Popcorn caramel

Am iesit la rampa astazi cu ceva simplu dar delicios. In timp am tot incercat variante de popcorn caramel, insa nici macar una nu era pe gustul meu. Ceea ce va prezint astazi este castigatoarea locului 1 in topul preferintelor mele. Daca o incercati macar o singura data va asigur ca nu va mai lipsi din meniul vostru de rontzaieli pentru film. Sunt un snack grozav pentru orice ocazie.

Ingrediente:
1 punga popcorn pntru microunde sau 100 g graunte normale
¾ lingurita bicarbonat de sodiu
100 gr alune prajite si decojite (optional)
½ lingurita sare
24 linguri zahar
1 ½ lingura unt
4 linguri apa

Daca folositi pungulite de popcorn pentru microunde (ca si mine) atunci este simplu: urmariti instructiunile de preparare de pe pachet. Insa daca folositi graunte normale atunci va trebui sa incingeti intr-o cratita incapatoare 3-4 linguri de ulei si apoi sa-l amestecati cu grauntele, continuu. In momentul in care a sarit primul graunte acoperiti cratita cu un capac si lasati sa pocneasca toate pana cand nu se mai aud pocnituri. Incercati pe cat posibil sa eliminati toate grauntele care nu au pocnit, asta pentru a ramane cu dantura intreaga 😆

Floricelele obtinute printr-o metoda sau alta se aseaza intr-un bol mare si incapator si daca doriti si alune prajite si decojite acum e momentul sa le folositi. Amestecati-le cu floricelele.

Acum ne ocupam de caramel. Intr-o cratita, ceaun sau vas rezistent la topire de zahar si alte operatiuni dure si lipicioase, se aseaza zaharul, apa, sarea si untul. Toate se omogenizeaza usor. Vasul se aseaza pe flacara medie spre iute si se lasa sa se topeasca zaharul in intregime pana cand devine un caramel galben-auriu. ATENTIE, nu trebuie sa amestecam deloc in caramel din momentul in care l-am asezat pe foc si pana can il luam de acolo. Toata operatiunea dureaza intre 10-15 min, depinde de aragaz si de vasul folosit. Trebuie sa fiti cu ochii pe el pentru ca riscati sa se arda si sa devina zahar ars nu caramel. Cam asa trebuie sa arate la culoare:

Cand caramelul are culoarea potrivita se ia de pe foc si imediat se adauga bicarbonatul de sodiu pe care il incorporam bine in caramel cu ajutorul unui tel. Sa stiti ca din cauza bicarbonatului de sodiu, caramelul va incepe sa se umfle si sa bolboroseasca. Caramelul trebuie sa fie dulce la gust si nu amar, daca are gust amar atunci inseamna ca l-ati tinut pe foc mai mult decat trebuia.

Dupa ce am omogenizat caramelul cu bicarbonatul de sodiu, acesta toarna imediat peste floricelele din bol.

Se amesteca rapid popcorn-ul cu ajutorul a 2 linguri de lemn pentru a imbraca totul in caramel.

Dupa aceea se aseaza totul pe 2 tavi tapetate cu hartie de copt incercand sa despartim floricelele unele de altele cat sunt calde pentru ca atunci cand se vor raci vor ramane bucati mari de popcorn lipite intre ele.

Se lasa sa se raceasca circa 15 min la temperatura camerei si apoi sunt gata de rontzait.

Credeti-ma ca sunt delicioase. Daca totusi nu doriti sa le consumati imediat atunci trebuie neaparat sa le asezati intr-o caserola sau vas ce se inchide ermetic pentru ca altfel se vor inmuia si nu vor mai fi crocante. Se pastreaza asa timp de 2 saptamani intr-un loc racoros si uscat.

Pofta buna!

Taguri: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

22 Comentarii la “Popcorn caramel”

  1. LLAAVVIINNIIAA says:

    La buna regasire! Ce rol are bicarbonatul? Am vazut ca se pune si la DULCE DE LECHE.
    Numai bine!

  2. Lala says:

    Bine te-am regasit, Lavinia! Bicarbonatul de sodiu schimba, in cazul de fata, consistenta si textura caramelului, il face aerat ca o spuma si astfel nu mai este atat de casant dupa racire. Pe curand!

