Pui cu cimbru şi lămâie

img_6649_resize

Puiul la cuptor cu cimbru si lamaie este unul din preferatele mele. Asa ca astazi am avut parte de un adevarat festin la masa de pranz. Pe langa faptul ca arata absolut mortal este si extrem de bun. Ce rotiserie? Puiul facut in casa cu manutele astea doua este net superior.

Ingrediente:
1 pui grill (aproximativ 1 kg)
60 gr unt la temperatura camerei
2 linguri cimbru uscat
1 capatana usturoi
1 lamaie
1 lingura ulei de masline
sare si piper

Se pregateste puiul pentru un “bronz” pe cinste 😆

Bineinteles, puiul trebuie spalat si uscat, iar daca este necesar se parleste putin pentru a indeparta puful ramas.

img_6629_resize

Capatana de usturoi o taiem pe jumatate (orizontal fata de cotor) si la fel procedam si cu lamaia. Acum urmeaza o operatiune cam nefireasca si jenanta pentru saracul pui: o sa-i introducem jumatatea de capatana de usturoi cu tot cu coaja si ambele jumatati de lamaie pe din dos   😆

Sau hai sa fim ceva mai academici si sa spunem ca le vom insera in cavitatea toracica si mai exact in locul viscerelor. Eee? Cum a fost asta? Iata si dovada! 😆

img_6635_resize

Untul moale se amesteca cu cimbrul si ½ lingurita sare.

img_6636_resize

Acum e acum… cu tot “maglavaisul” se unge din abundenta si prin fiecare locusor puiul (chiar si pe la subsuori) de parca ar trebui sa intre la solar si trebuie sa se protejeze cu lotiune de plaja. Apoi se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

img_6639_resize

Dupa ce l-am cosmetizat bine… cum pe cine? pe pui….concentreaza-te… se ia cealalta jumatate de capatana de usturoi, se curata si se toaca marunt cateii. Cu ei se tapeteaza bine suprafata puiului. In plus se adauga uleiul de masline si sarea impreuna cu piperul, dupa gust. Se leaga puiul cu sfoara.

img_6641_resize

Tava se infasoara fedeles cu folie de plastic si se introduce la frigider pentru 30 min. Facem acest lucru pentru a se intari putin untul si astfel evitam scurgerea imediata a sa de pe pui.

Dupa sedinta de racire se indeparteaza folia de plastic si se introduce in cuptorul preincalzit, unde timp de 1h si 30 min aproximativ, se va coace . Focul trebuie sa fie mic-mediu. Dupa aprox. 1h se verifica puiul daca este facut, inserand un cutit ascutit in zona inghinala a puiului si departand putin pentru a evidentia sucul si carnea. Daca acestea sunt roz asta inseamna ca nu este facut. La mine a fost gata in 95 min. Depinde de la aragaz la aragaz. Iata-l in toata splendoarea lui:

img_6642_resize

Bronzat ca o pitzipoanca ce a uitat sa mai iasa din solar  😆

A fost o adevarata explozie de arome si gusturi. Daca doriti sa fie mai inabusit si mai suculent, inveliti-l bine in folie de aluminiu dupa ce l-ati scos din cuptor si lasati-l asa 10 min. Asta este un mic secret. Este optionala aceasta operatiune.

img_6647_resize

L-am consumat cu sos asiatic dulce-picant-acrisor si salata de vara.

img_6648_resize

Merita incercat! Nu veti da gres niciodata cu un zburator preparat in asemenea maniera.

img_6651_resize

Satisfactie si reusita garantata!

Pofta buna!

Taguri: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

11 Comentarii la “Pui cu cimbru şi lămâie”

  1. lallely says:

    +mi a placut povestea puiului tau 😉 mai ales asemanarea c pitzipoanca uitata in solar 😆 cu siguranta a iesit o bunatate k am facut yo ceva mai simplu si a fost bun ,apai asta 8) numa k as fi vrut sa mi spui cum ai facut acel sos asiatic!

  2. jeannete says:

    aoleu ce bunaciune!!! ce mai inghiteala n sec, mai ales acum pe stomacul meu gol!!! si nu l ai acoperit cu ceva folie aluminiu sau capac ceva k pare tare suculent?

  3. Lala says:

    Jeannete merci ca mi-ai amintit, am omis sa mentionez ca dupa ce l-am scos din cuptor l-am invelit in folie de aluminiu timp de 10 min pentru a se odihni si pentru a-si lasa sucurile. O sa modific post-ul.

  4. lex says:

    e buna pitzipoanca..:))))))))..asta ca sa fiu in acelasi sentiment..pan si mie mi.a iesit o”bunaciune”

  5. denisa says:

    nu ma mai satur,citind!!!!!!!!!!dar sa le mai si gust??????????esti fantastica!!!!!!!!!

  6. Lala says:

    Mutumesc! Astept sa revii si sa-mi spui cum ti s-au parut retetele, asta dupa ce le-ai incercat.

  7. Simona says:

    E cea mai misto reteta pe care-am citit-o; asa ca , avand un pui in asteptare, maine il transform in pitzipoanca bronzata… Inteleg ca trebuie “dat” la cuptor neacoperit , doar asezat pe hartia de copt ?

  8. Lala says:

    Da Simona, va sta in cuptor neacoperit. Il acoperi doar dupa, daca doresti sa fie mai suculent. Astept feedback!

  9. Simona says:

    Pai, am preparat acest MI-NU-NAT pui cu cimbru si lamaie si ne-a placut foarte, foarte mult. E gustos, suculent intr-adevar datorita impachetarii.
    PS : Mai nasol a fost ca l-am prins pt domnu’ meu , singur cu pitipoanca (sau ce mai ramasese din ea), a doua zi, in bucatarie…

  10. Lala says:

    Simona, sa va fie de bine! Iar despre domnul tau pot spune fara dubii ca are gusturi foarte bune. O zi minunata va doresc!

  11. Cretu Veronica says:

    poza de la aceasta reteta este postata de catre VALENTIN TUINETE la concursul http://www.facebook.com/agroli?sk=app_205225746225869 alaturi de o reteta probabil tot copiata Pui la cuptor Daca am dreptate ar trebui reclamat.

Lasa un comentariu