Maioneza fara oua

Nu credeam ca se poate asa ceva dar iata ca exista si este incredibila: maioneza fara oua. Am descoperit aceasta reteta pe site-ul unei rusoaice pe nume Julia. Ceea ce este formidabil este ca are acelasi gust si aceeasi consistenta ca si maioneza din oua. Inclin sa o folosesc numai pe aceasta de acum inainte.

Ingrediente:
100 ml lapte
150 ml ulei floarea-soarelui
50 ml ulei de masline
mustar, suc de lamaie, sare si piper – dupa gust

In reteta originala toate cantitatile erau egale, adica 100 ml lapte, 100 ml ulei de floarea-soarelui si 100 ml ulei de masline, insa prima data cand am facut aceasta reteta mi s-a parut mult prea pregnant (amarui)  gustul de ulei de masline si drept urmare am redus cantitatea de ulei de masline la 50 ml si am completat deficitul la cel de floarea-soarelui.

Pentru a realiza aceasta maioneza trebuie sa detineti fie un blender, fie un mixer vertical (dintr-acela sub forma de băţ, cu lame de pasare sau maruntire in capat). ATENTIE, nu merge cu un mixer obisnuit (acela cu 2 palete de mixare) pentru ca avem nevoie de viteze foarte mari ca sa se realizeze emulsionarea grasimilor.

In blender se adauga laptele (la temperatura camerei), uleiul de floarea-soarelui si uleiul de masline. Este important ca laptele sa fie la temperatura camerei, altfel riscati ca maioneza sa nu se inchege si sa fie ceva lichid.

Se porneste blender-ul la viteza maxima si se mentine viteza pana cand ati observat ca totul s-a inchegat si are o consistenta cremoasa ca de maioneza.

Dupa se adauga mustar, suc de lamaie, sare si piper dupa gust si se amesteca cu o spatula.

Trebuie sa stiti ca dupa ce va sta la frigider, maioneza fara oua, se mai intareste iar aromele se imbina mai bine.

Se poate pastra in frigider intr-un recipient cu capac timp de 10 zile.

Pofta buna!

Recipe by Julia

Taguri: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

35 Comentarii la “Maioneza fara oua”

  1. LLAAVVIINNIIAA says:

    Wow! Care va sa zica , nu cu cartofi+ulei ( sa nu incerci !) sau cu amidon si apa puse la fiert…+ulei (daca incerci ma tii la curent…) .Uite ca nu ma descurajez si o incerc si pe a ta.
    Te pup! numai bine!

  2. Lala says:

    Lavinia, sper sa-ti placa varianta propusa de mine, eu am fost tare incantata de ea. Astept pareri! Pe curand!

  3. mariana says:

    interesant! merita incercat! pupici cu sclipici!

  4. Stefan says:

    Foarte tare..;) ia sa o pun si eu pe mama sa-mi faca..mss de reteta!

  5. Roxi says:

    Super, de multa vreme cautam o reteta ca cea postata de tine, fara ou;imi place foarte mult tot ceea ce gasesc pe site-ul acesta!Spor in continuare!

  6. Lala says:

    Roxi, multumesc mult! Te mai astept!

  7. MIHAELA says:

    SUPER…TOCMAI AM EXECUTAT-O…..SE FACE CAT AI ZICE PESTE…SI E SI BUNA, NU AS ZICE CA E IDENTICA CU CEA FACUTA DIN OUA DAR E FFF BUNA MAI ALES CA NU AM VOIE SA MANANC OUA CRUDE ACUM.

  8. vio says:

    se pote face si cu lape praf?

  9. yaya6 says:

    complimente pentru blog

  10. Lala says:

    Multumesc mult!

  11. Diana Trabok says:

    am facut maioneza chiar in seara asta, pentru o salata de vinete. a iesit super, desi trebuie sa recunosc ca am fost sceptica. s-a inchegat fara probleme, ba chiar s-a intarit foarte tare. eu am facut-o cu blenderul, dar cred ca ar fi fost mult mai bine sa folosesc mixerul vetical, caci puteam sa amestec mai bine. pentru ca s-a intarit asa de bine, a fost mai greu sa incorporez sarea, mustarul si lamaia. a trebuit sa foloses si o lingura, dar acesta este doar un amanunt. important ca a iesit super buna 🙂
    o recomand cu incredere.

