Sos de caşcaval (cheese sauce)

img_7140_resize

Din dorinta de a nu manca simplu un piept de pui fript, intr-una din zile m-am apucat sa-i incropesc un sos cu ce se gasea prin frigider si prin camara. Si asa a luat nastere sosul de cascaval pe care am hotarat ca este prea delicios sa nu-l mai refac si de data asta sa-l si postez, astfel impartasindu-l si cu voi.

Ingrediente: (pt 600 ml sos)
600 ml lapte
40 gr unt (aprox. 2 linguri)
40 gr faina / amidon alimentar (aprox. 7 linguri rase)
120 gr cascaval ras
un praf de nucsoara
sare si piper

Daca doriti sa utilizati cantitati mai mici de sos le puteti injumatati fara probleme.

Sa trecem la treaba! Intr-o craticioara se toarna laptele si se aseaza pe foc mic. Apoi se adauga untul si apoi faina (eu am folosit amidon alimentar pentru ca este mult mai delicat si nu lasa gustul acela fainos sosului). Dupa care se amesteca foarte bine cu un tel.

img_7129_resize

Trebuie sa amestecati continuu in compozitie pentru a nu face cocoloase si pentru ca se va ingrosa imediat. Cand ati observat ca a devenit catifelat si ingrosat, de consistenta unui sos

img_7131_resize

… adaugati cascavalul ras pe razatoarea mare si amestecati energic pentru a se topi in intregime carliontii de cascaval.

img_7133_resize

Dupa ce tot cascavalul s-a topit in intregime adaugati sare si piper dupa gust si praful de nucsoara, amestecati foarte bine.

img_7137_resize

Odata omogenizat sosul de cascaval se ia de pe foc si se serveste imediat.

img_7139_resize

Singura hiba a acestui sos este ca nu se poate reincalzi si se poate servi doar fierbinte, caci daca se raceste acesta se incheaga si capata o textura nu prea imbietoare, insa gustul sau incredibil ramane neschimbat.

img_7141_resize

Il puteti servi alaturi de fripturi, legume fierte sau fripte si de ce nu ca si gustare alaturi de chipsuri (reteta aici) snacks-uri sau crochete (reteta aici). Poate fi chiar sosul pentru o portie de paste.

Ca sa va convingeti de cat de catifelat si cat de consistent este acest sos v-am facut o demonstratie cu o rosie. 😆

img_7143_resize

Si continuarea…

img_7146_resize

Pofta buna!

Taguri: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

11 Comentarii la “Sos de caşcaval (cheese sauce)”

  1. Ina says:

    Arata prea bine astfel incat l-am testat imediat si intr-adevar este nemaipomenit.Eu l-am papat cu paste si a fost yumm yumm.Oricum vroiam sa iti multumesc pentru retete pentru ca sursa mea de inspiratie este internetul si site-ul tau ma mai scoate din “banal” in bucatarie.

  2. sanda says:

    Am incercat si eu sosul .am facut si chipsuri si a iesit foarte gustos! mersi! 😀 😀 😀 😀

  3. Vlad says:

    Am testat si eu reteta si a iesit genial! 😀 Multumesc!

  4. mary says:

    arata super bine,vroiam sa iti mai zic ca aseara am incercat reteta ta de mazare cu smantana,a iesit super buna decat ca eu cred ca sa ingrosat un pic cam tare,cred ca ar trebui un pic mai putin de amidon sa pun.ce zici?

  5. Ervin says:

    mmmmmmmmmmmm super sos chiar acuma am facut si eu. Mersi mult. Si in supa asi pune sos de asta la cat de mult imi place. :mrgreen:

  6. Flavia says:

    Vreau sa iti zic ca l-am facut aseara si l-am servit cu chisuri Lay’s cu sare (din lipsa de friptura:P). Bai..deci este incredibil!!! Combinatia de sos cu chisuri este fantastica.

  7. Lala says:

    Ma bucur ca ti-a placut, Flavia!

  8. Flavia says:

    Daaa!! Delicios!

  9. tchirica says:

    nu cumva sunt 400 de gr de faina/amidon?eu am facut sosul cu 40 de grame de amidon,adica doua linguri de supa,si nu prea mi-a iesit cum trebuie.era prea lichid si nu prea s-a legat cum cred eu ca trebuia sa se lege 🙂

  10. mona says:

    o lingura de faina cantareste 30 de grame deci 7 ori 30 e 210 grame de faina..

  11. semida says:

    Îți mulțumesc mult..
    Ce deosebit de bun este,si nou pt mine.. 🙂

Lasa un comentariu