Briose de ciocolata

Imi plac foarte mult briosele si de aceea caut tot timpul retete interesante si noi de a realiza aceste minunatii. Reteta de fata este una care nu necesita decat cateva ingrediente, nu te tine mult in bucatarie si e buna deopotriva pentru cei mici dar si pentru cei mari. Si unde mai pui ca sunt realizate in mare parte din ciocolata, deci la propriu briose de ciocolata. Yummm…yummm!

Ingrediente: (pentru 9-12 bucati)
250 g ciocolata cu lapte
3 oua, la temperatura camerei
4 linguri faina cu agent de crestere (reteta mai jos)
 

 Reteta este preluata de la Kim McCosker, una din autoarele seriei de carti  “4 Ingredients”.

Cum in Australia se gaseste si se si foloseste “self rising flour”, adica faina cu agent de crestere, a trebuit sa caut o metoda de a face eu in casa lucrul acesta. Este foarte simplu:

la 16 linguri rase de faina sau 140 g ( pentru cunoscatori 1 cup) se adauga   1 ½ lingurite praf de copt cernut prin sita si ½ lingurita sare extrafina. Toate aceste ingrediente se amesteca foarte bine cu ajutorul unui tel si uite asa ati obtinut faina cu agent de crestere sau tradus mot-a-mot “faina care creste singura”.

Incercati sa nu folositi o ciocolata de proasta calitate deoarece aceasta este ingredientul predominant si ea va da gustul brioselor voastre. In functie de cat de dulce este ciocolata utilizata, atat de dulci vor fi si briosele obtinute.

Sa revenim la reteta de briose de ciocolata. Se topeste ciocolata cu lapte pe bain-marie sau cu ajutorul microundelor (in ture de cate 20-30 secunde, amestecand dupa fiecare tura cu o spatula) pana cand se lichefiaza complet. Peste ciocolata fluida se adauga cele 3 oua intregi (scoase din timp de la frigider pentru a ajunge la temperatura camerei) si se incorporeaza complet folosindu-va de o spatula sau un tel.

In compozitia de ciocolata de adauga 4 linguri de faina cu agent de crestere (din totalul obtinut mai sus) si din nou se omogenizeaza pana cand se obtine un aluat fluid si fin.

Se toarna compozitia in forme de briose (eu obisnuiesc sa pun si cosulete de hartie pentru a nu avea bataie de cap cand vine vorba de scos briosele din forma) umplandu-le doar ¾ pentru ca vor creste destul de mult. In functie de cat de mari sunt formele pe care le folositi numarul brioselor obtinute variaza (mie mi-au iesit 9 bucati).

Se introduc in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 20 min. Asa arata cand sunt gata:

Se lasa timp de 10 min. forma dupa care pot fi scoase si asezate pe un platou. Se consuma la tempertura camerei sau reci, NU fierbinti.

Pofta buna!

 

 

 

 
 

Taguri: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

17 Comentarii la “Briose de ciocolata”

  1. Carmen says:

    Au milioane de calorii insa sunt excelente!!!
    Eu am folosit ciocolata milka cu lapte si au iesit foarte bune.
    Toate retetele tale sunt foarte gustaose, familia mea te indrageste si abia asteapta weekendul ca sa gatim “a la lala” 🙂

  2. Lala says:

    Carmen, intr-adevar sunt excelente! Ma onoreaza cuvintele tale, multumesc!

  3. Dana Radu says:

    Excelenta reteta ! Cand ti-am spus ca esti o minunatie !
    Asteptam si alte retete !

  4. Laura says:

    Exceptionale si usor de facut. Lala, unde gasesti sortulete (cosulete pt madeleines)? Umblu cu limba scoasa prin supermarket-uri si nu gasesc… Dar ti-au iesit “a la carte”! Cu adevarat rafinate. Cred ca si Proust si-ar linge buzele amintindu-si-le (pe ale tale!)

  5. Lala says:

    Laura, tiza mea, cosuletele de hartie pentru briose le gasesti in hypermarketuri gen Kaufland, Real, Selgros, Metro, Carrefour. De obicei sunt la raionul cu ustensile de bucatarie.

