Cum curăţ şi eviscerez peştele?

Dupa un studiu amanuntit am realizat ca exista persoane tot mai multe care cauta procedee ce altora li se par banale. Asa ca am hotarat sa le vin in ajutor incepatorilor prin infiintarea unei categorii de  “tehnici” unde vor putea primi sfaturi utile si imagini pas cu pas a fiecarei manevre efectuate in cadrul subiectului ales. Pentru astazi am ales sa va lamuresc cu privire la cum curat si eviscerez pestele. M-am documentat bine si acum va impartasesc si voua toate secretele in materie de peste. Sper ca ilustratiile gasite de mine sunt cat se poate de clare.

Cum recunoastem un peste  proaspat?

1. Ochii – trebuie sa fie clari. Daca ochii pestelui pe care doriti sa-l achizitionati sunt incetosati asta inseamna ca stau deja de cateva zile in vitrina. Sau mai rau, daca sunt ridati si deshidratati atunci cu siguranta pestele acela este mort de mult timp.

2. Branhiile – trebuie sa fie de culoare rosu-inchis. Daca acestea au o culoare roz inseamna ca pestele este mort de cateva ore bune. Iar daca intalniti branhii de culoare gri, maronii sau derivatii atunci sa nu cumparati sub nici o forma acel peste pentru ca este stricat. Unii comercianti incearca sa pacaleasca ochiul cumparatorului scufundand pestele in apa cu colorant rosu sau chiar sange de peste. Puteti evita sa luati o teapa de genul asta pensand cu degetele branhia si daca aceasta isi mentine culoare si nu apare nici o alta coloratie atunci totul este veridic.

3. Sangele – un peste proaspat are si sange proaspat; daca sangele este roz inseamna ca acel peste sta de ceva vreme scufundat in apa si gheata. Asta nu inseamna ca nu este bun pentru gatit ci doar ca nu este praospat. Unii vanzatori apeleaza la trucuri de genul: sectioneaza pestele si-l afiseaza in vitrina, insa inainte de asta toarna peste sectiune sange proaspat pentru a da impresia ca este foarte prospat.

4. Mirosul – este important pentru ca este un element foarte important in determinarea prospetimii. Este greu de descris mirosul pestelui dar ar trebui sa aduca a briza marii, a umezeala si a proaspat. In orice caz va puteti da seama imediat daca pestele este stricat sau in proces de expirare pentru ca mirosul este insuportabil, repulsiv.

5. Textura – carnea pestelui proaspat trebuie sa fie elastica si ferma in acelasi timp. Daca strangeti intre degete corpul pestelui si acesta este moale iar carnea nu-si revine la forma initala atunci acel peste nu este bun. Asta releva faptul ca sta de mult timp acolo.

Gata cu prospetimea. Consideram ca pestele cumparat a indeplinit toate calitatile si a trecut toate testele prospetimii. Trebuie sa-l curatam de solzi si sa-l evisceram. Cum facem asta? Iata cateva ilustratii pe care le-am gasit aici. Deci:

Cum curatam si evisceram pestele?

1. Desolzirea (procesul de inlaturare a solzilor).

Spalati pestele sub un jet de apa rece. Daca va este comod inlaturati solzii pestelui sub jet continuu de apa, daca nu asezati-l pe un tocator. Tineti pestele de coada si cu ajutorul partii netaioase (spatele) a lamei unui cutit treceti in sens invers pozitionarii solzilor (dinspre coada inspre cap) apasand usor pana cand toti solzii au fost inlaturati. Pentru o mai buna vizualizare si percepere dati click pe imagine:

2. Sectionarea abdomenului.

Pozitionati pestele pe o parte astfel incat abdomenul sau sa fie spre voi. Cu mana stanga fixati pestele pentru a nu se misca iar cu mana dreapta in care aveti cutitul sectionati tot abdomenul de la cp pana la coada. Avand grija ca incizia sa nu fie prea adanca, ci doar cat sa sectionati carnea pentru ca altfel veti sparge viscerele (intestinele) si atunci carnea nu poate fi consumata.

3. Eviscerarea (procesul de indepartare a intestinelor).

Introducand un deget in gura pestelui tineti-l ferm si cu cealalta mana introduceti degetul in fiecare dintre gaurile branhiilor si trageti ferm si rapid in jos, indepartand branhiile si maruntaiele.

4. Curatarea cavitatii abdominale .

Cu ajutorul unei linguri curatati, dinspre cap inspre coada, interiorul pestelui de toate maruntaiele ramase. Uitati-va dupa rinichi- un saculet alb atasat de sira spinarii- pe care-l indepartati folosind cutitul. Asigurati-va ca ati curatat bine sira spinarii indepartand vena sanguina. Se clateste cu apa rece toata cavitatea.

5. Indepartarea inotatoarelor sau aripioarelor.

Cu o foarfeca sau un cutit se taie aripioarele pestelui si daca se doreste se taie si coada. Acum este gata de gatire, intreg sau portionat.

Asta a fost tot! Sper ca v-au fost de ajutor toate sfaturile mele si ca au fost cat mai clari pasii de curatare a pestelui.

Si pentru ca au fost persoane care au cerut explicatii despre cum se indeparteaza pielea si se scoate fileul de peste, iata 4 filmulete, zic eu, destul de explicite:

httpv://www.youtube.com/watch?v=al4hHFQF40Q&feature=channel

httpv://www.youtube.com/watch?v=7-jW9Msg6J0&feature=channel

httpv://www.youtube.com/watch?v=ElYXwFoyEoM&feature=channel

httpv://www.youtube.com/watch?v=vtLJIw5tu8w&feature=channel

Taguri: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

14 Comentarii la “Cum curăţ şi eviscerez peştele?”

  1. Felicitari pentru initiativa! Urmeaza retetele cu pestele actorul principal?

    Cu deoasebita stima,

    pofticiosul

  2. Lala says:

    Pestele va fi cu adevarat rolul principal, iar pentru prestatia sa va lua chiar Oscarul. Pe curand, pofticiosule!

  3. Alina says:

    Foarte bun articolul! Ne-a ajutat foarte mult!
    Multumim! 🙂

  4. lallely says:

    AAAAAAA da asta nu i asa greu,ma gandeam k ne arati si cum i se da pilea jos si se taie file.

  5. Lala says:

    O sa atasez si un videoclip explicit cu portionarea pestelui in fileuri.

  6. gyulya says:

    ce fac daca sa spart fierea? 🙁

  7. Lala says:

    De obicei, nu mai este buna carnea, devine amara.

  8. luisa says:

    Eu curat si solzi cu lingura

  9. larisa says:

    dupa ce am eviscerat pestele am descoperit un lichid verde. e de la intestine sau de la fiere? carnea mai poate fi consumata?

  10. Lala says:

    Larisa, cred ca ai spart intestinele. Nu stiu daca este corect sau nu dar eu una nu as mai consuma pestele acela. Gandeste-te ca toate bacteriile si viermii parazitari din intestinele pestelui au patruns in cavitate si impliciti pe carne.

  11. ion demetrescu says:

    Cum este cu patravul? El se curata alyfel?
    Astept

  12. ben laden says:

    daca iei peste azi si vrei sa l consumi maine ,e mai bine sa stea cu matele-n el sau sa-l cureti?

  13. Lala says:

    Nu stiu cum e bine sau nu, dar eu prefer sa-l curat imediat dupa ce l-am achizitionat.

  14. pestisor says:

    Multumesc,nu m-am gândit ca se pot scoate branhile deodată cu măruntaiele, am să incerc.

Lasa un comentariu