Cozonac bănăţean (baigli)

Acesta a fost cozonacul facut de mine de Pasti. Reteta apartine Laurei Sava si ea il numea “saviecuta“. Mi s-a parut ca este o reteta usoara si pe gustul meu: mai multa umplutura si mai putin aluat. Am facut ambele variante: cu mac si miez de nuca.

Ingrediente: (pentru 4 cozonacei)
Aluat:
500 g faina
250 g unt/margarina la pachet, nu la cutie tartinabila
2 linguri smantana
2 galbenusuri
1 praf de sare
25 g drojdie proaspata (1 cub)
2 lingurite zahar
2 linguri lapte caldut
Umplutura:
250 g miez de nuca/mac
2 albusuri
2 linguri zahar pudra
200 g zahar
100 ml lapte

Va spun din start ca eu am dublat ingredientele si mi-au rezultat 8 cozonacei, care seamana mai degraba cu niste rulade.

Toate ingredientele trebuie sa stea, inainte de prelucrare, 1-2 ora la temperatura camerei.

Se aseaza faina intr-un vas incapator si se face o gropita in mijloc. Se pune deoparte vasul.

Intr-un bol mic se freaca (ca si nessul) drojdia cu cele 2 lingurite de zahar pana cand totul este o pasta omogena si peste care se toarna laptele caldut (nu trebuie sa fie prea cald pentru ca altfel veti opari drojdia si nu va mai creste). Din nou se omogenizeaza si se presara putin faina pe deasupra. Se lasa sa creasca 15 min  intr-un loc incalzit. Dupa ce a crescut se toarna in gropita facuta anterior in faina, unde se amesteca cu galbenusurile, sarea si smantana.

Acum intra in joc manutele voastre care trebuie sa fie dibace si sa framante bine aluatul care va arata pentru inceput ca o gramada de firimituri nelegate intre ele.

Untul sau margarina (eu am folosit margarina Unirea) se incalzeste timp de 15 secunde in cuptorul cu microunde pentru a o face mai moale. Apoi se adauga la aluatul nostru si framantam bine pana cand se incorporeaza toata margarina si aluatul devine o masa compacta si nelipicioasa. Nu va speriati, tot procesul de incorporare a untului sau margarinei nu dureaza mai mult de 10 min, maxim 15.

Dati aluatului forma de bila, acoperiti vasul in care se afla cu folie de plastic sau cu un prosop de bucatarie curat si lasati la dospit timp de 1-2 ore intr-un loc calduros.

Cat timp aluatul creste noi ne ocupam de umplutura. Macul se macina in rasnita de cafea, iar nuca fie se da prin masina sau robotul de bucatarie, fie o tocati cu cutitul (asta daca doriti ca miezul sa aiba o granulatie mai mare). Eu l-am tocat in robotul de bucatarie , avand grija sa am si cateva bucati mai mari printre. Apoi se pune laptele impreuna cu zaharul la incalzit pana ce zaharul s-a topit…

…moment in care se ia de pe foc si se adauga imediat macul sau miezul de nuca. Se omogenizeaza bine si se lasa la racit.

Cand compozitia a ajuns la temperatura camerei, se adauga albusurile batute spuma tare impreuna cu zaharul pudra si un praf de sare. Se incorporeaza bine.

Iata cam cum arata dupa ce a stat la dospit:

Aluatul se imparte in 4 parti egale si apoi fiecare bucata de aluat se intinde sub forma unei foi dreptunghiulare, groasa de circa 3 mm, pe o suprafata presarata cu putina faina.

Pe deasupra se intinde uniform umplutura (impartita si aceasta tot in 4 parti egale).

Se ruleaza totul cat mai strans si se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, unde se ung baigli sau cozonacii banateni cu galbenus de ou.

Se introduc in cuptorul preincalzit, la 180°C (flacara mica spre medie) timp de aproximativ 30 min. Sunt gata cand au trecut testul scobitorii.

Minunatii cozonaci banateni au fost o incantare, mai ales cei cu nuca (sunt preferatii mei).

Dupa ce s-au racit complet se invelesc individual in folie de plastic pentru a ramane fragezi.

Pofta buna!

Taguri: , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

13 Comentarii la “Cozonac bănăţean (baigli)”

  1. jeannete says:

    mmm…ce bunaciune!!! cred k ma incumet si eu sa fac o portie da’ cu NUCA. da’ stau si ma gandesc…oare cu crema de cioco nu merge, asa sa mai creasca glicemiile! 😆

  2. Ana says:

    de fiecare data cand ma intorc pe blogul tau si vad imaginile incep sa salivez :)). Acuma mi-e dor de cozonacul facut in casa de bunica :((

  3. surac says:

    Imi pare rau cei care nu sunt din banat trebuie sa stie ca nu este cozonac ci strudel si provine de la Austroungaria nu poate sa fie cozonac si cozonac sa inventat de cei care nau stiut sa faca strudel , scuze dar astai realitate…

  4. Laura Sava says:

    Laura, draga mea, eu de-abia acum am vazut minunatiile :))
    Te felicit din toata inima pentru reusita!!! Ma bucur mult de tot sa stiu c-au fost pe gustul tau 🙂
    Te pup!!!!!!!!!!!!

  5. Lala says:

    Laura, multumesc mult pentru reteta. Abia astept sa mai incerc si alte bunatati. Te pup!

  6. ioana says:

    Reţeta e super.Dar am câteva întrebări: în legatură cu cantitatea de lapte, doar 2 linguri? La cozonacii pe care eu îi fac pun 0,5 l lapte. Altă întrebare: dacă pui prea multă compoziţie nu rişti ca coca să nu mai crească?

  7. Lala says:

    Ioana, cantitatea de lapte este exact cea pe care am scris-o in reteta, nu e nici o greseala. In cazul cozonacilor de fata nu trebuie sa-ti faci griji ca nu va creste coca din cauza cantitatii de umplutura.

  8. Teodora says:

    I-am facut si ies exact cum ii face si bunica mea care e din Timisoara. Multumesc mult de tot. Surpriza a fost pe masura asteptarilor : o intalnire cu copilaria mea si o bucurie ca mi-au iesit si mie. Teo

  9. Simona says:

    Am facut sambata, dupa reteta ta, au iesit exceptionali, cum ii plac sotului meu : “cu multa nuca si putin cozonac”… 😀 😀 😀
    Asa ca am trecut-o la “favorite”, mersi !

  10. Lala says:

    Cu mare drag, Simona!

  11. camelia says:

    super reteta acum de pastele ortodox am sa o fac 😆

  12. andra says:

    strudelul l-au inventat cei carora nu le-a iesit cozonacul !!!!!! 😀 😀 😀

  13. mira says:

    De unde se salveaza reteta?multumesc

Lasa un comentariu