Blat de tort – pandispan

“…ca de cand nu ne-am vazut, muuulta vreme a trecut”. Saptamana trecuta a fost ziua mea si am executat un tort de pomina (revin zilele urmatoare cu poze si reteta). Si pentru ca am tot fost intrebata cum am facut blatul m-am gandit sa impartasesc cu voi reteta de blat de tort sau pandispan pe care am preluat-o de ceva vreme de la Laura Adamache. Este o reteta foarte simpla si daca respecti indicatiile ti-ai asigurat reusita.

Ingrediente:
7 oua medii
210 g zahar
210 g faina
un praf de sare

Acum ca am aflat ingredientele, hai sa stabilim si niste reguli esentiale pentru un blat sau un pandispan perfect:

1. Toate ingredientele trebuie sa stea la temperatura camerei 1-2 ore inainte de a ne apuca de reteta.

2.Se mixeaza compozitia de zahar si oua 20 min in cazul in care aveti mixer planetar si 25-30 min cu mixer obisnuit (acest lucru garanteaza o pufosenie incredibila).

3. Incingeti cuptorul in prealabil (10-15 min inainte de a introduce tava) la temperatura de 170°C (flacara minima).

4. Dupa ce s-a copt blatul trebuie sa se raceasca treptat in cuptor, deci nu trebuie scos imediat afara (riscam sa se lase).

5. Pe timpul coacerii nu se deschide DELOC usa cuptorului.

Se pun intr-un bol incapator (eu folosesc un bol de 3 litri) ouale INTREGI (nu se separa albusul de galbenus), zaharul si praful de sare si se mixeaza (asa cum am spus si mai sus) 25-30 min cu mixerul obisnuit (eu dintr-asta am). Nu va faceti griji nu se intampla nimic cu mixerul, nu se arde, cum am mai fost intrebata. Este bine daca aveti mixer cu suport, asa il puteti lasa sa-si faca singur treaba. Ouale vor ajunge sa fie o spuma usoara, albicioasa, aerata si va avea de 3 ori volumul initial (de asta mentionam ca va trebuie un bol incapator). Se mixeaza atat de mult pentru a iesi foarte pufos.

Acum adaugat treptat faina NEAPARAT cernuta si omogenizam cu ajutorul unel spatule sau linguri (eu am folosit telul) cu miscari lente si de jos in sus (pentru a nu scoate aerul din compozitie). Abia dupa ce s-a omogenizat complet putem adauga urmatoarea tura de faina.

Se toarna compozitia de pandispan intr-o tava (eu am folosit cu pereti detasabili si diametrul de 30 cm) pe fundul careia am pus hartie de copt iar peretii i-am uns cu unt si apoi i-am tapetat cu faina. ATENTIE compozitia nu se toarna toata in acealasi loc (pentru a nu face cocoasa). Se niveleaza aluatul cu ajutorul unei spatule sau cu dosul unei linguri si apoi se loveste tava de masa pentru a scoate aerul ramas de la turnare (se repeta de cateva ori).

Tava merge in cuptorul preincalzit timp de 20-25 min la temperatura de 170°C (flacara minima). In tot acest timp nu se deschide deloc cuptorul. Cand s-au scurs cele 20-25 min se inchide flacara si usa cuptorului se lasa putin intredeschisa pentru a se raci pana ajunge la temperatura camerei. Astfel blatul nu se va lasa deloc.

La mine dupa cum se observa in imagini acesta s-a lasat putin pentru ca ma grabeam foarte tare si m-am riscat sa-l scot afara. Voi sa nu procedati ca mine 😆

Cand s-a racit complet il puteti taia in 3 straturi sau chiar 4 mai subtiri. Sau cum de multe ori fac eu: inainte sa-l introduc in cuptor presar pe deasupra miez de nuca tocat si dupa ce s-a copt si l-am scos sa se raceasca, il intep pana aproape de capatul celalalt cu un bat de frigarui si peste el torn sos caramel. Il tai in felii ca pe tort. Ca sa nu va mai spun cat este de pufos. Este o minunatie!

Pofta buna!

Taguri: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

127 Comentarii la “Blat de tort – pandispan”

  1. LA MULTI ANI!!!!!!!!

  2. nuti says:

    am sa incerc sa-l fac , am oreteta ceva asemanatoare dar asta parca e mai simplu !

