Lapte condensat

img_5297_resize

Prajiturile si dulciurile sunt favoritele mele, atat in privinta consumarii lor cat si a gatirii. Cum o groaza de retete cuprindeau in lista lor de ingrediente si lapte condensat, eram nevoita sa le spun de fiecare data pas, deoarece fie nu gaseam mereu sa-l cumpar, fie era mult prea scump ca sa-l achizitionez. Asa ca…

… am tot cautat pe net solutii variante si retete pentru acest produs. Am gasit intr-adevar cateva retete dar desi se spunea ca este lapte condensat nu avea nici o legatura, era de fapt dulce de leche (crema de lapte condensat), pana de curand cand…ce sa vezi? Surpriza… am gasit comoara ascunsa  😀   pe blogul unei doamne tare dragute care este si tiza mea si careia ii multumesc din suflet ca a impartasit reteta. Zilele urmatoare ma voi juca facand niste prajituri absolut delicioase cu acest laptic asa ca… cine este interesat sa ia notite.

Ingrediente: (pentru 650 gr lapte condensat)
375 ml lapte (neaparat cu 3.5 % grasime)
500 gr zahar pudra
25 gr amidon alimentar
2 lingurite esenta de vanilie
45 gr unt

Intr-o cratita inalta (pentru ca laptele se va umfla) si care nu se lipeste se adauga toate ingredientele. Zaharul pudra trebuie sa fie neaparat dintr-acela cumparat pentru ca de obicei contine amidon care va ajuta la in grosarea laptelui nostru. Eu nu am gasit in comert zahar pudra care sa contina amidon, sau cel putin nu era mentionat pe cutie, asa ca am cumparat Margaritar (garantez reusita doar cu aceasta marca pentru ca doar cu ea am facut) in care am adaugat 25 gr amidon. Daca gasiti zahar cu amidon nu mai sunt necesare cele 25 gr. Si acum sa revenim…cratita se pune pe foc mic de tot si se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn.

img_5272_resize

Cand untul si zaharul s-au topit se mareste putin flacara si asteptam sa inceapa sa fiarba. De la primul clocot se mentine pe foc fix 10 min. Nici 1 min in plus (se va intari la final ca un bolovan) nici 1 min in minus (va iesi prea subtire).

img_5288_resize

In timpul celor 10 min se amesteca continuu in compozitie cu lingura de lemn. Dupa ce s-au scurs cele 10 min se ia de pe foc si se mai amesteca inca 10 min pentru a se raci. Apoi doar din cand in cand. Laptele trebuie sa aiba la final consistenta unui sirop gros sau a mierii lichide.

img_5291_resize

Veti observa ca pe masura ce se raceste laptele isi scimba culoarea, din alb in galbui-cafeniu. In poza mea, lumina nefiind adecvata, a iesit cu o tenta verzuie 😆  , insa veti vedea adevarata culoare la poza de final.

img_5294_resize

Dupa ce s-a racit complet se toarna intr-un borcan de 800 gr cu capac si se pastreaza la frigider.

img_5297_resize

In total mi-a luat 45 min sa realizez aceasta reteta. Nu mi s-a parut dificila deloc. Nu garantez reusita daca:

  1. nu se respecta intocmai timpul de fierbere
  2. doriti sa faceti cantitate dubla sau injumatatita pentru ca atunci se modifica si timpul de fierbere
  3. nu se respecta indicatiile privind ingredientele

Taguri: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

18 Comentarii la “Lapte condensat”

  1. jeannete says:

    mie nu mi iese nimic “stas” iar in reteta asta is cam multi de “daca”.deci…pas pt laptele condensat.
    da’ acu k ai lapte condensat doar n ai sa faci numa retete cu lapte de’asta. 😯
    mai bine fa niste madeleine cu crema ciocolata.please!!!

  2. lex says:

    imi place d jeannete …prea stas..asa e ..da s stii k prajitura e ………..faara cuvinte…serios 😯

  3. Lala says:

    Ehhheee fetelor…. nu toate pot fi simple ca pocnitul din degete. Mai trebuie sa depui si putin efort, putina pasiune. In toate se cere putin sacrificiu. Si pana la urma, din punctul meu de vedere, la ce minunatii poti face cu lapticul asta, se merita sa fii putin mai exacta si mai dupa STAS.

  4. Ana says:

    Poti garanta la retete si un continut mic de grasimi….nu ca sunt la dieta, dar nici nu vreau ca apoi sa trebuiasca sa fac asta?……din cate am vazut contin multe kalorii dupa parerea mea( e folosit mult unt, zahar si toate cele)

  5. Lala says:

    Ana, sa stii ca nu pot garanta un continut mic de grasime la aceasta reteta pentru ca altfel nu ar mai iesi laptele condensat. Sa stii ca la fel se realizeaza si cel pe care il cumperi din comert, numai ca de obicei nu stam sa ne uitam la continut si la procentajul ingredientelor sale. Altfel nu ar avea gust. Nu te contrazic ca este o a o bomba calorica, dar nu mananc in fiecare zi ceva preparat cu lapte condensat. Asa ca din cand in cand eu una, imi permit sa fac cate un exces de genul asta. Ramane la alegerea ta daca doresti sau nu sa folosesti aceasta reteta. Cat despre celelalte retete facute de mine (pentru ca te-ai referit la toate ca au aport caloric ridicat, folosind pluralul) in acest blog, nu mi se pare deloc ca sunt “inamici” care atenteaza la kilogramele celor care le realizeaza. Ma repet, nu este nimeni obligat sa le si execute, sunt alegeri personale pe care am hotarat sa le impartasesc si cu altii / altele.

