Tort Magic Moments

Asa cum am promis am revenit cu o reteta superba de tort. Credeti-ma ca nu o sa va para rau daca il incercati. Este combinatia perfecta intre: blat pufos, crema racoroasa si fresh, ciocolata alba, migdale crocante, fructe si jeleu de fructe. Pentru aceasta reteta trebuie sa-i multumesc Gabrielei Cara. Bineinteles ca am adus note personale retetei, insa modificarile aduse nu au facut decat sa completeze si sa perfectioneze tortul.

Ingrediente:
1 blat de tort-pandispan (reteta aici)
300 ml suc de portocale sau zeama de compot pt insiropat
Crema ganache:
300 ml smantana dulce pt frisca
250 g ciocolata alba
150 g migdale/alune de padure tocate grosier
½ plic gelatina (5 g)
Crema lime:
350 g iaurt min. 3 % grasime
150 ml smantana dulce pt frisca
80 gr zahar pudra
1 lime (lamaie verde)
10 fursecuri cu/de ciocolata
1 plic gelatina (10 g)
Jeleu de portocale si ornat:
200 ml suc de portocale
2 linguri zahar pudra
½ plic gelatina (5 g)
fructe, frisca, ciocolata sau orice va doriti pentru ornat

Trebuie sa va marturisesc ca in ciuda listei lungi de ingrediente este extrem de simplu de realizat, insa trebuie sa-l faceti cu o zi inainte de marele eveniment al servirii. Asta e…trebuia sa aiba si un dezavantaj, nu putea fi perfect, dar merita sa petreci cateva ore sa-l faci.

Se face blatul dupa reteta mentionata aici. Va recomand din suflet sa nu cumparati blatul ci sa faceti in casa unul pufos. Se lasa sa se raceasca complet si abia dupa aceea se taie pe 3 niveluri. Va trebuiesc doar 2, eu prima foaia (cea de deasupra) am mancat-o cu mare drag :))

Primul strat de blat se aseaza intr-o forma cu pereti detasabili (inel de tort) si se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de suc de portocale sau zeama de compot (150 ml).

Acum ne ocupam de prima crema, cea de ganache. Ciocolata alba se topeste impreuna cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca (150 ml) fie la microunde, fie pe bain-marie.

Cand ciocolata s-a topit in intregime se indeparteaza de sursa de caldura si se adauga imediat ½ plic de gelatina hidratata timp de 10 min in 5 linguri de apa rece. Se amesteca pana cand gelatina se dizolva complet. Se lasa sa se raceasca complet ciocolata si apoi se amesteca cu restul de smanatana (150ml) care a fost in prealabil batuta cu mixerul pana cand rezulta o frisca batuta tare.

Intre timp migdalele sau alunele de padure, tocate cu cutitul in bucati mai mari, se prajesc usor intr-o tigaie de teflon.

Cand si acestea s-au racit complet se adauga la crema de ciocolata si frisca. Se omogenizeaza bine.

Crema astfel obtinuta se aseaza peste blatul insiropat, se niveleaza, deasupra acesteia se aseaza cealalta foaie de blat fara sa o insiropati. Se da la frigder forma  pana cand facem urmatoarea crema.

Se face crema de lime sau lamaie verde astfel: intr-un bol se amesteca iaurtul, zaharul pudra si coaja si sucul de lime.

Se hidrateaza gelatina (1 plic= 10 g) cu 4 linguri de apa si se lasa sa stea 10 min, dupa care se dizolva pe bain-marie sau in cuptorul cu microunde (nu trebuie sub nici o forma sa inceapa sa fiarba  pentru i se distrug proprietatile de a inchega). Cand s-a dizolvat in  intregime se indeparteaza de sursa de caldura si se adauga treptat cate o lingura din compozitia de iaurt si se amesteca (facem asta pentru a se tempera). Apoi intreaga compozitie de gelatina se amesteca in bolul cu iaurt si merge la frigider timp de 20-30 min pentru a se inchega putin. Intre timp se bate frisca din cei 150 ml smantana dulce, ce se va ingloba in compozitie de iaurt, dupa ce aceasta este scoasa din frigider.

Crema de lime astfel obtinuta se adauga peste foaia de blat nr 2, ce a fost in prealabil insiropata cu restul de 150 ml suc de portocale sau zeama de compot. Totul se niveleaza bine.

In stratul de crema de iaurt am adaugat din loc in loc bucati de fursecuri cu/de ciocolata. Aveti grija sa nu puneti si firimiturile rezultate din rupere. Impingeti bine bucatile si apoi nivelati din nou. Tortul merge la frigider pentru 2-3 ore pana ce se va inchega totul.

Dupa ce s-au intarit cremele tortului, ne ocupam de jeleul de portocale. Se incalzeste sucul de portocale si zaharul pudra pana cand acesta din urma s-a topit, dupa care se indeparteaza de sursa caldura. Apoi se adauga gelatina hidratata in 4 linguri de apa rece, cu 5 min inainte de a incalzi sucul si se amesteca bine pana la dizolvare. Cand jeleul s-a RACIT COMPLET (este inca lichid) se adauga desupra cremei de lime.