  3. ZuZu says:

    Blatul la tort e un adevarat chin pentru mine,nu stiu cum de iti iese asa de bine .

  4. cornelia says:

    arata super. eu mai folosesc si un praf de copt sau putina drojdie 🙄

  5. alexandra says:

    intradevar sooper nota 10********* am incercat si eu si mia reusit exact:) 😆

  6. Lala says:

    Alexandra, felicitari!

  7. Angela says:

    Cautand o reteta de pasta de masline am gasit blogul tau si deja l-am adaugat la preferate.
    Am si eu o reteta de pandispan foarte pufos, care imi reuseste intotdeauna.
    6 oua, 6 linguri faina, 6 linguri zahar, 1 lingura ulei, 1 praf de sare, arome: zahar vanilat, coaja de lamaie sau portocala
    Se freaca galbenusurile cu 1 lingura de ulei pana devine o crema. Se adauga sarea si aromele.
    Se bat albusurile spuma tare adaugand treptat (lingura cu lingura) zaharul.
    Se adauga crema de galbenus in albusuri si se amesteca bine.
    Pentru a incorpora faina se renunta la tel sau la mixer si se ia o lingura de lemn sau o spatula. Faina cernuta se adauga in 2 transe si se incorporeaza prin rastunare de jos in sus. De fapt secretul pt. un pandispan reusit sta in modul si durata cum amesteci faina, daca o amesteci prea mult aluatul nu mai creste. Este suficient sa amesteci doar ata cat sa se incoporeze faina. Aluatul trebuie sa ramana pufos (aprope sa ai impresia ca in castron inca ai albusuri batute spuma).
    Mie imi reuseste intotdeauna, sper ca si voua. LA MULTI ANI!!

  8. coltor daniela says:

    ouale nu se separa?eu am incercat si nu s/au batut spuma

  9. ANDREEA says:

    Arata superb!
    Si mama mea incearca acum sa-l faca.E impresionata de aspectul blatului acesta facut de tine!
    BRAVO!!! 😀 :mrgreen:

  10. Adriana says:

    mie oricum mi se lasa tortul.. nu dupa reteta asta, de obicei pun la 1 ou, 1 lg zahar si 1 lg faina. si il bat cam 30 min inainte, sta la cuptor 30-35 min fara sa deschid deloc cuptorul in timpul coacerii, iar dupa ce a trecut timpul las putin usa intre deschisa sa se raceasca treptat.
    dar data viitoare voi incerca reteta asta. acum sunt suparata ca tocmai s-a stricat tortul de ziua mea 🙁

  11. Raluca says:

    Cred ca e bun 😉

  12. miha says:

    😛 foarte bun

  13. Laurentiu says:

    Multumesc pentru reteta , simplu si chiar usor de facut , am facuto praf pe nevastamea . Cand am ajuns la partea cu ouale, eu le-am separat si am batut albusurile singure dupa care am pus putina sare si zaharul si dupa ce mi-a iesit ca o bezea am pus galbenusurile. Dar bine dumneavoastra gospodinelor stiati asta.

  14. marcela says:

    am facut blatul azi ce frumos a iesit un pik sa lasat dar nu e nimik tocmai fetita azi inplineste 6 ani si nu stiam nici un blat de tort ieftin si bun am pus 10 oua de tara si a iesit galben tere fain
    😀

  15. Lala says:

    Felicitari, Marcela! La multi ani, pentru fetita ta!

  16. Salutare! Te-am descoperit cautand cea mai buna reteta pentru un blat de tort. Gatesti foarte bine, ai talent si imaginatie. Bravo! Felicitari, Lala!

  17. Lala says:

    Buna, Alina! Multumesc pentru aprecieri!

  18. Geanina says:

    o intrebare am

    ouale se pun intregi? nu se separa albusul de galbenus?

    ti-a iesit frumos blatul
    si mie mi se lasa cateodata, dar eu nu-l las in cuptor sa se raceasca, poate acesta e secretul
    am sa incerc sa fac un tort dupa indicatiile tale

  19. Lala says:

    Geanina, ouale se pun intregi. Sper sa-ti iasa si astept pareri!