  3. antirekin says:

    VAIIII , popcorn cu zahar, is inebunit, imi facea o prietena dea mea mai demult (acu vreo 4-5 ani). E foarte foarte foarte bun. Diseara la film asta imi fac :D. Ms pt pont 🙂

  4. aj loon says:

    ok dar sa vezi ce gust are popcornul l-am testat ……ideea e sa nu iti prinzi degetele pentru ca acel caramel este foarte lipicios

  5. daniela says:

    Sunt foarte buni la gust. Mult mai buni decat cei cu sare in opinia mea. Ideea e ca iti trebuiesc multe servetele/carpe ca sa te stergi ca sunt foarte lipiciosi :mrgreen:

  6. Lala says:

    Daniela, de ce zici ca-ti trebuie multe servetele? Atunci cand consumi floricelele caramelul este crocant si solidificat. Doar daca le-ai mancat cand era caramelul fierbinte, erau lipicioase.

  7. daniela says:

    Cred ca eu am o problema cu lipiciu , e enervant chiar daca nu e fierbinte. oricum, de buni sunt excelenti la gust, am inceput sa imi fac odata la doua zile. Aveti idee, ingrasa? 😳

  8. adda says:

    ms pt reteta:*:*:*am incercat si eu si sunt delicioase:X:X:X.prima data nu mi-au iesit pt k am ars caramelul:))) dar a doua oara mi-au reusit:X:X…va recomand:*:*:*

  9. jeannete says:

    nu prea am crezut eu in reusita combinatiei asteia dar dupa ce am gustat, direct de la sursa, m am convins k se merita sa le faci si sa le savurezi, indiferent de nr de vase, pline de caramel lipicios, pe care trebuie sa le speli dupa… super gust

  10. miky says:

    am facut o mica greseala…am pus bicarbonat in zahar inainte sa il pun pe foc…dar tot mi-a reusit 😀

  11. adriana says:

    Buna Laura,

    2 intrebari:

    – ce fel de popcorn pt microunde folosesti? eu n-am gasit decat cu sare (sau alte arome). nu e prea sarat pt a fi amestecat cu caramel?
    – caramelul poti sa-l folosesti si la prajituri / torturi? sau e prea casant?

    multumesc,
    adriana

  12. Lala says:

    Adriana, nu o sa gasesti popcorn simplu in magazine sau cel putin eu una nu am gasit. Eu folosesc dintr-acelea cu sare (de obicei Chio) si sunt perfecte pentru reteta asta pentru ca sarea da gust caramelului, insa nu o vei simti. Iar in ceea ce priveste folosirea caramelului la torturi sau prajituri, consider ca este mult prea casant pentru acestea. Plus ca daca sta la temperatura camerei fara sa fie intr-un vas etans acesta se topeste si devine o masa semi-lichida si lipicioasa.

  13. AnaMara says:

    Vaiiiii, Laura! Astea au fost bucuria copilariei mele. Umblau niste tanti si vindeau pe strada niste guguloaie de floricele imbracate in caramel. Bunica era cam reticenta, dar nu scapa de gura mea, pana la urma trebuia sa imi cumpere. Astazi fac si eu!

  14. Vladimir says:

    De cand caut o reteta romaneasca care sa mearga! Toate cele americane de pe google sunt cu ‘corn starch’ si alte bazaconii care nu le-am vazut pe la noi… desi la cat de nepriceput sunt, probabil nici nu as observa daca ar fi.

    Multumesc foarte mult pt aceasta reteta! Tine-o tot asa! 🙂

  15. Paula says:

    Wow – ce pofta mi-ai facut! Arata bestial, sigur trebuie sa fac si eu 🙂

  16. Lavinia says:

    Baiatul meu cel mic este inebunit dupa acest popcorn-caramel. Cind mergem in tara este primul lucru care cauta. Am incercat diferite retete date de prietena insa nici una nu a fost reusita. Astazi sigur am sa-i fac noua reteta, arata foarte incintator 😛 ….Multumesc fff mult!!!

  17. Lala says:

    Lavinia si la mine popcorn-ul caramel ocupa un loc fruntas in lista mea de lucruri preferate. Vei vedea ca tot vei mai repeta reteta asta, atat este de buna. Trebuie doar sa ai grija sa nu arzi caramelul. Va doresc pofta buna!

  18. Cosmina says:

    Am citit bine acolo 24 de linguri de zahar?Nu e cam mult?

  19. Lala says:

    Cosmina, ai citit bine. Asta e reteta! Dupa topire nu va fi foarte mult.

  20. iulia says:

    oauuuuu !!! este foarte bun si delicios! Laura iti multumesc mult pt reteta

  21. Lala says:

    Iulia, cu placere!

  22. Ionela pwp:* says:

    😕 Nu prea imi place 🙁

Lasa un comentariu