Si din nou tortul va sta la frigider pana cand jeleul se va solidifica. Cand este gata se scoate tortul de la frigider, se indeparteaza inelul formei de tort si apoi se orneaza dupa preferinte.

Eu am optat pentru capsuni si nectarine. Din pacate nu am mai reusit sa tapetez peretii tortului cu frisca (eram in criza de timp si oricum abia am reusit sa fac si pozele astea) dar pentru un impact vizual si mai mare va sfatuiesc sa-l decorati si pe margini.

Din nou revin si spun ca este un tort elegant (perfect pentru o nunta si nu numai) si extrem de delicios.

Iata si ultima feliuta “salvata” pentru a o putea fotografia.

Pofta buna!

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

20 Comentarii la “Tort Magic Moments”

  1. jeannete says:

    tortul asta e divin!!! nuuu, nu l-am facut… ink, da’ de mankt…daaaaa si chiar direct de la sursa. ce nu mi-a placut la tortul asta a fost k… s-a terminat prea repede 🙁 un pont:sa-l faceti maaareee dak vreti sa va multumiti musafirii k sigur se mai cere si a doua portie 🙂

  2. cosmin says:

    e clar, multumesc pentur reteta. sa ii dau link-ul prietenei sa se apuca de gatit 🙂

  3. Florin says:

    Trebuie sa spun ca dupa parea mea te-ai intrecut pe tine insati cu acest tort magic. Felicitari 😀

  4. iulia says:

    buna! felicitari pentru retete. sunt incredibile:X:X vreau sa fac si eu peste 2 zile torul magic moments. voiam sa te intreb: crezi ca ar iesii bun daca as inlocui ciocolata alba cu cea neagra? 😀

  5. iulia says:

    aaaa… da.. si inca ceva. daca nu am inel de tort… cum as putea sa-l inlocuiesc?

  6. Catalina says:

    Lala draga,

    Am facut si eu acest tort doar asa de test in acest week end. E drept ca mi-a luat cam o zi intreaga pentru compozitie dar rezultatul este INCREDIBIL:gust, aspect si satisfactie personala maxima:)

    Multumim si te asteptam si cu alte minumi:)

  7. iulia says:

    Am facut tortul speacial pentru ziua prietenului meu, a iesit foarte foarte buna…toata lumea l-a adorat! MULTUMESC PENTRU RETETA!

  8. izabela says:

    Acum lucrez la el!
    Imi doresc sa iasa ca al tau! 😛

  9. Lala says:

    Succes, Izabela!

  10. izabela says:

    A iesit super!A meritat munca!

  11. janninne says:

    Buna. Felicitari din nou!!!! Voi pregati acest tort ptr aniversarea sotului meu. Desi am o relatie foarte proasta cu gelatina, voi incerca totusi acest tort respectand intocmai pasii si cantitatile. In plus, gelatina (Dr Oetker) mi-a trimis-o mama din Romania caci e mai puternica decat cea de aici. Sper sa-mi reuseasca, caci este super aratos tortul. Voi reveni intr-o saptamana cu raspunsul. Te pup si iti doresc bafta in continuare!

  12. roxana says:

    Deosebit tortul . Foarte foarte bun, insa eu nu am resuit sa obtin frisca din smantana- Dorna UHT. Pana la urma am folosit frisca lichida Creme Patiserrie; dar totusi as vrea sa stiu care este secretul, cum as fi putut sa obtin frisca din samntana dorna. Voua v-a iesit?

  13. Anamaria says:

    ma intreb daca tortul ar putea fi imbracat in glazura de ciocolata alba? 😀

  14. Lala says:

    Anamaria, nu stiu sa-ti spun pentru ca nu am incercat. Dar ma gandesc ca ar trebui sa renunti la stratul de jeleu si in locul lui sa mai adaugi o foaie de blat, in cazul in care vrei sa-l glazurezi.

  15. ioana says:

    Azi se implinesc 3 ani de relatie si acest tort este cel mai potrivit pentru o asemenea ocazie. Acum l-am terminat de ornat si arata fabulos, de gustos nici nu va mai zic. Felicitari Lala pentru reteta.
    Merita incercat!!!! 😀

  16. Lala says:

    Multi ani inainte, Ioana! Sper ca tortul a avut rezultatul scontat.

  17. Anamaria says:

    Multumesc Lala! Pana la urma am ornat cu frisca si cu frunze de ciocolata alba(facute dupa indicatiile tale) si trandafiri din caramele Mamba (am ales din astea ca erau si rosii 😀 ) a iesit un deliciu 😉

  18. bianca says:

    buna.. imi zici te rog cum hidratez gelatina? .. am facut ceva tort si am urmat instructiunile dupa ambalaj dar nu mi-a iesit deloc gelatina… iti multumesc frumos!

  19. Lala says:

    Bianca, in reteta scrie clar cum am hidratat gelatina pentru fiecare crema in parte, fiindca in functie de rezultatul dorit gelatina se hidrateaza diferit. Instructiunile de pe ambalajul gelatinei pudra sunt pentru a obtine piftie, nu pentru o crema, depinde pentru ce vrei s-o folosesti.

  20. Laura says:

    L-am facut si eu anul trecut. Intr-advar e foarte bun. Putin de lucru la el, dar nu foarte mult. Foarte frumos decorat al tau.

Lasa un comentariu