  20. Laura Lazar says:

    Buna. simplu blatul si bun la gust.doar ca mie nu mi-a iesit.:( am cuptor electric si cred ca 170 de grade a fost prea mult,sau timpul de coacere prea scurt.pentru ca s-a rumenit frumos deasupra,dar la mijloc a ramas crud.a trebuit sa fac altul pe care l-am copt la 150 de grade,30 de minute si a iesit ok. merci de reteta:)

  21. liliana says:

    Diferenta dintre reteta pe care o prepar eu si acesta,consta in faptul ca eu separ albusul de galbenus , bat albusul spuma ,adaug zaharul pana devine o spuma consistenta( ca aceea de la bezele),dupa care adaug galbenusurile si faina………

  22. luminita says:

    da este foarte bun l-am facut si mi-a iesit nu imi venea sa cred cit este de frumos si de pufos iti multumesc ca ai dat reteta si nu am cuvinte ca niciodata nu imi iesea asa de bine sa fii sanatoasa 😛 😆 acum ma duc sa fac iar tort abia astept

  23. oana says:

    😉 super bun blatul…felicitari pentru reteta.am facut de vreo 4 ori tortul dar nu am lasat comm niciodata.felicitari din suflet.o super prietena pt ca ne impartasesti si noua retetele tale. 🙂 😉

  24. Lala says:

    Oana, prietena ta in ale gatitului iti multumeste pentru cuvintele frumoase. Pupici!

  25. gia says:

    buna. am facut si eu de 2 ori acest blat si mi-a iesit de fiecare data SUPER. mersi pt reteta. as vrea sa-l mai fac, dar sa fie de cacao blatul. cum tre sa procedez, sa fiu sigura k iese bine………? sa inlocuiesc vreo 2 linguri de faina cu cacao sau sa pun cantitatea normala de faina , plus cacao…..? 🙄

  26. Lala says:

    Buna Gia! Felicitari pentru reusite! Ca blatul sa fie de cacao scazi din cantitatea fainii, cantitatea de cacao dorita, adica daca vrei sa adaugi 3 linguri de cacao, vei lua 3 linguri din cantitatea totala de faina (210 g). Este foarte important sa treci prin sita si cacaua. Spor!

  27. laura says:

    super!!!!!!!ms mult 😀

  28. Lala says:

    Cu placere, Laura!

  29. brotacel_mik says:

    buna vreau sa incerc si eu reteta … dar ma intreb praf de copt nu trebuie pus?????

  30. Lala says:

    Buna, dupa cum ai observat nu este mentionat in lista de ingrediente, deci nu trebuie. Respecta toate indicatiile date de mine si vei avea un pandispan super pufos. Spor!

  31. brotacel_mik says:

    ok multumesc frumos ! o sa il fac luni ptr k marti e ziua iubitului meu 😀 revin marti cu un com.

  32. gia says:

    MERSI PT RASPUNS :*

  33. brotacel_mik says:

    deci ….sunt super impresionata !!!! iti multumesc frumos k ai postat reteta ,nu am vazut in viata mea asa un blat frumos si crescut superrr merci mult !!!! complimente ptr reteta !!! 🙂

  34. Lala says:

    Brotacel_mik, multumesc pentru cuvintele frumoase! Tie si iubitului tau va urez: la multi ani si distractie placuta! Te mai astept si cu alte comentarii la alte retete!

  35. brotacel_mik says:

    multumim frumos ! 🙂

  36. yulisa says:

    am facut reteta ca tn si nu mia iesit dar cand am pus praf de copt a iesit mai bn
    😮 🙂 ❗

  37. Lala says:

    Yulisa, ceva sigur nu ai respectat de nu ti-a iesit. Sau poate ca a fost un factor de care nici nu ti-ai dat seama, dar crede-ma ca il fac de atata timp si are reusita 100%. Drept dovada stau restul comentariilor pozitive primite pana acum.

  38. yulisa says:

    acum am reusit nu am respectat un ingredient
    sper sa ne mai spui si alte retete

  39. Lala says:

    Yulisa, ma bucur ca ti-ai dat seama de greseala si ca ti-a placut reteta.

  40. silvia says:

    arata super bravo am sa-l incerc si eu felicitari

  41. andreea says:

    da praf de copt nu se pune ?
    cum creste ?

