Aluat de pizza rapid

Cred ca vi s-a intamplat macar o singura data sa vreti sa mancati o pizza facuta in casa, dar sa va loviti de faptul ca de obicei un aluat necesita timp de preparare si dospire.  Iata varianta rapida a unui aluat de pizza.

Acum nu as vrea sa fac o intreaga dezbatere pe tema asta (vorba lui Jamie Oliver, caci de la el m-am inspirat) cum ca ar fi cel mai bun sau cel mai rau  aluat pentru blat de pizza, in fond este un aluat de pizza rapid si trebuie luat ca atare.

Ingrediente: (pt. o tava cu dimensiuni de 20 x 30 cm)
140 g faina + extra
½ lingurita sare extrafina
1 ½ lingurite praf de copt
2 linguri ulei de masline
240 ml apa
 

In robotul de bucatarie se pun faina, sarea si praful de copt si se dau cateva pulsuri pentru a omegeniza prafurile. Asteptati cateva secunde pentru a se aseza toata pulberea antrenata si apoi turnati in interior uleiul si jumatate (120 ml) din cantitatea de apa.

Porniti din nou robotul, insa de data aceasta lasati-l pe o viteza medie pana cand totul devine o masa cu aspect sfaramicios si nelegat (aproximativ 30 secunde). Cand ati obtinut asta, adaugati restul de apa si mai mixati pana cand rezulta un amestec moale si lipicios, precum in imagine.

Se schimba viteza robotului pe o viteza ridicata si prin orificiul special al robotului se toarna faina, treptat, putin cate putin pana cand observati ca totul se leaga intr-o bila de aluat care curata perfect peretii vasului.

Daca este prea lipicios mai porniti robotul si mai adaugati putin a faina, daca dimpotriva este mult prea vartos atunci se mai adauga apa in fir subtire pana obtinem consistenta dorita.

Aluatul de pizza trebuie sa fie elastic si foarte putin lipicios, deoarece vom regla lucrul acesta pe blatul de lucru care va fi foarte bine infainat. Se framanta usor aluatul incorporand o mica parte din faina presarata pe suprafata de lucru.

Aluatul rapid de pizza este gata pentru a fi intins cu sucitorul intr-o foaie subtire de blat (aproximativ 0,5 cm).

Pofta buna!

 

 

Taguri: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

9 Comentarii la “Aluat de pizza rapid”

  1. Laura says:

    ehe! iata ca din nou m-ai scos din impas! m-a “pocnit” o pofta imensa de pizza, si am inceput sa caut retete de blat rapid, fara dospire! si… ta naaa! te gasesc pe tine 😀 mersi! te pup!!!!

  2. Lala says:

    Laura, ma bucur ca ti-am fost de ajutor. Pupici!

  3. Daniel says:

    Buna Laura,

    as vrea sa incerc si reteta ta pentru blatul de pizza. Ce consistenta are? Subtire sau pufos?

  4. Diana says:

    Nu cumva ai gresit ceva? Cum sa fie 140 g faina la 240ml apa?!

  5. Lala says:

    Daniel, am fost in vacanta si din acest motiv iti raspund atat de tarziu. In functie de cat de gros il asezi lin tava acesta poate fi pufos sau subtire. Eu l-am facut crocant si subtire.

  6. Lala says:

    Diana, nu e nimic gresit.

  7. steluta says:

    se pote folosi si masina de paine?multumesc

    /

  8. elena says:

    mie mia esit gustos asa cum il vroiam 😀 multumesc mult lol

  9. Alina says:

    Chiar nu am la indemana drojdie, si am ajuns aici , sper sa iasa ceva ceva! 🙄

Lasa un comentariu