Gogosi americane (oven baked donuts)

IMG_8167_resize

Dupa o incercare nereusita de a realiza aceste minunatii (cu o alta reteta) de data asta a iesit exact ce trebuie: gogosile alea pufoase pe care le vedem in filme ca le mananca politistii americani. Insa intre acelea si astea este o mare diferenta, nu sunt prajite intr-o tona de ulei, ci coapte in cuptor. E adevarat ca aceste gogosi sunt o adevarata amenitare pentru silueta, dar exceptii facem si acestea ar fi cazul sa fie una dintre ele.

Cum va spuneam am mai incercat o reteta care cica trebuia sa fie o reusita, insa finalul nu avea nici o legatura cu gogosile americane pufoase ci erau mai degraba niste fursecuri. Nu ca as fi gresit eu cu ceva dar in acceptiunea acelui domn asa trebuiau sa fie gogosile.

Ingrediente:
Pt. aluat:
600 gr faina (76 linguri rase)
360 ml lapte (24 linguri)
75 gr unt (5 linguri + 1 lingurita)
2 pachetele drojdie uscata
1 lingura esenta de vanilie
4 linguri zahar
2 ligurite sare
2 oua
Glazura:
ciocolata
caramele cu lapte
smantana pt frisca
zahar pudra
Topping:
alune tocate
fulgi cocos
bombonele colorate

Drojdia se inmoaie in 5-6 linguri apa calduta si se pune deoparte.

Separat, intr-un alt vas se pune untul, zaharul si sarea. Peste ele se toarna laptele fierbinte. Se amesteca energic cu telul pana se topesc toate.

IMG_8144_resize

Apoi se lasa sa se raceasca pana cand ajunge caldut si atunci se toarna peste el drojdia dizolvata, ouale batute usor si esenta de vanilie. Omogenizam totul si apoi se adauga treptat faina.

IMG_8146_resize

Dupa ce ati incorporat toata faina veti obtine un aluat elastic si lipicios.

IMG_8150_resize

Vasul cu aluat se acopera cu un prosop curat sau folie de plastic si se lasa la dospit timp de 1 ora intr-un loc cald, sau pana cand isi dubleaza volumul.

Dupa ce a stat la dospit, aluatul se rastoarna pe o suprafata presarata cu faina din abundenta. Si fiindca aluatul este foarte moale si lipicios se framanta putin, incorporand faina presarata, insa nu prea mult, ci doar pana poate fi manevrat. Coca trebuie sa fie elastica si moale in interior.

IMG_8151_resize

Se intinde cu ajutorul palmelor, nu cu sucitorul. Grosimea foii de aluat trebuie sa aiba aprox. 1,5 cm grosime. Cu ajutorul unei forme de decupat de prajituri sau cu un pahar cu gura larga se decupeaza gogosile.

IMG_8154_resize

Daca doriti sa le faceti si cerculetul din interior eu am realizat acest lucru cu ajutorul unui dop de plastic. Iata si dovada:

IMG_8157_resize

Gogoselele se transfera intr-o tava tapetata cu hartie de copt…

IMG_8161_resize

… si se lasa deasupra cuptorului timp de 20 min sa mai dospeasca. Se aprinde cuptorul si se incinge la foc mediu.

IMG_8164_resize

Inainte sa le introducem in cuptor le vom pensula la suprafata cu putin ulei (pentru a nu se usca).

IMG_8165_resize

Vor sta la foc mediu timp de 10-15 min.

Cand sunt calde inca se dau prin to felul de glazuri. Totul e la alegere. Eu am folosit ciocolata topita in care am turnat putina smantana dulce de frisca pentru a fluidiza cioco. Am scufundat gogosile in ea si am presarat se deasupra fulgi de cocos. Daca nu aveti cioco puteti incalzi niste finetti, merge la fel de bine.

IMG_8168_resize

Am procedat la fel si cu caramelele apoi am presarat pe deasupra gogosilor glazurate, alune tocate.