  42. Mariuca says:

    Pe 1 Ianuarie baiatul meu implineste 1 An…e primul tort pe care il fac in Olanda 😛 si a iesit un blat nemaipomenit…Merci mult si va urez tuturor un An 2012 plin de impliniri!! LA MULTI ANI!!!

  43. Mariuca says:

    ..scuze:implineste 6 ani !=))=)).

  44. raluca says:

    iese foarte bun si daca mai pui in el si nuca macinata..

  45. Cristian says:

    De revelion minunata mea sotia a facut 2 pandispani dupa o reteta a mea care este identic cu aceasta, au crescut superbi in cuptor la o temperatura de 180 grade timp de 45 minute. Dar din pacate ia scos imediat din cuptor si a asezat formele intr-o parte ( ca asa a vazut la mama ei) si minunatii pandispani au scazut la jumatate.
    Bineinteles eu am fost de vina cu reteta mea cea veche.
    Peste 3 zile facut si eu doi pandispani (nu am mai facut de 15 ani).
    Au iesit minunati, pufosi, mari …
    Sfatul meu fetelor este sa urmati pasii gazdei noastre, dar cel mai important lucru la Pandispan, respectiv Blat pt tort este sa separati albusul de galbenus, sa bateti la viteza mare albusul pana se face o spuma tare, dupa care puneti zaharul ploaie cate putin, apoi cate un galbenus la viteza minima a mixerului si la final faina cu 2 pliculete de zahar vanilat, un praf copt si putina esenta de rom. Torni incet in formele de pandispan compozitia si introduci pt 45 min la 180 grade.
    Eu am pastrat o cana de compozitie am amestecato incet cu o lingurita de cacao si am turnat peste un pandispan, in celalalt pandispan am pus rahat.
    Au iesit minunati.
    Rau cum sunt am pus fe facebook o fotografie cu o felie a sotiei mele si felii ale mele pt comparatie 😆 .
    Succes!

  46. imeia says:

    buna lala si la multi ani!am sa incerc reteta ta pentru un tort special.baietelul meu face un anisor asa ca …sper sa imi iasa! 🙂 revin cu comentariu!pup

  47. Lala says:

    Silvia, succes!

  48. Lala says:

    Andreea, nu se pune praf de copt. Creste datorita oualor foarte aerate, care in contact cu caldura coaguleaza si se expandeaza.

  49. Lala says:

    Mariuca, salutari din Romania! La Multi Ani baietelului tau si ma bucur ca ti-am fost de ajutor!

  50. Lala says:

    Cristian, intr-adevar cam rautacios ai fost! :))

  51. Lala says:

    Buna Imeia, cum a iesit? La multi ani si sa-ti traiasca puiul! Pupici!

  52. Mirela Craiut says:

    😛 BUN!!!!

  53. Camelia says:

    Ce bun a fost!!!!!!!!!!! 😀 ❗ ❗ ❗ ❗

  54. lucia says:

    m-ai pierdut la urma….ai inceput fraza “Cand s-a racit complet…” ceea ce m-ai facut sa cred ca povestesti despre momente finale ale prepararii, dupa care ai spus de introducere in cuptor, nuca..etc…si turnare de sos caramel…sincer, nu am inteles nimic

  55. Lala says:

    Lucia, daca citeai cu atentie observai ca vorbeam intr-adevar de momentul final al blatului, doar ca ti-am dat si alta varianta de a consuma pandispanul, adica presarat cu nuca sau caramel. Daca vroiai sa intelegi era destul de clar.

  56. Hering Veronica says:

    Am incercat cu toata increderea reteta ta care mi-a dat foarte mare incredere sa o fac si de altadata, si sunt fericita ca mi-a iesit asa de bine chiar de majoratul fiicei mele.Un sfat gospodinelor: faceti tot cum e scrisa reteta pas cu pas fara nici o retinere ca veti fi multumite ! pupici

  57. Adriana says:

    dar nu vad nicaieri unt sau ulei…sa inteleg ca este si dietetic? imi este foarte greu sa cred ca doar cu untul care ungi tava va iesi bine…fara sa se faramiteze…poate ma lumineaza cineva si pe mine.

