Supă de ceapă

img_5047_resizeSupa aceasta este una frantuzeasca. Este neasteptat de gustoasa. Probabil cand auzi de ceapa zici “in nici un caz” dar cand o incerci este surprinzator de buna.

Ingrediente:
5 cepe
1,5 L supa strecurata de  legume / pui / vita
3 linguri unt (margarina)

3 linguri ulei de masline
½ lingurita zahar

1 lingurita mustar
felii de paine/ crutoane

cascaval (optional)

sare si piper

Ceapa…

img_5022_resize

…se taie rondele subtiri…

img_5023_resize

Daca doriti ca ceapa sa nu va faca sa plangeti 😆  o puteti tine 20 min, inainte de a o taia, in frigider. Se topeste untul,uleiul de masline si zaharul intr-o tigaie sau cratita destul de incapatoare cu capac, dupa care se adauga ceapa taiata si se caleste pana ce capata o culoare ca de caramel, aproximativ 20-30 min, la foc mic. Se amesteca din cand in cand.

img_5035_resize

Dupa ce ceapa a capatat culoarea potrivita se adauga supa si se potriveste de piper si sare (asta in functie de cat de sarata este supa) si se acopera cu capacul. Daca supa este fierbinte atunci dupa adaugare se mai fierbe la foc mic 30 min, iar daca supa este rece se fierbe timp de 1h. Cand timpul alocat fierberii s-a scurs se ia cratita de pe foc si se adauga mustarul.

img_5036_resize

Pentru a servi supa, se prajesc pe ambele parti 2 felii de paine (in cuptor sau in prajitorul de paine) sau se adauga crutoane…

img_5039_resize

…dupa care se toarna supa fierbinte intr-un bol termorezistent, se aseaza feliile de paine prajita deasupra supei…

img_5044_resize

…si deasupra lor 2 felii de cascaval (daca doriti sa fie de post puteti renunta la el sau puteti folosi cascaval vegetal)…

img_5046_resize

Bolul se pune intr-o tava si se da la cuptor pana ce cascavalul de deasupra s-a topit. Aceasta operatiune o puteti face si in cuptorul cu microunde.

img_5051_resize

Finalul a fost o incantare vizuala cat si gustativa. Iata si un close-up…

img_5049_resize

Pofta buna!

Taguri:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

13 Comentarii la “Supă de ceapă”

  1. jeannete says:

    wow,ce combinatie traznet!!!!asta n-o sa-mi reziste si-o s-o pregatesc cat de curand k de knd a-nceput postul tot intr-o ciorba de zarzavat/supa de zarzavat o tin.
    intrebare: pot sa fac mai multa sa o pastrez la frigider?sau tre sa fac numa cat mananc, k fierbe…de park-ar fi cu carne 😀

  2. Lala says:

    Sa stii ca mie, din cantitatea facuta, mi-a ajuns 3 zile pentru 2 persoane dar nu stiu sa-ti zic daca tine mai mult de 3 zile la frigider, cred ca e suficient. Daca faci supa in acelasi timp cu caramelizarea cepei, asa cum am mentionat si in reteta, 30 min de fierbere sunt deajuns. Sper ca te-am lamurit.

  3. liliy says:

    superrrrrrrrrrrr chiar ma gandeam sa caut o retzeta de supa de ceapa k m auzit multe zvonuri…chiar si la tv la o emisiune,k e super buna ,desi la prima auzire: “de ceapa”iachhhs!!! 😉

  4. lex says:

    io nici nu stiam despre c e vb..am vazt doar poza..si brusc am simtit un gol in stomac… 😯 ..d foame bineinteles

  5. claudia says:

    bunna…………….tr s-o probez neaparat………..am deja apa in gura cand ma gandesc la ea…

  6. Lala says:

    Sa stii Claudia ca e foarte buna. Sa-mi spui parerea ta dupa ce ai incercat-o.

  7. violeta says:

    arata foarte bine,dar cum sa o fac fara lactate? ❓

  8. Lala says:

    Pai sa stii, Violeta, ca este foarte simplu. In loc de unt folosesti margarina, iar cascavalul este optional sau daca totusi vrei sa-l folosesti atunci cumperi cascaval vegetal.

  9. Mihaela says:

    Eu am adaugat la aceasta reteta putin vin rosu ,sec si o lingurita de cimbru .Nu am avut cascaval asa ca am pus catev felii de paine la cuptor presarate cu branza de oaie ,a iesit un deliciu!

  10. diana says:

    supa aceasta de ceapa slabeste nu?,……..pt ca eu vreau sa slabesc

  11. Lala says:

    Diana, sincera sa fiu nu stiu daca ajuta la slabit dar nici nu are ce sa ingrase. Trebuie doar sa renunti la cascaval si la unt (in loc de unt dubleaza cantittatea de ulei de masline).

  12. Larisa says:

    SAlut , si eu stiu o reteta de supa de ceapa dar putin altfel e un fel de crema foarte buna si usoara . Aveti nevoie de : o lingura de ulei ,5-7 cepe depinde cat de mici sau mari sunt , 2-3 cartofi , sunca sau costita afumata . Mod de preparare: se taie cepele marunt pe urma cartofii ca de piure si pe pune intr-o oala impreuna cu o lingura de ulei , pe urma taiat costita sau sunca cubulete mici ( cantitatea de sunca este apreciabila de fiecare mici exagerat nici putin , eu pun dupa ochi) , sare, piper si apa cat cuprinde. Se pune la fiert ,(daca scade apa se adauga tot timpul doar cat cuprinde) dupa ce sunt fierte toate se mixeaza cu mixeru inclusiv cu apa. se serveste calda cu cascaval ras. Pofta buna !

  13. Corina says:

    E buna-buna, si mancata foarte calda e foarte buna dc esti un pic racit 🙂

Lasa un comentariu