Pate de linte

Reteta asta de pate de linte incerc de ceva vreme s-o postez, insa abia acum i-a venit randul. Unde mai pui ca s-a nimerit sa fie si de post, deci pate de post.

Ingrediente:
2 conserve de linte (masa neta totala 500 g)
2 cepe mari
6 catei de usturoi zdrobiti
2 frunze de dafin
1 litru supa de legume sau apa
130 g miez de muca
3 linguri ulei de masline
2 lingurite otet balsamic sau de vin, ori de mere
2 lingurite busuioc uscat
1 lingurita cimbru
sare si piper

Pentru aceasta reteta eu am folosit conserve de linte rosie, nu e musai dar asa s-a nimerit, voi folositi de care gasiti.

Se desfac conservele, toata lintea se pune intr-o sita si pret de cateva minute treceti lintea prin jeturi de pa rece pentru a o clati foarte bine, dupa care se scurge foarte bine.

Intre timp tocam cepele, pe care mai apoi le punem la calit intr-o tigaie incinsa(aceasta trebuie sa fie destul de incapatoare) cu 3 linguri de ulei de masline. Dupa care presaram putina sare pe deasupra cepei pentru a nu se arde. Se caleste pana se inmoaie bine si devine translucida. Spre final se adauga si usturoiul zdrobit.

Cand ceapa s-a calit adaugam lintea, supa de legume sau apa (indiferent pentru care optati aceea trebuie sa fie fierbinte), foile de dafin, busuiocul si cimbrul, iar toate acestea se lasa sa fiarba la timp de 10-15 min la foc mic-mediu.

In tot acest timp punem miezul de nuca in robotul de bucatarie si il maruntim bine, dar sa nu fie ca o faina de fin.

Cand toata compozitia a fiert se strecoara lichidul cu ajutorul unei site (trebuie sa fie una mai deasa) si se lasa sa se scurga foarte bine excesul. Se indeparteaza foile de dafin si totul merge in vasul robotului de bucatarie peste nucile maruntite, adaugand si otetul pe deasupra.

Se mixeaza la viteza maxima pana cand totul devine o pasta de textura si consistenta pate-ului, dupa care se potriveste de sare si piper si se mai mixeaza pentru ultima data.

S-ar putea sa fie necesar sa opriti de cateva ori robotul si cu ajutorul unei spatule sa indepartati compozitia de pe peretii vasului pentru o omogenizare uniforma, apoi se revine la mixat. In cazul in care compozitia este prea uscata si nu se leaga, adaugati in timp ce robotul mixeaza, cate o lingurita de ulei de masline, insa aceasta trebuie turnata in fir subtire.

Inainte de a fi consumat pate-ul de linte trebuie sa stea intr-un recipient ce se inchide ermetic timp de 2 ore la frigider.

Se pastreaza aproximativ 1 saptamana in frigider.

Pofta buna!

Taguri: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

4 Comentarii la “Pate de linte”

  1. Marius says:

    Interesanta varianta aceasta cu nuca. Arata foarte bine. Chiar o sa incerc.

  2. Lala says:

    Spor la gatit si pofta buna, Marius!

  3. lizica says:

    suuper ,cu nuca nu am facut dar o sa incerc!!

  4. Iulia says:

    Buna,
    Am facut reteta asta, e inebunitor de buna :D. Uite si cum mi-a iesit
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=808680475815563&set=a.105777552772529.11667.100000208547166&type=1&theater&notif_t=photo_comment

    Mersi mult mult de tot si te urmaresc cu drag 🙂

Lasa un comentariu