    Multumesc

    Ingrediente:
    7 oua medii
    210 g zahar
    210 g faina
    un praf de sare

  58. Lala says:

    Adriana, este destul de simplu: nu este nicio greseala, acestea sunt ingredientele acestui formidabil pandispan, nu lipseste nimic.

  59. Lala says:

    Veronica, la multi ani fiicei tale! Pupici!

  60. greta says:

    este nemaipomenit!de obicei aveam probleme cu astfel de blaturi dar asta a iesit excelent

  61. dumy says:

    ouale nu se separa? astept raspuns!

  62. Lala says:

    Cred ca este destul de clara reteta, ouale nu sunt separate, ci se mixeaza ouale intregi.

  63. dumy says:

    merci de raspuns, miine fac blatut si iti spun daca mi-a iesit !ciao!

  64. Iulia Criss says:

    Multumesc frumos pentru aceasta minunata reteta!e extraordinar!recomand

  65. Anka Andreea says:

    😀 Tocmai l-am bagat in cuptor,ma doare mana,ptr.ca nu am mixer cu suport,plus ca am stat parca o vesnicie sa pun faina 🙄 ….e primul meu blat de tort….cand il termin ii fac o poza…sper sa iasa bine….acum caut o reteta de crema 😀 Va poop

  66. Anka Andreea says:

    😆 L-am terminatttttttt si a iesittt:D…Acum sa vad cum postez fotografia

  67. geta says:

    fara praf de copt?

  68. Lala says:

    Da, fara praf de copt.

  69. Lala says:

    Anka, sunt curioasa, unde este poza?

  70. geo says:

    ce buuuuuuuuuuuuun! FELICITARI!

  71. Anka Andreea says:

    Pot sa spun ca nu mai am de ieri tort,a iesit fantastic….l-am umplut cu o crema de vanilie si alta de ciocolata…iar pe deasupra am pus o glazura de ciocolata si frisca…k aspect nu mi-a iesit f bine…ca nu am avut decat frisca la tub si sa blegit :(…dar la gust…..a si l-am insiropat cu suc de ananas….deliciossss….am poza cu blatul…dar nush.cum sa o pun…Felicitari ptr.site…am primit numai laude (stau cu prietenul si cu socri :mrgreen: )si parca nu ma simt bine sa o tot intreb pe soacra-mea…aici nu ma vede nimeni 😀 Felcitari pentru site si Merci :*

  72. Anka Andreea says:

    Cum pun poza????

  73. Lala says:

    Geo, multumesc!

  74. Lala says:

    Cu mare drag, Anka! Ma bucur ca ai facut impresie cu tortul! Poza, daca ai cont pe Flickr, Picasaweb sau chiar pe Facebook, posteaz-o acolo si apoi lasa aici un link ca si comentariu.

  75. Dorina says:

    Blatul mai are nevoie de putina faina, tocmai de aceea este lasat.
    Ouale se pot bate direct din frigider, dar sa fie proaspete. Exista mai multe posibilitati de a face pandispanul, conditia esentiala este ca atunci cand adaugi faina sa o faci cu multa atentie, in anumite conditii: vas mai mult inalt decat larg, lingura de metal ori un tel foarte rar si miscari de jos in sus.
    Atunci cand se bat ouale intregi cu zahar ai nevoie de mai mult timp, intr-adevar. Dar blatul iese la fel de pufos si daca bati albusurile simplu. Eu aleg aceasta varianta pentru ca timpul este mai scurt, cu acelasi rezultat.
    Eu nu preincalzesc niciodata cuptorul, nici macar la cozonac sau eclere. In acest fel blatul se coace si creste in acelasi timp. Este important si ce fel de cuptor ai. Daca este cu termostat, mai greu de controlat, aici se poate aplica regula cu preincalzirea.
    Blatul se scoate imediat din cuptor si se asaza pe un gratar sau un tocator de lemn. Daca mai este lasat la cald se usuca prea tare, iar daca folosim hartie pergament, lasa apa si blatul se strange pe marginea superioara.
    Cum sa se lase blatul cand il scoti din cuptor? Daca ii lipseste faina din compozitie, se lasa oricum, indiferent cand il scoti din cuptor. Nu se intampla nimic daca deschizi usa cuptorului cand se coace.
    Ca sa poata fi taiat si manevrat cu usurinta, pentru ca este foarte fraged, se tine la frigider inainte de aceste operatii.