IMG_8170_resize

Si in final glazura de zahar, nu sunt cantitati exacte, totul se face din ochi. Peste zaharul pudra se toarna putina apa fierbinte, cateva picaturi esenta de vanilie si cativa fulgi de unt. Totul se omogenizeaza cu un tel. Consistenta acestei glazuri trebuie sa fie ca cea a mierii grose de albine. Apoi se presara bombonele colorate pe deasupra.

IMG_8169_resize

Pofta buna!

Taguri: , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

52 Comentarii la “Gogosi americane (oven baked donuts)”

  1. jeannete says:

    am facut si eu gogosi de astea dar varianta in ulei si am avut un…esec.cred k am oparit maiaua (n am avut uscata ci la cub) si n au crescut deloc, k aluatul nu i prietenul meu cel mai bun.knd m o trasni vreo dispozitie le oi incerca k asa arata de bine…
    da’ gogosile astea nu se rumenesc?raman albe?

  2. Lala says:

    Gogosile astea se rumenesc fff usor la suprafata, aproape insesizabil, deci poti spune ca raman albe. Le verifici uitandu-te la partea care ia contact cu tava, sa nu se arda.

  3. Arata f bine! Felicitari!Sper ca in weekend sa am timp si eu sa fac!
    Merci de idee

  4. toma raluca says:

    Arata grozav. Se pot face si in ulei, dupa reteta prezentata? 😆

  5. Lala says:

    Sigur ca da, Raluca. Ies foarte gustoase si prajite in ulei.

  6. Roxana Constantin says:

    arata grozav, voi incerca si eu.

  7. Cristina says:

    Geniala si foarte gustoasa reteta! Multumesc! Cu siguranta voi incerca si alte retete postate

  8. Ema Cretu says:

    Le voi incerca si eu si sper sa-mi iese exact ca ale tale.Daca nu am drojie uscata ,de-a proaspata ce gramaj trebuie?

  9. Claudia says:

    Buna! Cata drojdie uscata ai pus? eu am luat un pachet mare de 100 de grame si nu stiu cat inseamna 2 pachetele..?!?!? Multumesc! as vrea sa le fac azi gogosile..sper sa imi dai un raspuns cat mai rapid:)

  10. Lala says:

    Claudia, nu stiu daca ti-am raspuns in timp util, dar sa stii ca gramajul unui pliculet de drojdie folosit de mine este de 7 grame.

  11. Claudia says:

    Draga lala, nu am mai facut gogoselele pt ca venisera musafirii asa ca am facut rapid o tarta cu fructe:)..gatesc de ani de zile dar am o groaza de dospituri..si ieri aveam curaj sa ma bag la aceste gogosi dar nu stiam exact gramajul. oricum promit ca le voi face foarte curand si iti scriu cum au iesit:)

  12. ramona says:

    super!!eu am 2 copii si cu siguranta am sa le fac.multumesc pentru reteta!

  13. mirela says:

    si eu le fac akum sper sa imi iasa m-au cucerit de knd le-am vazut tinetim pumnii:D

  14. gigi says:

    super

  15. gigi says:

    cool de tot

  16. diana says:

    Buna!eu am o presa speciala de donuts,electricadar nu am folosit-o niciodata.credeti ca aceasta reteta se preteaza la asa ceva?pe instructiunile aparatului arata ca se pune aluatul cu lingura in formele respective..acum nu stiu ..mai adaug faina sau las aluatul asa cum e el..moale? multumesc anticipat!

  17. Lala says:

    Diana, imi pare tare rau dar nu stiu sa-ti dau un raspuns la dilema ta. Cred ca trebuie sa-ti iei inima in dinti si sa incerci. Ce poate sa se intample rau? Daca as fi in locul tau as modela aluatul (fara sa modific cantitatea de faina) sub forma de “carnaciori” mici si apoi i-as uni la capete dandu-le forma de covrig sau de gogoasa cu gaura in mijloc (cerc) pe care apoi i-as pune in presa respectiva. Sper ca ai inteles ceva din ce am explicat si sper ca ti-am putut, cat de cat, fi de ajutor.

