Muschiulet de porc in foietaj

Cred ca fiecare dintre noi isi doreste ca pe masa de Craciun sau de Anul Nou sa aiba ceva deosebit in materie de “friptura”. Ca sa va vin in ajutor, ma prezint in fata voastra cu un muschiulet de porc in crusta de foietaj.

Retete este o creatie a lui Alton Brown, inspirata de celebrul preparat Beef Wellinghton, insa nici pe departe atat de “time consuming” si de pretentioasa.

Ingrediente:
1 muschiulet de porc
400 g aluat de foietaj
6-8 felii foarte subtiri de prosciutto
1-2 linguri mustar
3-4 linguri mere deshidratate, maruntite (sau orice alta varianta precizata mai jos)*
1 ou batut
sare si piper
 

    *Merele deshidratate le puteti gasi in magazinele naturiste sau plafaruri, insa le puteti inlocui alte fructe uscate cum ar fi: caise, merisoare, prune. Trebuie doar sa fiti atente ca fructele uscate pe care le folositi sa fie unele acrute si neindulcite cu zahar suplimentar. Sau daca exista persoane care nu agreeaza ideea de fructe cu carne, acestea se pot inlocui fara problema cu ciuperci deshidratate maruntite.

 

Spalati muschiuletul de porc si apoi uscati-l bine cu prosoape de hartie, dupa care curatati-l de pielita argintie (membrana conjunctiva) daca acesta prezinta asa ceva.

Muschiul se sectiuneaza in doua parti egale de-a lungul fibrei.

Pe o hartie de copt se aseaza feliile de prosciutto (in functie de lungimea muschiului numarul de felii variaza), suprapunandu-le usor, incercand sa realizam un “pat” un pic mai mare decat lungimea muschiului. Peste feliile de prosciutto se mai aseaza o hartie de copt si cu ajutorul unui sucitor se preseaza feliile intre ele pentru a adera mai bine unele de altele.

Se indeparteaza foaia de copt de deasupra si se aseaza bucatile de muschi peste ele. Apropiati bucatile de muschi una lipita de cealalta, astfel incat sa poate tine in interior bucatile de mere. Presarati sare (nu exagerati pentru ca si prosciuttoul este sarat) si piper, apoi umpleti tot muschiul cu grija, sa nu fie prea incarcat, deci nu este obligatoriu sa folositi toata cantitatea de mere uscate mentionata in lista de ingrediente.

“Inchideti” muschiul aducand ambele parti laolalta si apoi cu ajutorul hartiei de copt rulati feliile de prosciutto in asa fel incat sa inveleasca total muschiul. Rulati destul de strans pentru ca totul sa fie compact, avand grija sa nu se rupa invelisul de prosciutto.

Aluatul de foietaj, dezghetat in prealabil, se intinde cu sucitorul (doar daca este cazul) pentru a depasi cu 3-4 cm in lungime ruloul format.

Peste foaia de aluat, se adauga intr-un strat uniform si subtire, mustarul, lasand neunsa o bordura de circa 4-5 cm pe toate laturile. Deasupra se adauga ruloul .

Bordura ramasa se unge cu ou batut si apoi, pentru ultima oara, se ruleaza strans aluatul peste sulul de carne. Capetele se preseaza bine pentru a le sigila, folosind degetele sau o furculita.

Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, avand grija ca partea unde se afla “sutura” sa fie dedesubt si apoi toata suprafata foietajului se unge cu restul de ou batut.

Se coace in cuptorul preincalzit la 200°C, timp de 30-40 minute sau pana cand termometrul de friptura introdus in interiorul carnii arata 60-70°C. ATENTIE timpul variaza in plus sau in minus de la cuptor la cuptor, asa ca cel mai bine folositi termometrul!

Cand muschiuletul de porc in crusta de foietaj este gata, acesta se ia din tava si se aseaza pe un gratar sa se raceasca timp de 10-15 minute, abia atunci il puteti taia in felii nu foarte subtiri. Daca nu il lasati sa se raceasca veti avea probleme in a-l taia si nu va arata foarte bine.

Pofta buna!

Taguri: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Comentarii la “Muschiulet de porc in foietaj”

  1. misandra says:

    yummi, arata deosebit.

  2. Alexa says:

    Vreau sa incerc si eu aceasta reteta de muschiulet de porc in foietaj, arata foarte bine.

Lasa un comentariu