  76. paveliuc liliana catalina says:

    superb al recomand cu ancredere

  77. Ana says:

    Doamne.Mi-a iesit super .imi dadea afara din forma.e super super.multumim ca ai impartasit reteta cu noi.

  78. Lala says:

    Cu placere, Ana!

  79. eli says:

    Tocmai am oprit cuptorul si l-am lasat usor intredeschis, a crescut, insa l-am lasat la temperatura minima 40-45 minute, la 25 era inca necopt, astept sa vad dupa ce se raceste daca este ok la mijloc, sa nu se rupa.

  80. Lala says:

    Eli, depinde foarte mult de fiecare cuptor. Insa cel mai bine iti dai seama daca este facut atunci cand marginea blatului este desprinsa de tava si suprafata este usor aurie. Sper sa-ti fi iesit!

  81. Cris says:

    Buna. sunt in cautare de reteta de tort zilele astea pt ziua prietenului meu si am ajuns la reteta ta de blat care pare destul de usor de facut (sper sa nu am surprize la preparare :D)
    vreau sa intreb un lucru. daca as adauga cacao la reteta de blar mai creste la fel de bine?? intreb pt ca nu as vrea sa il las aasa…alb. te rog, poate ai timp de raspuns 🙂

  82. Lala says:

    Buna Cris! Si eu sper sa nu ai surprize, eu nu am avut niciodata probleme cu aceasta reteta, insa au fost persoane care au comentat aici ca au avut ceva dificultati. Dupa parerea mea s-a intamplat asta fiindca nu au respectat toate indicatiile sau pentru ca au avut ceva probleme cu setarea cuptorului. Ca sa faci un blat de cacao trebuie doar sa inlocuiesti 30 g de faina din cantitatea totala de 210 g cu 30 g cacao, pe care o vei cerne impreuna cu faina. Asadar vei avea pe lista de ingrediente: 7oua, 210 g zahar tos, 180 g faina, 30 g cacao si un praf de sare. Procedeul si regulile sunt identice ca cele de mai sus mentionate in reteta. Succes!

  83. bya says:

    dar daka pun doar 6 oua are cv? ❓

  84. Lala says:

    Bya, nu are absolut nimic, ci doar va iesi un pic mai mic blatul si automat vei modifica si cantitatile de faina si zahar, dupa cum urmeaza: 180 g faina, 180 g zahar si un praf de sare.

  85. raluca marina says:

    Este cel mai bun blat de tort 😛 am incercat cel putin 10 retete dar aceasta este incredibil de pufoasa gustoasa si ideala pt p
    andispan

  86. Lala says:

    Sunt incantata ca si tu confirmi acest lucru, Raluca!

  87. emanuela says:

    sambata voi incerca si eu……sa vad ce iese…….sper sa iasa ca am incercat multe retete si fara succes 🙂

  88. anca says:

    am incercat si eu retea de mai multe ori si mi-a iesit de fiecare data,multumesc

  89. maiana says:

    daca fac un pandispan din 10 oua intr-o tava de 26 cm oare imi da pe dinafara? As vrea sa fie mai inalt. Tie ti s-a umplut tava de 30 cu compozitie de 7 oua? Multumesc

  90. Lala says:

    Maiana, forma rotunda pe care am folosit-o eu in reteta nu se umple cu aluatul, dar dupa coacere blatul este aproape cat tava (ii lipsesc vreo 2-3 cm sa fie pana sus). Daca faci intr-o forma rotunda cu diametrul de 26 cm un blat de 10 oua, nici macar nu-ti va incapea aluatul in forma, nu mai spun de dat pe dinafara.

  91. Alina says:

    Din pacate nu a crescut in cuptor si am urmat pasii 🙁

  92. cristina says:

    buna seara , este minunata reteta de balt , am facut in aceasta seara ,ptr micuta mea care maine implineste 4 ani
    A IESIT EXACT CUM TREBUIA , MULTUMIM PTR RETETA 😛

  93. Lala says:

    Cu mare drag, Cristina!