  12. Lala says:

    Diana, intr-adevar este mult mai bine daca folosesti un mixer vertical. Ma bucur ca ti-a placut!

  13. meri says:

    Multumiri din Australia pt reteta, mi-a iesit grozav chiar daca la inceput am fost foarte sceptica, ma gindeam, maioneza cu lapte!! Mult mai sanatoasa decit cea cu galbenusuri si gustul e la fel, eu nu simt diferenta.

  14. Lala says:

    Cu mare drag, Meri! Ma bucur ca ti-a fost pe plac!

  15. kmi says:

    Super tare! merci de pont! in seara asta m-am apucat de salata de vinete si m-am trezit ca nu mai am oua in casa
    Am gasit reteta ta la un google search si in mai putin de 1 minut am avut o maioneza gustoasa si ferma – noua ni se pare identica la gust cu cea cu ou ;)) eu am pus 30 ml ulei de masline si 170 de floare (uleiul meu de masline e mai strong la aroma) si a iesit beton – am pus si o lingurita mustar de la inceput in blender 😀

  16. Lala says:

    Kmi, ma bucur ca ti-a placut. Am incercat si eu raportul de ulei mentionat de tine si intr-adevar este mult mai subtila aroma uleiului de masline.

  17. kmi says:

    tot eu 🙂 cum mi se intampla des sa raman fara chestii esentiale in casa 😳 , ma gandeam sa incerc in loc de lapte (care-mi lipsea aseara) sa pun smantana dulce pt gatit – oare o merge 😕

  18. Lala says:

    Kmi, nu stiu ce sa zic dar ma gandesc ca e destul de grasa si sa nu se transforme in unt, mai ales daca este din lapte de vaca si nu dintr-aceea vegetala. Eu chiar am un procedeu asemanator din care fac unt de casa (adica bat smantana in robotul de bucatarie), poate ca ar trebui sa-l postez si pentru alte doritoare de unt obtinut in casa.

  19. kmi says:

    😀 pai ai face foarte bine 😀
    10x

  20. anku says:

    Am incercat si eu si nu iese nici cum.Nici macar nu s-a ingrosat putin putin. Am pus 50 ml lapte la temp camerei si 100 ml ulei de floarea soarelui…am dat blenderul la viteza maxima cam5 min si degeaba. Sigur nu mai este vreun secret?

  21. Lala says:

    Anku, nu mai sunt secrete in ceea ce priveste reteta aceasta. Si nici nu-mi pot da seama ce ai fi putut gresi astfel incat sa nu-ti iasa. Am facut-o de atatea ori si nu mi s-a intamplat niciodata sa nu-mi iasa. Este ciudat si curios in acelasi timp ca nu ti-a reusit.

  22. roxana_m19 says:

    Vrem reteta pentru cascaval!!!

  23. vergi says:

    ajutor!!! imi doresc din sulet sa imi iasa dar nu vrea si pace; am incercat de cateva ori nu se leaga de loc oare gresesc undeva? dar ma doare sufletul la cat ulei de masline am aruncat;

  24. Lala says:

    Vergi, ai folosit toate ingredientele la temperatura camerei? Acesta este un factor important in reusita acestei maioneze.

  25. vergi says:

    toate la temp. camerei,ai incerc adata astazi ca nu ma dau batuta asa usor;poate poti pune o fotografie cu blenderul care l-ai folosit; este singurul lucru la care ma gindesc;retetele pe care le fac de la tine le citesc cu atentie si respenct intocmai indicatiile; si ies super bune numai maioneza asta imi da batai de cap; 😈

  26. Carolina says:

    Buna….din pacate nici mie nu imi iese maioneza 🙁 si chiar m-am bucurat cand am gasit-o fiindca sunt insarcinata si nu mananc oua crude. Totul am folosit ca la carte. Presupun ca fie laptele e de vina, fie blenderul nu are viteza necesara. Eu am folosit lapte cu 4% grasime…ca asta l-am gasit pe aici in Dublin ca si full fat milk….deci, tre sa caut sa inlocuiesc maioneza cu smantana cumva.

