Tarta cu caramel, migdale si ganache de ciocolata

Desi ieri trebuia sa postez retete acestei minunate tarte cu caramel, migdale si ganache de ciocolata, au intervenit cateva lucruri neprevazute ce m-au impiedicat sa fac acest lucru. Dar iata-ma, dis de dimineata prezenta pe “metereze”, incercand sa ma fac cat mai clara in explicarea procedeului realizarii acestei delicioase tarte, care ce-i drept are multe calorii, insa daca nu facem exces suntem ok. Gata…vorba multa saracia omului! Sa purcedem!

Ingrediente: (pentru o forma cu diametrul de 24 cm)
Aluat:
200 g faina 000
125 g unt rece
1 ou mare
1 lingura zahar pudra
400-500 g boabe de fasole uscata ca si greutate pentru copt
Caramel/ Sirop caramel:
200 g zahar brun
70 g unt
180 ml smantana dulce de frisca
1 praf de sare
200-250 g migdale sau alune de padure, sau chiar miez de nuca, insa decojite
Ganache:
200 g ciocolata
200 ml smantana de frisca

Nu va speriati ca sunt multi pasi si multe explicatii! Nu este complicata, dar am vrut sa fiu cat mai explicita, sper ca am si reusit.

Daca aveti un robot de bucatarie, realizarea urmatorului proces v-ar fi mult mai comoda, insa si cu manutele e bine daca nu insistam prea tare (cum robotul meu m-a “parasit” a trebuit sa lucrez cu mainile). Faina si zaharul pudra se framanta impreuna cu untul rece, de la frigider, taiat in cubulete mici pana cand totul ia aspectul unui nisip. E important sa nu exageram cu framantatul (cu mainile) pentru ca apoi crusta de tarta va fi prea moale.

Apoi se adauga 1 ou mare, pe care va sfatuiesc sa-l bateti usor cu o furculita inainte sa-l adaugati, dupa care se amesteca pana cand totul se leaga intr-o masa compacta si omogena. Dati forma de bila aluatului, pe care mai apoi o aplatizati usor, asta pentru a va usura munca atunci cand va trebui sa o intindeti cu sucitorul. Aluatul pentru crusta se inveleste in folie de plastic si se da la frigider timp de 20 min.

Cat timp asteptam aluatul sa se intareasca, ne ocupam de migdale sau alune de padure, ori miez de nuca. Eu am folosit migdale crude, taiate si decojite (achizitionate din Kaufland, la pungulite de 80 g) pe care le-am prajit usor intr-o tigaie antiaderenta, fara adaos de ulei. Daca nu aveti migdale puteti folosi foarte bine arahide sau oricare din variantele mentionate mai sus, cu observatia ca trebuie sa fie crude, decojite si nesarate. Nu uitati sa le tocati cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit.

Se scoate aluatul din frigider si intre 2 bucati mari de folie de plastic se intinde cu ajutorul sucitorului. Insistati pana cand foaia de tarta este suficient de mare pentru a acoperi forma de tarta (cu “fundul” detasabil) si peretii acesteia.

E bine ca foaia de aluat sa fie bine aranjata in forma, modeland-o bine pe pereti (dupa ce, bineinteles, am indepartat folia de plastic). Excesul de crusta se indeparteaza cu ajutorul unui cutit sau presand sucitorul peste “gura” formei de tarta.

Din hartie de copt se decupeaza un cerc ce va acoperi toata suprafata tartei, inclusiv peretii. Facem lucrul acesta pentru ca urmeaza sa acoperim tarta cu boabe de fasole (400-500 g) in strat uniform. Avem nevoie de greutatea aceasta pentru ca atunci cand se coace crusta, sa nu se umfle si sa-si pastreze forma.

Tava merge la cuptor (preincalzit cu 15 min inainte la 200º C) timp de 25 min. sau pana cand crusta s-a intarit si uscat dar fara a-si schimba culoarea. Apoi se indeparteaza hartia de copt si boabele de fasole si se mai introduce in cuptor inca 10 min pana cand peretii se rumenesc usor. In cazul in care crusta “s-a incapatanat” si s-a umflat un pic, nu disperati, inainte sa o mai bagati inca 10 min la cuptor, intepati-o de cateva ori in locul cu pricina si eventual presati usor cu mana pentru a o nivela.

In timp ce crusta tartei se coace ne ocupam de caramel. Prepararea umpluturii dureaza aproximativ 15 min, fara cele 10 min. in care pregatim si cantarim ingredientele. Este necesar sa terminam prepararea caramelului la aprox. 5-10 min. dupa ce am scos crusta din cuptor. Trebuie sa precizez ca in functie de timpul de fierbere, din aceasta reteta se poate obtine sos caramel (pentru topping de inghetata sau orice prajitura ce poate fi scaldata in el) sau caramel ca o masa/umplutura densa si compacta.