  94. claudia says:

    simplu si bun . multumim ptr reteta

  95. diana says:

    multumim pentru aceste detalii f f importante in reusita pandispanului, fara respectarea lor nu iese deloc bine. l-am incercat acum o sapt pentru ziua fetitei mele si a iesit perfect.
    cine are alte indicatii si corectii la reteta ta e mai bine sa le publice pe site-urile lor personale sau in alta parte, nu ca si comentarii aici, ca nu isi au locul. reteta data de tine e foarte completa si fiecare indicatie isi are justificarea ei, asa ca cine nu are de gand sa le puna in practica, sa-si publice reteta personala in alta parte, pentru ca deja se transforma intr-o reteta diferita.
    eu iti mutumesc pentru ca datorita tie, dupa vreo 5 incercari de a face pandispan in anii trecuti, toate esuate, in sfarsit mi-a iesit si mie o data perfect.

  96. Lala says:

    Multumesc, Diana! Mai bine de atat nici ca se putea spune.

  97. maraki says:

    buna lala.blatul arata minunat in poza si e foarte usor de facut doar ca vreau sa te intreb ceva.faina pot pune orica marca?aici unde sunt eu in grecia exista faina care creste singura si aceasta faina este speciala ptr checuri in general sa nu mai fi nevoit sa pui praf de copt.duminica fiul meu implineste 3 anisori si vreau sa pregatesc eu unul din torturi si as vrea sa imi iese perfect asa ca in poza ta.conteaza faina?sau nu.as vrea sa pregatesc maine blatul ca sambata sa il ansamblez.sper sa vezi repede mesajul meu sa imi dai si un raspuns daca ai timp.

  98. Lala says:

    Buna Maraki! E important sa fie o faina alba, simpla, tip 000. Nu trebuie sa folosesti faina aceea pentru prajituri, tocmai pentru ca are acel agent de crestere, iar reteta aceasta de blat nu are nevoie de asa ceva. Daca respecti toate indicatiile si sfaturile mentionate in reteta vei avea rezultate excelente. La multi ani baietelului tau si sa aveti o petrecere frumoasa!

  99. maraki says:

    wooaw ce repede mi-ai raspuns.multumesc mult.o sa ma apuc chiar acum sa fac blatul.sper sa imi iese bine.multumesc inca o data.

  100. Clara says:

    Buna Lala.

    Iti multumesc pt reteta.
    Am incercat-o in septembrie si a iesit super.
    Azi am pus-o din nou in aplicare.

  101. Lala says:

    Sa-mi spui cum ti-a iesit, astept vesti!

  102. maraki says:

    buna din nou.blatul a iesit super,nu lam taiat inca dar arata bine.eu nu lam facut in tava rotunda,lam facut in tava dreptunghiulara 25\30.in cuptor a crescut frumos,putin a cazut chiar daca nu am deschis cuptorul dar nu ma deranjeaza.e crescut frumos.maine il ansamblez si il ornez.pun poza pe facebook cu finalul.multumesc ptr sfaturi.

  103. Simona says:

    Buna,
    A iesit pufos dar nu a crescut decat un pic. Poate am pus prea multa faina. Oricum mai incerc 🙂

  104. Roxana says:

    astazi incerc si eu reteta ta de blat de tort sper sa imi iasa bine e buna reteta , daca imi va iesi te voi anunta , arata super la tine.

  105. vergi says:

    acum l-am bagat in cuptor va anunt cum a iesit.

  106. Roxana says:

    buna Lala , sunt incantata de reteta ta , tocmai am terminat blatul si e superb iti multumesc mult nu stiu cum sa iti trimit poze
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=215583065245942&set=a.213182302152685.57187.100003827509638&type=1&theater
    Sper ca am reusit sa iti arat tortul dupa reteta ta superba .pupici

  107. vergi says:

    a iesit minunat, asteptam revelionul sa vedem si la gust

  108. vergi says:

    il recomand tuturor cu completarea ; respectati intocmai indicatiile. tortul meu a fost vedeta seri;si ornat cu trandafii de la pagina cu ornament o bunatate si o frumusete.

  109. Lala says:

    Roxana, foarte frumoas a iesit blatul, felicitari!

