Baza pentru mancaruri-pasta de legume

Cand a aparut pentru prima data baza pentru mancaruri gen vegeta si delikat, cred ca toata lumea a folosit produsele “minune” pentru ca nuantau foarte bine gustul, nu stiam ce contin si nu aveam prea multe informatii in aceasta zona. Acum sunt multi ani (nici minte nu mai tin cati) de cand nu am mai utilizat asa ceva. Dar pentru ca stiu cat este de important sa dai un gust excelent unei supe, ciorbe, sos, etc., va prezint varianta mea de pasta de legume pentru imbogatirea gustului, care nu contine ingrediente necunoscute si care se poate pastra la frigider timp de 6 luni.

Ingrediente:
2 morcovi mari
1 radacina de patrunjel
1 radacina de pastarnac
1 radacina de telina mica (aproximativ 150 g)
100 g ciuperci proaspete
1 dovlecel mediu
1 ceapa mare
1-2 tije de telina Appio
2 catei mari de usturoi
3 crengute de rozmarin proaspat
3 crengute de salvie prospata
3 crengute de busuioc prospat
1 legatura de patrunjel
170 g sare de mare iodata, grunjoasa (sa NU fie dintr-aceia pentru muraturi)
70 ml vin alb sec
2 linguri ulei de masline
 

Poate ca va intrebati care este motivul pentru care ar trebui sa stai si sa faci aceasta pasta, ce constituie o excelenta baza pentru mancaruri. Pai, in primul rand poti da un gust aparte chiar si celor mai banale mancaruri, in al doilea rand nu ai mereu timpul si dispozitia necesare sa prepari o supa de legume ce-ti serveste la un preparat (de exemplu pentru un risotto sau pentru prepararea unui couscous, sos, etc.) si astfel apelezi la pasta ce o tii in frigider, iar in al treilea rand si cred eu cel mai important, este acela ca totul este facut de propriile maini si stii ca ai folosit doar produse naturale, ingrediente ce nu-ti pot afecta sanatatea. Dar sa nu mai lungim vorba si sa trecem la gatit!

Toate legumele si ierburile se spala si dupa caz se curata. Eu nu am curatat de coaja dovlecelul si nici ciupercile, pe care evident le-am spalat. Iata “buchetul” meu de legume inainte de a fi prelucrat:

Dupa au fost curatate si spalate toate legumele, se taie in bucati mai mari pentru a putea intra in vasul robotului de bucatarie. Daca faceti reteta in cantitate dubla sau daca nu aveti un robot cu vasul prea mare, va recomand sa dozati cantitatea de legume in 2 sau chiar 3 transe pentru a obtine legume perfect maruntite.

Se pune capacul robotului,  apoi se porneste la viteza cea mai mare si se mentine asa pana cand obtinem legume maruntite cat mai fin (ca in imaginea de mai jos).

Compozitia obtinuta se rastoarna intr-o tigaie incapatoare sau chiar o cratita si peste ea se adauga ierburile tocate marunt, sarea, uleiul si vinul.

Totul se omogenizeaza si se aseaza pe un ochi de aragaz mediu, la flacara mica, timp de 30-40 minute. Se amesteca din cand in cand pentru a nu se lipi.

Cand este gata se ia de pe foc si se paseaza cu mixerul vertical sau se pune compozitia in blender, pana cand se obtine o pasta cat mai fina.

Cand s-a racit complet se aseaza in borcane cu capac sau recipiente ce se inchid etans. Se mentine la frigider timp de 6 luni. ATENTIE, baza pentru mancaruri este extrem de sarata, deci mai intai adaugati la mancare cate putin si apoi daca mai este necesar mai adaugati pasta sau sare simpla!

Pentru a obtine supa, se procedeaza astfel: 1 lingura cu varf  de pasta de legume se adauga la 500 ml apa, care mai apoi se da in clocot. Supa astfel obtinuta se poate folosi in prepararea multor retete si produse, precum aminteam si mai sus: risotto, sosuri, fel de fel de mancaruri, ca adaos la ciorbe, borsuri, etc. Trebuie doar sa luati in considerare faptul ca este foarte sarata si trebuie dozata treptat si cate putin, asta pana ii dati de capat si invatati cum sta treaba cu proportiile care trebuiesc utilizate corect in functie de mancarea pe care o faceti.

Daca este depozitata corect, in recipiente inchise ermetic ce vor sta in frigider tot timpul, termenul de valabilitate al acestei baze pentru mancaruri este de aproximativ 6 LUNI.

Pofta buna!

 
 

Taguri: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Un comentariu la “Baza pentru mancaruri-pasta de legume”

  1. anna says:

    interesting…decat toate prostiile cancerigene de vegeta sau alte delicaturi mai bine asta…great…

Lasa un comentariu