Halva grecească

IMG_7122_resize

Cum timp pentru gatit nu prea am avut, m-am gandit sa scot de la “naftalina” o reteta pe care o aveam realizata cu ceva timp in urma. Varianta greceasca de halva este diferita de cea romaneasca.  Poate o sa vi se para o reteta mai complicata dar a meritat s-o realizez. Sper ca o sa va placa si o sa o incercati.

Ingrediente:
24 linguri zahar
48 linguri apa
32 linguri faina
16 linguri ulei
100 gr alune de padure / fistic / nuci
250 gr pasta din seminte de floarea-soarelui (reteta aici)

Halva – un desert dulce pe care mai multe popoare l-au adoptat si fiecare a dezvoltat varianta sa. Asadar veti intalni halva romaneasca, turceasca, greceasca,  arabeasca, evreiasca, indiana, etc. Cuvantul “halva” are radacini arabe si inseamna “dulce”.

Prima data se realizeaza siropul. Intr-un vas se amesteca zaharul cu apa si apoi se pune pe foc mic pana cand se formeaza un sirop gros. Dupa ce a inceput sa fiarba il mai lasati aproximativ 20-30 min, apoi este gata. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.

Dupa aceea intr-un vas rezistent la “operatiuni grele”, cum ar fi un ceaun, se incinge uleiul si apoi se adauga faina, amestecand continuu.

IMG_7104_resize

Se prajeste faina  pana cand capata o culoare maronie, ATENTIE, insa fara a o arde. Amestecati continuu. Cand ati obtinut faina prajita, peste se adauga siropul de zahar racit si din nou amestecati bine pana la omogenizare.

IMG_7109_resize

Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa adaugati pasta de seminte de floarea-soarelui si alunele de padure usor prajite (daca nu aveti alune de padure merge si fisticul sau miezul de nuca).

IMG_7110_resize

Pasta astfel obtinuta se mai mentine pe foc inca 10-15 min, amestecand mereu.

Se lasa sa se raceasca usor si cand inca este calda se toarna intr-o forma de chec tapetata cu folie alimentara de plastic.

IMG_7112_resize

Cand a ajuns la temperatura camerei se introduce in frigider pentru aproximativ 3-4 ore. Apoi se secoate din forma, se indeparteaza folia si se serveste.

IMG_7119_resize

Eu am mai turnat si o pelicula subtire de miere de albine pe deasupra.

IMG_7120_resize

Va reamintesc ca acesta este varianta greceasca de halva si nu cea romaneaca cu care suntem obisnuiti. Au gusturi diferite.

IMG_7123_resize

Pofta buna!

Taguri: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

5 Comentarii la “Halva grecească”

  1. miky says:

    as fi facut reteta dk nu era nevoie sa fac si pasta de seminte de floarea soarelui:(

  2. Iulia says:

    Ai putea posta te rog si o reteta de halva romaneasca?

  3. Bia says:

    buna. am incercat si eu reteta ta…dar nu mi-a iesit o chestie….halvaua mea avea gust de aluat crud. am urmat toti pasii dar ceva nu mi-a iesit. cred ca partea cu faina si uleiu.
    ceva sugestii?

  4. Lala says:

    Bia, cred ca nu a fost “prajita” suficient faina. Nu stiu ce altceva sa fi gresit.

  5. MIKA says:

    Bună! Părinții mei făceau halva din ulei ,faina și marmelada și era foarte bună. Am făcut și eu și tot la fel de buna mi- a iesit!

Lasa un comentariu