  110. Lala says:

    Simona, poate ai folosit o tava cu diamentru mai mare decat am folosit eu in reteta (aproximativ 30 cm), sau nu ai amestecat cu grija, fara a scoate aerul din compozitia de ou, cand ai incorporat faina, sau a fost focul prea iute. Drept sa-ti spun pot fi diferite motive pentru care sa nu fi iesit asa cum trebuia.

  111. luiza says:

    scuzama am si eu o intrebare…daca as vrea ca blatul sa il fac de cacao cat cacao trebuie sa pun si daca sunt aceleasi ingrediente sau schimba ceva?si inca ceva eu am facut blatul seguind instructiile tale dar nu creste.e normal sau nu?te rog sa imi raspunzi.multumesc pentru atentia data…

  112. Lala says:

    Luiza, daca doresti un blat de cacao, atunci trebuie doar sa inlocuiesti 30 g din cantitatea de faina cu 30 g cacao, pe care o cerni impreuna cu faina. Cat despre partea cu crescutul, nu pot decat sa-mi dau cu parerea in mod vag, poate nu ai incorporat usor si cu miscari lente, de jos in sus faina si astfel ai scos majoritatea aerului din oua sau poate cuptorul tau coace prea iute si atunci trebuie adaptata un pic temperatura dupa cum stii ca iti coace de obicei o prajitura.

  113. onela says:

    🙁 am si eu o intrebare :la cum se vede blatul ti a iesit super mie u imi iese niciodata ori se lasa ori se intampla altceva ,intrebarea este iese bun fara praf decopt ? multumesc !ai un blog fantastic ! 😉

  114. Lala says:

    Onela, dupa cum vezi, in lista de ingrediente nu este specificat praful de copt. Prin urmare asta este reteta, astea sunt rezultatele.

  115. ioana says:

    In urma cu o luna am probat acesta reteta. este mult mai simplu decat imi imaginam. Delicios, mi-a iesit perfet, nu mi-as fi imaginat ca fara praful de copt creste.
    Urmat pas cu pas- un succes.
    Astazi am repetat. 😛

    multumesc

  116. Ana says:

    Buna,
    sa stiti ca am incercat si eu acest blat de tort……..de atunci numai pe asta il fac,delicios si mi-a crescut f bine .Ador. 😀

  117. Adina says:

    Mie mi-a iesit perfect, am respectat exact instructiunile Laurei, cu toate ca eram reticenta in lipsa prafului de copt, insa a crescut foarte frumos, abia astept sa-l montez!!! 😀

  118. Inna says:

    Cred ca iese foarte bun, vreau sa incerc si eu… 😀

  119. Adina says:

    Da , a devenit blatu nr 1 si pentru mine, multumesc mult pentru reteta ! 🙂

  120. Adina says:

    As vrea sa intreb ceva… vreau sa-l fac tot din 7 oua dar intr-o forma de 22 cm diametru , oare cresc timpul de coacere ? Hmmm o sa merg pe varianta cu urmaritul aspectului in caz ca nu poti raspunde pana-l fac eu si revin cu durata in care s-a copt .

  121. Adina says:

    Am rezolvat, se coace 40 minute la 150 grade si iese la fel de perfect ca celalalt mai lat 🙂

  122. Lala says:

    Adina, ma bucur ca ti-a placut si ca ai impartasit experienta ta cu noi.

  123. Claudia says:

    Buna Laura,
    Ce termen de valabilitate are un blat de tort? 7 zile daca e tinut intr-o punga la frigider? Astept raspunsul tau 😀

  124. Lala says:

    Claudia, maximum 7 zile la frigider, dar intr-o punga inchisa ermetic, cu inchidere tip “fermoar”, sau intr-o cutie de plastic ce se inchide etans si blatul invelit in folie alimentara in prealabil. Trebuie neaparat sa te asiguri ca umezeala si mirosurile din frigider nu vor afecta blatul.

  125. Karina says:

    Bună Laura,
    Vroiam să te întreb dacă pun stafide în blat, e o problemă? Se lasă? Va influenta cumva la coptul tortului? Mulțumesc și felicitări pentru această rețetă delicioasă!!! 🙂

  126. oana says:

    Super…….e fantastic……. 😀

  127. geanina says:

    in sfarsit am gasit un super blat de tort 😛 😛

Lasa un comentariu