  18. cccris says:

    buna! Am salvat acum mai mult timp reteta ta in calculatorul meu, iar de curind m-am hotarit sa o incerc. Aveam si musafiri, niste gemuri bune facute de mine (deci am renuntat la glazura) si niste inghe homemade, a fost o mincatorie la mine acasa….. In urma succesului am hotarit sa fac reclama acestor gogosi mai sanatoase, dar nu salvasem si autorul retetei. Azi mi-am facut timp si te-am gasit. Sper ca nu te superi din cauza postarii mele, oricum acum am sa pun si link spre tine sa vada lumea si pozele tale super ca eu nu am avut timp de asa ceva. Te pup si repet: e super reteta! Singura chestie, daca le maninca cineva goale sa mai puna ceva zahar in reteta, in rest…perfecte. Cccris

  19. miky says:

    le-am facut si eu, dar le-am prajit in ulei si au fost un adevarat succes!!!!

  20. anaa says:

    buna! incerc si eu sa fac gogosile astea.. imi era asa o pofta .. e prima dataa si sper sa nu fi pus prea multa faina ca am pus lingurile care mai cu varf, care mai goale … o sa-mi mai iasa? :-s

  21. alina says:

    🙂 froarte frumoase pozele si foarte bine explicat..cu lingurita 😛 intelege omu mai bine.Ti-am urmarit majoritatea retetelor,foarte bune,rapide si practice 😀 Bafta in continuare

  22. smash says:

    superba reteta eu le-am facut in ulei si am pus betisor de vanilie natural dar ies ft delicioase 😛 😛 😀

  23. Elly says:

    am incercat si in ulei insa nu au iesit extraordinar…la cuptor au iesit ff bune …si aspectul lor este pur si simplu extraordinar 😯 😛

  24. rimniceanu marius constantin says:

    😀 arata foarte bine va felicit si sunt sigur ca si la gust sunt formidabile deja imi ploua in gura

  25. Laura says:

    Par delicioase… o sa le incerc shi eu acum ;)) multumesc mult pentru reteta ca de mult incercam sa fac shi niciodata nu prea reuseam 😀

  26. Cristina says:

    Cum as putea sa topesc ciocolata fara sa o ard? De fiecare data o ard 😥

  27. Lala says:

    Cristina, poti topi in 2 feluri ciocolata: pe bain-marie (baie de aburi/apa) sau in cuptorul cu microunde. METODA BAIN-MARIE: ciocolata se toaca sau rupe bucatele si apoi se pune intr-un vas rezistent la caldura; dupa se pune pe foc o craticioara cu apa ce va trebui sa dea in fiert; cand a inceput sa fiarba apa poti aseza deasupra vasul cu ciocolata; ATENTIE diametrul vasului de pe foc trebuie sa fie mai mic decat al vasului in care ai pus ciocolata pentru a NU ATINGE APA FIARTA, astfel ciocolata se va topi datorita aburilor fierbinti. Trebuie sa amesteci constant in ea pentru a ajuta lichefierea. Cand au mai ramas doar bucatele foarte mici de ciocolata poti indeparta vasul si sa amesteci in continuare pana la topirea totala, astfel nu risti sa se arda. METODA MICROUNDELOR: intr-un vas special pentru cuptorul cu microunde se pune ciocolata maruntita, setezi cuptorul la putere maxima (al meu are max. 800W), introduci vasul cu ciocolata in cuptor si-l pornesti timp de 30 de secunde. Dupa cele 30 de secunde scoti vasul si amesteci timp de cateva secunde ciocolata in vas cu ajutorul unei spatule sau a unei linguri de lemn, asta pentru a ajuta lichefierea. Dupa mai introduci inca 30 de secunde vasul in cuptor si din nou scoti si amesteci. Repeti operatiunea pana cand ciocolata este aproape in intregime topita, adica au mai ramas bucatele mici. Datorita caldurii reziduale de la vas vei reusi sa topesti si ultimele bucatele ramase.
    Sper ca am fost de explicita si ca vei reusi de acum sa topesti ciocolata fara sa o arzi!
    Numai bine!

