Supa de cartofi

De ceva vreme tot fac supa asta de cartofi, dar abia acum am reusit s-o fotografiez. Prima data a fost primita cu reticenta de catre consumatori, insa in momentul in care au gustat-o au stiut ca s-au inselat. Intrebarea era tot timpul aceeasi: ce poate fi asa bun la o supa de cartofi? Raspunsul: ingredientele cu care se face aceasta supa, ii dau o savoare neasteptata si un gust bogat, dar mai bine incercati-o si convingeti-va.

Ingrediente:
1 kg cartofi albi
2 – 2,5 litri supa de legume
1 ceapa mare tocata marunt
2 linguri ulei de masline
3 foi de dafin
8 boabe de ienibahar
200 g smantana
200 – 250 g iaurt
1 legatura patrunjel verde
sare si piper

Intr-o cratita incapatoare (ramanand suficient loc pentru a adauga si restul ingredientelor) se pune la fiert supa de legume. Eu am facut supa dizolvand 4-5 linguri cu varf de pasta de legume, a carei reteta o gasiti aici, in 2 sau 2, 5 litri de apa clocotinda (cantitatea de apa variaza in functie de cat de groasa sau subtire vreti sa rezulte supa).

Intre timp se curata si se spala cartofii, dupa care taie in cuburi (cam de 2 cm) aproximativ egale si se lasa intr-un vas cu apa rece pana cand ii vom utiliza.

Intr-o tigaie bine incinsa se adauga uleiul de masline, apoi ceapa tocata marunt, boabele de ienibar si foile de dafin. Acestea se presara cu putina sare si se lasa pe foc mic-mediu, amestecand din cand in cand pana cand ceapa se inmoaie si devine translucida. ATENTIE, nu trebuie sa se arda sau sa-si schimbe culoarea.

Cand ceapa este gata, se adauga cartofii scursi bine de apa si se calesc impreuna timp de 5 min, amestecand periodic.

Cartofii cu ceapa si ienibaharul sunt gata acum si trebuie adaugati in supa de legume care fierbe la foc mic. Cratita se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba timp de aproximativ 20 minute (in functie de cat de mari ati taiat cuburile de cartofi) sau pana cand acestia devin fragezi si se topesc in gura.

Intr-un bol mai mare se amesteca iaurtul cu smantana si piper, peste care se toarna treptat cate un polonic de supa fierbinte din cratita, amestecand bine cu un tel dupa fiecare adaugire. Se repeta procedeul pana cand am adaugat aproximativ jumatate din lichidul supei de cartofi. Facem acest lucru pentru a tempera smantana si iaurtul, evitand asfel coagularea sau branzirea. Lichidul obtinut se adauga inapoi in cratita si se amesteca bine, fara a sfarama cartofii.

Odata adaugate smanatana si iaurtul, supa nu trebuie sa mai fiarba si astfel foarte rapid se gusta, iar daca este cazul se potriveste de sare si piper si se stinge flacara in max 1-3 minute.

La final se adauga patrunjelul verde tocat marunt.

Supa de cartofi se consuma fierbinte sau calda.

Pofta buna!

 

Taguri: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Lasa un comentariu