Sos de ardei iute, dulce-acrisor

Sosul de ardei iute dulce acrisor este o minunatie tailandeza in bucatarie. Se poate acompania cu peste, pui, porc, vita, legume, etc. Se poate folosi chiar pe post de marinata pentru oricare din carnurile mentionate anterior.

Ingrediente (pentru aproximativ 100 ml sos) :
8 linguri apa (120 ml)
4 linguri otet de vin alb (60 ml)
6 linguri zahar
4-5 catei de usturoi tocati marunt sau zdronbiti
1 lingurita rasa sare
½ lingurita pasta de ardei iute, sau 1-2 ardei iuti ( proaspeti sau uscati) tocati, dar cel mai bine dupa gustul fiecaruia
1 lingura rasa amidon de porumb + 3 linguri apa rece, ce se dizolva impreuna

Acest sos de ardei iute este atat de versatil incat merge cu aproape orice, fie ca-l folositi pe post de marinata sau pur si simplu ca si sos. Eu de fiecare data dublez reteta.

Intr-o craticioara se amesteca toate ingredientele, cu exceptia amidonului si se pun pe foc mediu. Din momentul in care incepe sa fiarba totul, se mentine aproximativ 5 minute amestecand periodic. Scopul este topirea completa a zaharului si infuzarea lichidului cu ardeii si usturoiul. In acest moment se reduce flacara la minim si se adauga solutia de amidon si apa. Se amesteca continuu timp de 3 minute pana cand totul se ingroasa si devine semitransparent, dupa care sosul dulce-acrisor este gata.

Se lasa sa se raceasca complet si apoi este gata de consumare. Se pastreaza intr-un borcan cu capac, la frigider, timp de 1-2 saptamani. Dupa ce a fost scos de la rece se omogenizeaza bine.

Pofta buna!

 

Taguri: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Un comentariu la “Sos de ardei iute, dulce-acrisor”

  1. semida says:

    Ce rețete buneeeee.
    Abia aștept sa mai postezi..
    Toate ma încânta si am început sa le fac așa pe rand
    Si super bune…
    Mersi..toate bune 🙂

Lasa un comentariu