Salatine (crackers)

salatine2_resize

Mie, seara cand stau in fata televizorului, imi place sa am intotdeauna ceva de crantzanit. Asa ca imi fac salatine sau crackers (varianta americana) si le mananc pur si simplu sau cu un dipp. De curand am gasit o varianta diferita (a Laurei A.) de a mea si m-am gandit ca merita incercata.

Ingrediente:
250 gr faina
120 ml apa
30 ml ulei de masline
1 lingurita zahar
1 pliculet drojdie uscata
1 ½ lingurita sare fina
sare mare (pt presarat)
ierburi provensale (optional)
usturoi granulat (optional)
susan (optional)

Va spun de la inceput ca eu am facut reteta dubla.

Faina se pune intr-un vas iar in mijlocul acesteia se face o gropita in care se pun toate ingredientele ramase din lista.

img_6028_resize

Din toate astea se framanta un aluat vartos si nelipicios, care se lasa 1h si 30 min la crescut intr-un mediu cald.

img_6032_resize

Dupa ce a crescut se imparte aluatul in 4 bucati egale.

img_6035_resize

Se decupeaza o bucata de hartie de copt care sa aiba dimensiunile tavii de la cuptor. Pe ea se intinde 1 bucata de aluat. Va rezulta o foaie subtire.

img_6037_resize

Foaia de aluat impreuna cu hartia de copt se aseaza in tava si se decupeaza cu o rola de patiserie dreapta sau zimtata ori cu un cutit bine ascutit, patratele, dreptunghiuri sau romburi. Se presara pe deasupra sarea mare (eu la celelalte 3 foi am adaugat ierburi provensale uscate si maruntite, usturoi granulat si susan – toate variantele au fost imbietoare) dupa care se trece usor peste foaie cu sucitorul pentru a se lipi condimentul presarat deasupra. In imaginea de mai jos apar cele cu susan, iar in prima de sus sunt cele cu ierburi provensale.

img_6041_resize

Dupa toate aceste operatiuni se inteapa fiecare salatina sau cracker cu furculita (am incercat si fara sa le intep si au iesit la fel de plate, vezi poza de inceput).

img_6044_resize

Se introduce tava in cuptor la foc mic pana cand se rumenesc. Cuptorul se incige in prealabil. Trebuiesc verificati, nu uitati de ei, sunt gata in aprox 15-20 min.

Sunt extrem de crocanti si gustosi. Pot da dependenta 😆

De asemenea pot fi serviti alaturi de sosuri si dipp-uri. Eu am facut un dipp din fasole de la coserva (gata fiarta) pe care am pasat-o si amestecat-o cu sos picant si condimente.

Pofta buna!

Taguri: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

12 Comentarii la “Salatine (crackers)”

  1. miky says:

    :mrgreen: am facut aceste salatine si au fost un adevarat dezastru(ma refer strict la aspect-au crescut prea mult)
    sper ca data viitoare sa am mai mult succes:D

  2. Lala says:

    Le-ai intepat cu furculita? Daca le intepi suficient de mult nu vor mai creste. Imi pare rau ca nu au iesit aspectoase. Sper macar la gust ca au fost pe placul tau.

  3. Bianca says:

    Daca fac din altfel de faina(neagra), mai iese :D?

  4. Lala says:

    Bianca, nu am incercat, dar nu vad care ar fi impideminetul. Cred ca este acelasi lucru. Daca le incerci cu faina neagra as vrea sa-mi spui si mie cum au iesit.

  5. Pupeta says:

    Draga mea, m-am saturat sa tot caut crackers prin magazine – am avut si surpriza sa nu gasesc. In plus, mi se par si cam scumpisori… asa ca m-am decis sa-i “execut” in casa. Te-am gasit pe net si… acum moulinex-ul (pe care il iubesc 😀 ) malaxeaza cocutza, facuta ca mai sus, cu singura deosebire ca am pus 12 grame drojdie proaspata. De un an de zile fac paine in casa, cozonaci, colaci si alte minuni si am ajuns sa apreciez mai mult drojdia proaspata, datorita aromei mai bune pe care o confera produsului. Am pus in amestec si niste busuioc, rozmarin si chimen. Sarea grunjoasa o las la final, pentru presarare. Voi reveni cu detalii…

  6. Pupeta says:

    OK, succes total! Cu precizari… m-a chinuit intinsul pe hartia de copt. Asa ca am intins intai aluatul cat s-a putut pe blatul de lucru, apoi am transferat foaia de aluat (rulata pe sucitor) pe hartia de copt din tava. Mi-au iesit 2 tavi cu salatine – nu reusesc sa intind prea bine… Am intepat cu furculita salatinele dintr-o tava, iar pe cele din a doua tava nu. Ei bine, nu este nicio diferenta. Este posibil ca Miky sa fi pus prea multa drojdie, sau sa nu fi lasat aluatul la crescut suficient timp…

    Am bajbait un pic cu temperatura de coacere, pana la urma tot la 200 grade Celsius am ajuns, vreo 20 de minute. Da foarte bine cu ierburile incluse in aluat (chimenul este super!), arata chiar profesional. Le-am pus intr-un castronel, cred ca intr-o ora nu mai ramane niciuna… care trece pe langa castron “fura” una-doua. Le-am facut in ideea sa pun niste icre rosii sau negre pe ele, de Craciun. Asta e, mai trebuie sa fac. Reteta buna – felicitari!

  7. Lala says:

    Draga mea Pupeta, sa stii ca imi place mult stilul tau de a comenta reteta: cu detalii, impresii si greutati intampinate. Ma bucur ca ti-au iesit si cel mai important ca ti-au si placut. Cu asemenea initiativa si comentarii te mai astept si la alte retete. Sarbatori fericite!

  8. Anca says:

    si astea au fost foarte apreciate. am strans deja comenzi de la cei din casa in ceea ce priveste condimentul pe care sa il aiba…ardei iute, susan,….

  9. Cris says:

    De unde gasesc ierburi provensale? Abia astept sa incerc reteta, dar si dipp-ul!

  10. Lala says:

    Cris, ierburi provensale gasesti in orice hypermarket, la raionul de condimente. Insa iti poti face oricand propriul mix de ierburi uscate. Succes!

  11. Ionela pwp:* says:

    lala pwp ma bucur sa te revad, te rog ma ajuti si pe mine sa fac chipsuri stiu ca nu are legatura cu articolu asta dar am nevoei te rog mult :o3

  12. Lala says:

    Buna Ionela! Nu stiu daca ai vazut dar am pe blog deja o reteta de chipsuri din cartofi. Pe viitor mai am in plan o reteta de chipsuri, diferita.

Lasa un comentariu