Cantucci/Tozzetti/Biscotti di Prato

Ceea ce vedeti aici este un desert italian, cum cred ca v-ati si dat seama dupa nume. Poate vi se pare usor confuz titlul insa reprezinta denumirea aceluiasi produs (cu mici deosebiri) pentru diferite regiuni ale Italiei. Sunt niste biscuiti sau mai bine spus pe limba noastra, niste fursecuri ce se potrivesc de minune cu lapte, ceai sau cafea. Desi sunt crocanti sunt usor friabili ceea ce ii face sa fie potriviti chiar si pentru copii. Reteta am gasit-o pe blogul unei italience pe nume Antonella.

Ingrediente:
70 ml ulei de masline extra virgin
2 lingurite amoniac pentru prajituri
400 g alune de padure crude sau migdale
coaja rasa de la 1 portocala sau 1-2 lingurite esenta de portocale
1 lingura + 1 lingurita lapte
800 g faina
450 g zahar
5 oua

Tin sa mentionez ca eu am facut doar jumatate din cantitatea ingredientelor precizate.

Prima data se prajesc alunele sau migdalele, asezandu-le intr-o tava, in cuptorul preincalzit la 160-170°C (flacara mica) timp de 7-8 min sau pana cand capata o culoare rumena. Aveti grija sa nu le ardeti! Se lasa apoi sa se raceasca complet.

Intr-un bol se mixeaza la viteza mare ouale impreuna cu coaja sau esenta de portocala si zaharul pana cand acestea isi dubleaza volumul.

Cam asa trebuie sa arate compozitia ce trebuie sa o obtineti:

Se adauga apoi, neoprind deloc mixarea, amoniacul dizolvat in laptele caldut si uleiul de masline turnat treptat. De aici incolo iese din scena mixerul si cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule se incorporeaza faina amestecand usor.

La rand urmeaza alunele, decojite pe cat posibil, racite complet si din nou se omogenizeaza totul.

Veti obtine un aluat foarte moale pe care trebuie sa-l rasturnati pe o suprafata foarte bine infainata.

Cu ajutorul fainii (fara a o incorpora in aluat ci doar pentru a putea manevra aluatul fara sa se lipeasca de maini) dati forme de dreptunghiuri (din jumatate de reteta vor rezulta 4-5) late de 3 cm si inalte de 1 deget si jumatate, lungimea nu conteaza cat este de mare, eu le-am facut cat sa-mi incapa 2 pozitionate in diagonala pe tava.

Dreptunghiurile se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si daca pozitionati 2, ca si mine, pe aceasi tava, aveti grija sa lasati destul spatiu intre ele pentru ca datorita amoniacului se vor dilata.

Se introduc in cuptorul preincalzit la 180°C (flacara moderata) timp de 25-30 min. Apoi se scot din cuptor (a carui temperatura se reduce la 160°C, adica flacara minima) si se lasa timp de 15 min. Dupa care se taie cu un cutit bine ascutit si in unghi de 45° fiecare dreptunghi in felii groase de 1 cm.

Toate feliile obtinute se redistribuie pe toata suprafata tavii si se reintroduc in cuptor unde vor sta timp de 10 min si unde se vor usca.

Pentru restul dretunghiurilor de aluat ramase se repeta operatiunea taierii si schimbarii temperaturii cuptorului pe care nu uitati sa-l readuceti la 180°C dupa uscarea primei transe de cantucci, tozzeti sau biscotti di Prato indifererent cum vreti sa-i numiti.

Sunt excelenti se deci se merita sa stati in bucatarie si sa-i faceti. Nu sunt atat de complicati pe cat poate par.

Pofta buna!

Taguri: , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

3 Comentarii la “Cantucci/Tozzetti/Biscotti di Prato”

  1. delicios! dupa ce voi face trandafirii din sugus :d ele sunt urmatoarele pe lista. Intrebare ce reteta ne propui pentru dezlegarea la peste. Mi-ai promis un topic pentru peste ! 🙂 😀

    Cu recunostinta,

    Pofticiosul

  2. Lala says:

    Asa este! Multumesc ca mi-ai reamintit. In ultima vreme am avut multe pe cap si am omis lucrul asta dar urmatoarea reteta este cea cu peste. Poate chiar astazi o sa ma ocup de postarea retetei. Pe curand, pofticiosule!

  3. natalia says:

    Buna! Compozitia mea a iesit mai tare…dar in final au iesit niste biscuiti deliciosi. Multumesc pentru reteta.

Lasa un comentariu