Caramele

bNu stiu daca va amintiti de caramelele alea originale de dinainte de ’89 dar pot sa va spun ca de atunci nu am mai regasit gustul acela in nici un produs de gen. Insa de curand am gasit o reteta ce reda exact gustul inconfundabil. Sunt extrem de gustoase si fine…un deliciu. Sper sa le incercati.

Ingrediente:
200 gr zahar alb tos
210 gr zahar brun
360 ml smantana de frisca (nu vegetala)
1½ lingurita sare
2 lingurite esenta de vanilie

img_4700

Intr-o cratita inalta si de care nu se lipeste mancare (eu am folosit ceaunul) se amesteca zaharul alb, zaharul brun, smantana si sarea.

img_4698

Puneti cratita pe foc mediu si amestecati continuu in compozitie cu o lingura de lemn pana ce incepe sa fiarba.

img_4699

Odata ce amestecul a inceput sa fiarba nu mai amestecati deloc in el pana la final. Insa, din cand in cand, cu o pensula de silicon inmuiata in apa calda stergeti peretii cratitei pentru a dizolva cristalele de zahar formate.

img_4701

Reteta spune ca amestecul trebuie lasat sa fiarba pana cand ajunge la temperatura de 118°C, dar eu cum nu am avut termometru am incercat altfel:cam la 15min dupa ce a inceput sa fiarba, intr-o farfurie intinsa in care am turnat apa rece am picurat putina compozitie. Daca picatura si-a pastrat forma in apa si nu s-a dezintegrat atunci cand am luat-o in mana, dupa 10 secunde, inseamna ca este gata, daca nu s-a intamplat asa atunci o lasati sa fiarba in continuare avand grija ca peste 5-7min sa incercati din nou si tot asa pana ce este gata. Insist sa verificati atat de repede pentru ca in cazul in care amestecul a depasit 118°C atunci zaharul se va recristaliza.

img_4703

In timp ce asteptati ca amestecul sa fie gata ungeti cu unt o tava de 29x18cm. Daca aveti o tava cu aceste dimensiuni nu trebuie sa va faceti griji ca e prea putina compozitie. Ideea e ca trebuie sa fie o tava mai ingusta.

img_4702

Cand s-a ajuns la consistenta dorita se ia cratita de pe foc si se incorporeaza cele 2 lingurite esenta de vanilie amestecand tot cu lingura de lemn. Se toarna compozitia in tava unsa intr-un strat care sa aiba 1cm inaltime. Daca aveti aceleasi dimensiuni la tava ca si mine va iesi exact de 1cm.

img_4704

Lasati tava pe o suprafata plana la temperatura camerei pentru aproximativ 3-5h (depinde de temperatura ambianta) dupa care puteti taia caramelele cu un cutit bine ascutit si uns cu ulei. Puteti sa le taiati in orice forma doriti.

c

Le puteti impacheta in hartie pergament. Se pastreaza in locuri racoroase. Sunt delicioase.

b

POFTA BUNA!

Taguri: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

11 Comentarii la “Caramele”

  1. jeannete says:

    mmmm…cred ca s o bunaciune de caramici!!!o sa fac si eu cu siguranta, dar…mai bine le faci tu, ca tot te pricepi asa bine, si eu vin sa te ajut la degustat 🙂 pe cand alta reteta?

  2. Lala says:

    Ok, m-ai “tradus” la faza cu degustatul ;)Pai in legatura cu retetele, daca ai sa urmaresti post-urile mele o sa vezi ca in fiecare zi o sa am cate ceva pregatit. Sper sa ma ridic la nivelul asteptarilor. Mai astept comentarii.

  3. liliy says:

    nu stiu de ce da tare sunt deacord cu jeannete…pana nu gust;) nu pot sa dau o nota………glumesc!am auzit k is super kramelele dak a ajuns sa le faca si lex a noastra,va imaginati:)) ASTA NU INSEAMNA K I AU SI IESIT!!!:D

  4. alexandra says:

    am incercat si eu caramelele si sunt un deliciu.chiar te pricepi si cred ca ar trebui sa pastrezi acest site pentru totdeauna esti cea mai tare!

  5. Diana says:

    Buna. Poti sa-mi spui, te rog, cum sunt caramelele in ce priveste consistenta? Cleioase adica nu se pot sparge in dinti sau usor sfaramicioase?

    As vrea sa “ung” blaturile unui tort cu un strat de caramel dupa care sa vina crema dar trebuie sa fie mai..moi putin ptr asta si din acest motiv intrebam.

  6. Lala says:

    Buna Diana! Poti unge blaturile cu caramelele in stare lichida, adica nu lasi compozitia sa se solidifice sau doar partial pana ajunge la consistenta dorita de tine. Dupa solidificare nu merg intinse.

  7. Maine voi incerca si eu sa fac niste caramele dupa aceasta reteta. Sper ca vor “iesi”. Abia astept!!!!!! O sa revin cu un link in caz ca voi apuca sa postez poze la mine pe blog. 😉

    Multumesc pentru reteta si La Multi Ani fericiti!

  8. Lala says:

    Sophi, astept link-ul! Succes si La Multi Ani!

  9. IoanaR says:

    am si eu o intrebare: cum ma pot abona si eu a blog ?
    multumesc

  10. Lala says:

    Ioana, nu stiu la ce te referi prin abonare, dar daca te referi la primirea noutatilor postate, poti face lucrul asta prin RSS Feed.

  11. IoanaR says:

    da…ma refeream la primirea noutatilor postate, prin email…..vreau sa iti multumesc pt reteta de caramele…au iesit fffff bune, cum nu m-am asteptat !!!

Lasa un comentariu