  6. Lala says:

    Arata foarte bine! Toate retetele de pe blog sunt interesante si am incercat si eu cateva mai usurele deoarece nu ma pricep (inca 😀 )

  7. Simona says:

    Draga “A la Lala”, (ce mi-a placut chestia asta!)
    Am lipsit o vreme (din motive obiective, am o perioada crunta la serviciu), dar….ce bine c-am intrat azi : aaaahhh ! BRIOSEEEE !!! De ciocolaaaaaattaaaa !!! 😆 Plec imediat spre casa, asa ca : halta la magzin pt. niste “Milka”…

  8. Nico says:

    Doamneee, tocmai ce am savurat aceste minunatii..sunt perfecteee!! Este cea mai buna reteta pe care am incercat-o vreodata! Totul este atat de echilibrat, atat de simplu de facut..este perfect! Voiam de cel putin o luna sa incerc retata asta, dar azi m-am hotarat! Si mi-a iesit mai bun decat orice briosa de la Starbuck’s sau cofetarii de renume.. Wow! Si cu doar 3 ingrediente (+ bicarbonatul..)! Maine vreau sa le incerc pe cele cu banane, pt gemenutzele mele de 1 an si 4 luni! Te pup Lala si abia astept sa incerc si alte retete! Multumesc ca ai impartasit cu noi minunea asta! Si abia astept sa descoperi, la randul tau, alte retete senzationale, numai bune de experimentat! 🙂

  9. Lala says:

    Nico, intr-adevar foarte gustoase! Sa-ti traiasca fetitele! O sa revin dupa data de 15 ianuarie cu noutati si sper cu postari mai dese. Pupici!

  10. Oana says:

    Reteta de briose cu doar 3 ingrediente…. mai usor de atat nu cred ca se poate. Arata foarte bine si pun pariu ca sunt delicioase 🙂

  11. Lala says:

    Oana, sunt foarte bune dar de ceva timp le consum astfel: dupa ce s-au racit, le scobesc putin in mijloc cu o lingurita, in gropita facuta pun dulceata de visine, pe deasupra ornez cu glazura de crema de branza si in varf asez o visina sau o cireasa din compot. Sunt o combinatie “mortala”!

  12. Dionisie Valentin Emmy says:

    yummy yammy yam yam yummy preferatele mele gracias!o sami fac de ziua mea acum in 14 ,ciocolata am Fin Caree,Ion,.Oscar,faina este asa doar samy fac 😀 😀 😀 🙂 🙂 🙂

  13. Dionisie Valentin Emmy says:

    LA CASA DE OAMENI BUNI DUMNEZEU FACE MINUNI, PUNE INGERI LINGA EA SA LE RIDA INIMA. PACE, GIND INPLINIT SI UN PASTE FERICIT. HRISTOS A INVIAT ! am facut azi brioașe la gemenii nepotei le place ,desi sunt mofturoșyi 🙂 Yeshua a Înviat!!EL ADONAI Bless You!!

  14. jana mirea says:

    nu credeam ca se fac asa de usor, fara unt,doar oua ,cioco si faina, neaparat le incerc ,mi-am cumparat cosulete de hartie si vreau sa vad cum ies, multumesc
    cate minute se lasa in cuptor? 🙁

  15. Lala says:

    Scrie foarte clar in reteta cate minute vor sta in cuptor, asadar te invit sa citesti cu atentie.

  16. Georgiana says:

    Bună Laura….este mult timp de când nu am mai răsfoit blogul tău; recunosc, mi-a fost teamă să mai încerc rețete noi.
    Mulțumesc pentru aprecieri; comentariul de la rețeta frunzelor de ciocolată nu era despre tine, ci se refera la un alt blog.
    În ceea ce mă privește, rețeta brioșelor de ciocolată este prima pe care o pun în aplicare, dintre toate rețetele pe care le-ai publicat.
    Pașii pe care îi descrii tu, recunosc, nu i-am urmat în tocmai. Am pus mai multe soiuri de ciocolată: Primola cu frișcă, Primola dark și 2 batoane Rom 🙂 sunt fan al amestecului de rom + ciocolată 😀 Cele 3 ouă le-am separat, am bătut albușurile spumă, iar făina am măsurat-o folosind principiul lingurii cu vârf, 4 la număr 😛 + 1 pliculeț praf de copt Dr Oetker cu șofran (făina + praful de copt le-am cernut înainte de a le amesteca).
    Mi-au ieșit 10 brioșe absolut superbe; țin să te anunț că am făcut furori.
    Au fost cele mai simple și mai spectaculoase brioșe pe care le-am făcut vreodată. Au crescut frumos, în sus, nu împrăștiat, să îmi curgă aluatul din găoace, cum am mai pățit în alte dăți.
    Cu siguranță le voi mai coace și cu alte ocazii.

    Mulțumesc pentru rețetă, promit să mai încerc și altele 8)

  17. Georgiana says:

    P.S. – știi cumva și o reteta pt crema de unt pt brioșe? am găsit tot felul de rețete complicate, cu cel puțin 5-6 ingrediente, dintre care, despre cel puțin unul dintre ingrediente, nu am auzit niciodată. Știi ce este acela chai latte? 🙄 nici eu 😀 O zi minunată

Lasa un comentariu