Tortillas

IMG_8214_resize

Tortillas este pluralul de la tortilla si reprezinta o paine plata rotunda, ceea ce noi romanii denumim turta. Acestea sunt specifice mexicanilor. Au fost denumite de catre spanioli pe cand i-au descoperit pe azteci, era painea lor de zi cu zi. Si pentru semana cu o prajitura rotunda (torta), insa aceasta era de dimensiuni mai mici au diminutivat-o si i-au spus tortilla (prajitura mica). Astazi este folosita la tot felul de specialitati mexicane precum: burritos, enchiladas, fajitas, tacos, etc.

Ingrediente:
113 gr (8 linguri) grasime solida vegetala
64 linguri rase faina
1 ½ lingurita sare
300 ml apa calduta
1 varf lingurita praf de copt

Pentru inceput trebuie sa va spun despre grasimea vegetala solida, pe care americanii o denumesc shortening si pe care o folosesc pentru a fragezi un aluat sau pentru evitarea lipirii alimentelor, plus multe alte chestii. Arata ca o untura numai ca este vegetala, nu are gust si nici miros. Cea folosita de mine este achizitionata din Kaufland de la raionul frigorific cu unt, margarina, etc si o gasiti sub denumirea de grasime vegetala. Pretul ei este unul infim. Iata si o poza edificatoare:

IMG_8187_resize

In cazul de fata, daca nu gasiti aceasta grasime vegetala (desi indicat ar fi sa o folositi pe aceasta), puteti folosi margarina pentru gatit (nu tartinabila la cutie) la pachet gen Unirea, Rama sau alte marci.

Si acum sa trecem la preparare! Pasul 1: faina se amesteca cu praful de copt.

Pasul 2: se adauga grasimea vegatala solida sau margarina pt gatit si se amesteca cu mainile incercand sa maruntim grasimea in bucati cat mai mici pana cand va arata ca un nisip granulat.

IMG_8188_resize

Pasul 3: sarea se dizolva in apa calduta si apoi aceasta se adauga la amestecul de faina si grasime; se omogenizeaza totul foarte bine pana cand se obtine un aluat nelipicios, maleabil si compact. Daca este prea lipicios mai adaugati putina faina, iar daca este prea vartos mai adaugati putina apa calduta.

IMG_8189_resize

Pasul 4: aluatul obtinut se acopera cu un prosop curat si se lasa la odihnit timp de 20 min.

Pasul 5: dupa cele 20 min se imparte in 12 parti egale si apoi acestea se modeleaza in forma de bile.

IMG_8193_resize

Pasul 6: bilele se aplatizeaza cu podul palmei.

IMG_8194_resize

Pasul 7: pe o suprafata usor pudrata cu faina se intinde pe rand, fiecare disc de aluat, cu ajutorul unui sucitor de lemn; trebuie intins cat mai subtire.

IMG_8195_resize

Pasul 8: foaia obtinuta se aseaza intr-o tigaie antiaderenta, neunsa si incinsa.

IMG_8197_resize

Pasul 9: tortilla se va basica si atunci trebuie verificata pe partea cealalta daca s-au format pete negre-maronii; daca da, trebuie intoarsa.

IMG_8199_resize

Pasul 10: toate se scot pe un prosop curat si se impaturesc in acesta pentru a nu se usca si a le mentine calde pana la servire.

IMG_8213_resize

Se servesc imediat. Daca le pastrati pentru a doua zi atunci se mentin tot in acelasi prosop si inainte de servire se scot si se incalzesc in cuptorul cu microunnde sau in cuptor.

Pofta buna!

Taguri: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

10 Comentarii la “Tortillas”

  1. Andriana says:

    o sa incerc si eu diseara reteta ta! multumim 🙂

  2. Lala says:

    Cu placere, Adriana!

  3. flori says:

    se poate utiliza unt in loc de grasime vegetala sau margarina ?

  4. Lala says:

    Nu stiu ce sa-ti zic, eu una nu am incercat cu altceva. Dar daca ar fi sa ma gandesc…grasimea vegetala seamana la textura si consistenta cu margarina aceea la pachet, Unirea. Deci nu una tartinabila. Insa nu am experimentat in varianta asta.

  5. Andriana says:

    salut! eu incerc acum reteta ta. Intrebarea mea este: cine sta sa numere 64 linguri de faina? In grame ar fi mult mai simplu…

  6. Lala says:

    Adriana, asta inseamna 560 g. Spor!

  7. Andriana says:

    multumesc 🙂 eu tot cam atat am pus, jumatate de pachet la inceput, dupa care am mai adaugat inca putina faina:)
    am facut tortillas cu fajitas, amandoua de la tine, au iesit foarte bune, iar turtele de tortillas merg mancate si simple de bune ce sunt:) pe aceasta cale, multumesc pentru retetele pe care le imparti cu noi 🙂

  8. Lala says:

    Mereu, cu drag o sa impartasesc cu voi retete. Intr-adevar sunt foarte bune si goale, turtele. Sa-ti fie de bine! Pupici!

  9. mihaela says:

    hola
    sant o mama cu doi copii.aproape an fiecare dimineata dupa ce ai duc la colegio prepar mancaruri dupa retetele tale .foarte bune si foarte bine explicate.din spania multe multumiri si multi pupici. 😀

  10. Lala says:

    Hola, Mihaela! Tare ma bucur cand citesc astfel de comentarii si ma motiveaza sa continui cu postarile de noi retete! Multe salutari de aici din Romania! Besos!

Lasa un comentariu