Sirop de menta

Pentru ca totul sa fie cat mai natural si mai homemade am decis ca siropul de menta folosit la cocktail-ul Green Apple (si nu numai) sa fie unul realizat de mine. Nimic mai simplu si mai racoritor. Cu acest sirop de menta se pot face nenumarate variatii de bauturi fresh de vara, poate completa o cupa de inghetata folosindu-l ca si topping sau poate fi folosit in compozitia prajiturilor sau cremelor, dandu-le o aroma speciala.

Ingrediente:
1200 ml apa
1 manunchi menta proaspata
1 kg zahar

Daca nu dispuneti de menta prospata se paote face si cu cea uscata (nu pliculete), dar rezultataul nu va la fel de aromat.

Eu am achizitionat-o  din piata, de la o babuta care o vindea cu 1 leu. Ca sa va faceti o idee, legatura avea vreo 5-6 tulpini de menta, inalte de 30-40 cm si cu frunze din abundenta.

Se curata toate frunzele verzi de pe tulpini si se spala sub jet de apa rece in vreo 3 randuri. Apoi se aseaza intr-o strecuratoare si sa lasa acolo pana se inlatura excesul de apa.

Intr-o cratita se pune la fiert apa cu frunzele de menta. La inceput se lasa flacara mare si dupa ce incepe sa fiarba se reduce din intensitate pana la foc mic. Din acest moment va fierbe timp de 20-25 min pana ce vom obtine o infuzie concentrata de menta.

Lichidul rezultat (aprox. 1litru) din strecurarea frunzelor, printr-o sita deasa, se amesteca cu zaharul si se da in fiert, amestecand din cand in cand. Din momentul in care a inceput sa fiarba se mai lasa pe foc 20-30 min pana cand se ingroasa si capata o consistenta de sirop.

Se lasa sa se raceasca complet, dupa care se toarna in sticle si si se pastreaza la frigider timp de 2-3 saptamani. Din cantitatile mentionate mai sus mie mi-au rezultat 1500 ml de sirop de menta.

Mai nou amestecam sirop de menta cu suc de lamaie proaspat stors, gheata si completam dupa gust cu apa plata sau minerala. Este unul din modurile in care reusim sa ne racorim pe caldurile acestea insuportabile.

Pofta buna!

Taguri: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

7 Comentarii la “Sirop de menta”

  1. Shtrumphu says:

    Ms de reteta! e cu adevarat racoritoare!

  2. janine says:

    La vara ma ocup si de aceasta reteta 🙂 Petrecem serile pe terasa si imi place sa-mi tratez musafirii bine. Am dat o cautare de sirop de menta si am ajuns iar pe blog-ul tau. I like it! Retete naturale, ieftine…ce mi-as dori mai mult?!

  3. lucretia says:

    din ..1200 ml apa
    1 manunchi menta proaspata
    1 kg zahar..ies 1500 ml sirop?
    as vrea sa fac si sper sa fi inteles bine..
    multumesc.

  4. Lala says:

    Lucretia, cantitatea este aproximativa, in functie de cat de multa apa se evapora.

  5. mihai b says:

    excelent! 😛

  6. lavinia says:

    acest sirop nu se poate pastra mai mult timp?

  7. Lala says:

    Se poate pastra mai mult timp doar daca sterilizezi sticlele in care vei pastra siropul si in cazul asta nu trebuie sa-l mai tii la frigider, doar dupa ce l-ai desigilat.

Lasa un comentariu