    Vergi, tu ce fel de lapte ai folosit? Ce blender ai? La mine e bosch profikubixx, doua viteze….ca poate aflam care e motivul de la noi nu iese…..ca si eu am folosit totul la temperatura camerei si am incercat de doua ori si tot nu mi-a iesit 🙁

  27. Lala says:

    Carolina, ce inseamna ca nu ti-a iesit? Incearca sa bagi maioneza la frigider 1-2 ore, daca cumva este prea lichida si daca nici atunci nu are consistenta de maioneza, abia atunci poti sa-ti pui intrebari tehnice, gen mixer si altele. Astept sa-mi spui daca ti-a iesit!

  28. Carolina says:

    Buna Lala,

    Sper ca ai avut un Paste Frumos!
    Eu presupun ca e vina blenderul, fiindca la mine e robot cu doua iesiri, una e blender si alta e vasul cu celelalte functii si cand merge blenderul, automat merge si cealalta parte a robotului 🙂 credeam ca nu are puterea necesara din cauza asta.
    Deasemenea, in momentul in care amesteca vedeam cum nu s-a incorporat totul….chiar si dupa 2 min. de “blend-uiala” puteai observa cu ochiul liber o dunga si jos compozitia era mai deschisa la culoare iar deasupra dungii mai inchisa. Cand am decis ca totusi nu se ingroasa si am oprit blenderul am descoperit o consistenta de lapte si lichidul era aproape fierbinte. O sa incerc data viitoare sa il pun la frigider si sa vad daca iese. Am noroc, ca nu am pofta de maioneza, aveam nevoie doar pentru o salata de Paste…..si cum nu mananc din ou crud, iar din ou fiert nu imi place….am zis sa incerc asta. O sa incerc data viitoare sa o pun la frigider si vedem ce iese 🙂 ca nu ma dau batuta, vreau maioneza asta, fiindca e mai sanatoasa 😉
    Mersi pentru sfat.

  29. vergi says:

    Eu am incercat la trei blendere diferite nu mi-a iesit si pace.Mai am o incercare si daca nu imi iese nici atunci ma las pagubasa inca nu am renuntat dar momentan nu am dispozitia necesara de a mai arunca la gunoi.daca imi iese te anunt cum am facut

  30. Noemi Matei says:

    Am incercat reteta in aceasta dimineata si mi-a iesit fara nici o problema,nu mi-a venit sa cred!Am folosit un blender vertical si lapte de Monor cu 1,5% grasime.

  31. manuela says:

    Este pt prima oara cand incerc aceasta maioneza si mi a iesit super bine de prima oara.Am folosit un blender normal dar ingredientele le am pus in vasul de la blender si am inceput cu laptele,uleiul de masline si apoi cel de floarea soarelui.Toate la temperatura camerei.F buna aceasta maioneza doar ca mi se pare totusi ca se simte destul de tare uleiul de masline.Data viitoare pot folosi doar uleiul de floarea soarelui?Iti multumesc din suflet Lala pt aceasta reteta,pe caldurile astea este super indicata.

  32. Lala says:

    Manuela, sigur ca poti folosi doar ulei de floarea soarelui. Ma bucur ca ti-a iesit si ca ti-a fost de folos.

  33. Amy says:

    Este prima oara cand incerc aceasta maioneza si mi-a iesit foarte bine,doar ca ma schimbat putin reteta[sotul meu fiind vegan] si am facut-o cu lapte de soia…a iesit foarte bine..nici nu ma asteptam! MULTUMIM Lala pt retetele astea super bune!!! 😀

  34. Lala says:

    Amy, multumesc pentru faptul ca ai impartasit cu noi varianta de post sau vegana a acestei retete.

  35. Laura says:

    foarte tare reteta…tocmai am facut-o si eu pentru prima data acum…

Lasa un comentariu