Intr-o craticioara cu peretii inalti, aseazata pe foc potrivit, se topeste untul cu sarea amestecand cu o lingura de lemn din cand in cand. Cand acesta s-a topit complet se adauga zaharul brun si se amesteca pana cand acesta s-a umezit. In momentul in care zaharul incepe sa fiarba si deci sa faca bule mari pe suprafata…

…se adauga smantana dulce de frisca UHT si se amesteca energic pana la omogenizare cu ajutorul unui tel. Asteptati sa ajunga la fierbere (dureaza 2-3 min) si apoi reduceti la mic focul. Acum, daca doriti sa obtineti sos de caramel lasati sa fiarba, fara sa amestecati, timp de 5 min, dupa care se ia de pe foc se rastoarna intr-un alt vas si se acopera suprafata sosului cu folie de plastic (pentru a nu prinde crusta). Cand se raceste devine dens si lipicios asa cum trebuie sa fie un sos caramel. Dar sa revenim la umplutura noastra de caramel care o vom lasa sa fiarba 8-10 min, in loc de 5 min. ca la sosul de caramel. Vom obtine o masa densa (dar lichida), cleioasa si bruna care se amesteca rapid cu migdalele tocate. Timpul de fierbere poate varia in minus sau in plus in functie de cat de mare e suprafata craticioarei sau flacara aragazului vostru.

Caramelul cu migdale se adauga rapid pe suprafata crustei de tarta si la fel de rapid se si intinde bine intr-un strat uniform. Trebuie sa lucrati foarte repede pentru ca umplutura de caramel se va solidifica in scurt timp.

Urmeaza sa pregatim ganache-ul de ciocolata. Pentru asta vom topi ciocolata in microunde  sau pe bain-marie avand grija sa nu o tinem prea mult in contact cu sursa de caldura pentru ca altfel se va mazara si chiar intari. Ciocolata trebuie sa fie topita complet si sa fie fluida si fina. Cand am obtinut consistenta dorita se indeparteaza de sursa de caldura si cu ajutorul unui tel incorporam smantana dulce de frisca pana la omogenizare. Ganache-ul se toarna pe suprafata caramelului si se niveleaza cat mai bine.

Tarta se lasa sa se raceasca complet la temperatura camerei si apoi se introduce in frigider timp de cel putin 1 ora. Apoi se scoate in momentul servirii si se indeparteaza peretii formei asezand baza tartei pe un recipient cu diametrul mai mic decat cel al tartei (o conserva, un bol mai mic, un borcan, etc) si apasand usor in jos  pe cercul formei. Va iesi foarte usor. ATENTIE nu confundati forma de tort cu inel/pereti detatsabili cu forma de tarta cu pereti detasabili!

Tarta cu caramel, migdale si ganache de ciocolata se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama bine ascutita si mare. Va fi necesara aplicarea unei forte ceva mai mari pentru a reusi sa sectionati toate cele trei starturi. Dupa portionare se pastreaza tarta in frigider.

Nu stiu daca mai este necesar sa va spun ca este un desert delicios, sublim, divin, genial, etc.

Va doresc sa-l incercati macar pentru o singura data!

Pofta buna!

Taguri: , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

11 Comentarii la “Tarta cu caramel, migdale si ganache de ciocolata”

  1. Deea says:

    Doamne cat de bine arata!!!!!!! Cred ca este combinatia cea mai criminala 😀 Abia astept sa postezi reteta. Sunt pe faza ca salivez de mor. 😛
    PS: Eu te urmaresc de ceva vreme, insa doar acum am indraznit sa comentez pt ca nu m-am putut abtine 😀 😀

  2. Alexandra says:

    vaai!arata minunat!abia asteptam reteta 😀 .sigur va fi in meniul de Pasti! 😳 🙂 😀

  3. Teodora says:

    Reteta,,,,te rugam! Deja salivez,,,
    Apreciez ceea ce faci, ai un site minunat! Succes pe mai departe!

  4. Lala says:

    Fetelor, va multumesc pentru aprecieri! Tarta asta este ceva deosebit, lucru de care va veti convinge numai dupa ce o veti incerca. Numai bine!

  5. Teodora says:

    Abia astept sa o incerc, o sa revin dupa,,,,,Multumesc!

  6. Lala says:

    Teodora, te astept cu pareri!

  7. lavinia says:

    WOAW E DIVINALA ACEASTA TARTA FELICITARI LALA AI CELE MAI DELICIOASE RETETE DAR ACEASTA LE A INTRECUT PE TOATE

  8. Lala says:

    Sa stii ca este mortala, Lavinia. O recomand, dar cu restrictie ca da “dependenta” si este si hipercalorica!

  9. vinci says:

    Suuuper praji, am facut-o toata ziua si a iesit …… pfffff ….. o branza urda, dar ideea e faina …. o sa mai incerc poate am gresit eu masurile 🙄

  10. elena says:

    aceasta reteta cu mici diferente a fost difuzata de postul paprika si era prezentata de rachel.
    de unde deducem ca…… retetele sunt ,,universale” sau ca au surse de inspiratie comune.

  11. Roxana_corina says:

    Am pregatit aceasta tarta in weekend si pot sa spun ca este divina.Va multumesc ca existati ca sursa de inspiratie pt.noi.

Lasa un comentariu