  6. Raluka says:

    Salut! Laura, am o intrebare: vreau sa fac o inghetata in a carei reteta intra lapte condensat…spune-mi, te rog, ai idee dak laptele obtinut astfel va avea consistenta potrivita pt inghetata, dupa congelarea prealabila? pt k am mai citit o var de lapte condensat care se obtine din laptele simplu care se fierbe 2 ore la foc mic…nu stiu care din ele sa o folosesc..a ta pare mai accesibila..multumesc ! 🙄

  7. Lala says:

    Buna, Raluca! O asemenea reteta de inghetata am si eu postata pe blog, daca o sa intri la categoria inghetata o s-o gasesti. Cat despre laptele condensat, ceea ce ai citit tu despre laptele condensat ce se fierbe 2 ore, se numeste dulce de leche, insa nu toti stiu diferenta intre cele doua. Reteta pe care am facut-o eu de inghetata este realizata cu lapte condensat obtinut ca in reteta de mai sus. Este la fel ca cel din comert (dupa ce a stat in prealabil la frigider, pentru ca nu-l poti folosi imediat dupa ce l-ai luat de pe foc, trebuie sa stea la frigider cateva ore). Parerea mea este ca-l poti folosi fara probleme la orice reteta ce contine lapte condensat. Sper ca ti-am fost de ajutor.

  8. DaDa says:

    Am si eu o intrebare…din laptele asta condensat se poate face dulce de leche? 🙄 Mersi 😀

  9. alink says:

    pfff, am incercat dar nu mi-a iesit. e prea subtire. se mai poate da o data in clocot cu inca putin amidon sau e ratat? oricum, multumesc pt reteta 🙂

  10. Lala says:

    Alinik, nu stiu sa-ti spun unde ai gresit sau ce nu ai respectat. Dar cred ca daca il bagi la frigider el oricum se va ingrosa. Parerea mea e ca nu trebuie sa-i mai faci nimic ci doar sa-l tii peste noapte la rece si sa-l folosesti asa cum este. Astept sa-mi spui ce s-a intamplat dupa ce l-ai tinut in frigider.

  11. alink says:

    da, mare dreptate ai avut. arata bine. dar am o problema, nu ingheata. planul meu era sa-l pun in tavita de gheata la congelator si sa le glazurez. in final, sa am bomboane de ciocolata cu crema de lapte. oricum, probabil voi face inghetata cu portocale a carei reteta am vazut-o tot aici 😛
    craciun fericit! 🙂

  12. miky says:

    se poate pune si la cafea?

  13. mihaela says:

    buna lala. as vrea sa stiu cum pot carameliza acest lapte condensat. am nevoie de lapte condensat caramelizat pentru reteta “banoffee pie”. merci

  14. Lala says:

    Buna Mihaela! Nu stiu sa-ti spun cum ai putea carameliza reteta de fata. Cred ca ceea ce cauti este de fapt “dulce de leche” (are consistenta si dulceata laptelui condensat, insa este la culoare si gust usor caramelizat) a carui reteta o gasesti aici: http://allrecipes.com//Recipe/dulce-de-leche/Detail.aspx (sper ca stii engleza). Daca totutsi nu ai timp sa-l prepari te-as sfatui sa incerci in Kaufland la raionul cu lapte pt cafea si produse UHT pentru ca acolo au diferite arome de lapte condensat.

  15. Oana says:

    Eu am gasit lapte condensat indulcit la Carrefour in conserva metalica. Am inteles ca se poate comanda si online. Daca va intereseaza va pot spune si site-ul … nu il notez pt ca nu vreau sa fie considerata publicitate.

  16. Chris says:

    Laura, multumim, esti fantastica. Mi-ai dat incredere ca pot face asta de unul singur, desi e prima oara cand prepar ceva(sunt baiat, de acea). Am fost dis-de-dimineata la Cora, am luat ingredientele, si…..am reusit. M-a ajutat un pic la sf si prietena, mi-a recomabdat sa o las mai mult, sa fie mai cremoasa, era un pic prea lichida. In final mi-a iesit o nebunie de lapte condensat, de care imi voi aminti mereu. Multumim!
    P.S. se gaseste greu in comert si e ft scumpa, de acea e bine sa-ti prepari singur

  17. Lala says:

    Chris, felicitari! Ma bucur ca retetele prezentate de mine sunt suficient de explicite si simple incat le poate face si o persoana incepatoare. Cu mare drag te astept sa mai incerci si alte retete!

  18. Anita says:

    ;))

Lasa un comentariu