  28. Raul says:

    acum le-am scos din cuptor.Arata SUPER BINE acum ma duc sa iau ciocola sa fac glazura 😛

  29. Valentin says:

    Multumesc frumos pentru reteta, n-am luat o ciocolata tocmai buna asa ca nu am mai facut glazura, le-am pudrat cu zahar, din ce-mi dau seama glazura da tot gustul, oricum excelenta reteta.

  30. Cici says:

    Buna am si eu o intrebare cum ai facut glazura di caramelele cu lapte?Daca a mai fost pusa intrebarea imi pare rau dar nu am mai citit chiar toate comentariile.

  31. Lala says:

    Cici, am scris in reteta ca procedez la fel ca si la glazura de ciocolata, adica: la cantitatea ta de caramele pe care doresti sa le topesti adaugi putina smantana de frisca pentru a fluidiza caramelele ce urmeaza a fi topite pe bain-marie sau in cuptorul cu microunde. Cantitatea de smantana adaugata variaza in functie de tipul caramelelor, de cantitatea lor si de cat de fluida doresti sa fie in final glazura. Nu am cantitati exacte, totul este din ochi.

  32. Laura says:

    daca nu am drojdie uscata, pot sa pun din-aia proaspata la cub? si care ar fi echivalentul a 2 plicuri de drojdie uscata, in cuburi de drojdie proaspata? am citit toate mesajele 😯 , si n-am gasit vreun raspuns la dilema mea… sau poate n-am fost prea atenta 😆 …

  33. Lala says:

    Laura, din cate stiu eu (nu stiu cat este de corect) si din experientele anterioare, iti pot spune ca 1 plic de drojdie uscata (10 g) este echivalentul a 25 g drojdie prospata (1 cub). Eu nu am facut reteta asta decat cu drojdie uscata asa ca nu pot sa-ti garantez ca iti va iesi, dar poti incerca si apoi spune-mi si mie cum a fost. Sper ca ti-am fost de folos.

  34. cri says:

    Vreau så incerc reteta, dar cate gogosi ies ? Cand incerc ceva nou reduc cantitåtile si testez familia…

  35. Lala says:

    Nu stiu sa-ti spun cate gogosi ies. Depinde si de marimea formei pe care o folosesti pentru a decupa gogosile.

  36. carmen says:

    esti o dulce sper sa iasa mersi

  37. Lala says:

    Poate revii cu impresii pe care sa ni le impartasesti. Merci!

  38. Aalinaa says:

    Eu m facut gogosi din astea la cuptor si nu mi-au iesit 😥 😥 😥 ….. Dar cand le-am facut in ulei ai iesit foarte bune 😛 😛 :mrgreen: :mrgreen: 🙂 🙂 🙂 😀 😀 😀 😀

  39. Tyna says:

    Am facut azi gogosile si au esit fffff bune atat coapte cat si prajite. Succes in continuare:)

  40. florina says:

    vai ce bine arata sunt irezistibileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!am sa fac si eu astazi. ce nu am inteles sant caramelele cumpar caramele si le topesc ce fel de caramele?ms

  41. Lala says:

    Florina, caramelele cumparate de mine sunt caramele cu lapte, pe care le-am topit cu cateva linguri de smantana dulce, in cuptorul cu microunde.

  42. Sarbu says:

    Alea care le vezi tu in filme nu sunt deloc prajite in ulei:)

  43. Jazmine says:

    Le.am incercat!!! Geniale!

  44. Claudia says:

    Foarte buneeeee…….Multumim pt reteta

  45. Cristina says:

    Super bune gogosile, le-am incercat si eu weekend-ul trecut 🙂

  46. Cristina says:

    Geniala mi s-a parut glazura de caramele 🙂

  47. Ioana says:

    Am facut gogosicile sunt minunate , multumim pt reteta. 😀

  48. Luca says:

    Super bune multumim!!!!

  49. Anca says:

    😀 arata f bine! le voi face si eu! multumim!

  50. Sabina says:

    extrem de bunee 😀 m-am indragostit de-a dreptul de aceste gogosi.:Xmultumesc pentru reteta.

  51. Daniel says:

    😀 Foarte bune :* iami

Lasa un comentariu