Mix de ciocolată caldă (homemade hot chocolate mix)

IMG_8282_resize

Nu stiu cum sunteti voi, dar eu in perioada rece beau foarte des ciocolata calda. Da, stiu ca nu este sanatoasa cea cumparata la plicuri si ca pe deasupra mai contine si o groaza de chimicale, insa azi am venit cu solutia, mix de ciocolata calda preparat in casa. De ce sa nu am praf de ciocolata facut de manutele mele? Este cu mult mai bun decat cel cumparat, garantat.

Ingrediente:
170 gr ciocolata amaruie (cu un continut cat mai mare de cacao)
80 gr ciocolata cu lapte
16 linguri cacao
11 lingurite amidon alimentar
32 linguri zahar pudra (optional, acesta poate fi vanilinat)
½ lingurita scortisoara macinata
un praf de sare extrafina

Din cantitatile enumerate mai sus vor rezulta 25 portii de ciocolata calda. La fiecare portie de ciocolata se adauga 3 linguri de mix.

Pentru a ne usura munca trebuie sa introducem ciocolata (si cea amaruie si cea cu lapte) timp de 10-15 min in congelator. Dupa ce am scos-o se da pe razatoarea mica. Pe parcursul razuirii ciocolata se va topi in contact cu mainile, insa de fiecare data cand acest lucru se intampla se introduce din nou ciocolata in congelator pentru 5 min, apoi ne reluam activitatea.

Iata ciocolata amaruie folosita de mine. Au fost de fapt 2 tipuri de ciocolata amaruie: una cu 55% cacao si una cu 75% cacao:

IMG_8270_resize

Dupa ce am razuit atat ciocolata amaruie cat si cea cu lapte (pe care nu am mai fotografiat-o) se transfera intr-un vas incapator si acolo se adauga restul de ingrediente: cacao, zaharul pudra, care pentru o aroma mai intensa poate fi vanilinat, scortisoara, amidonul si praful de sare.

IMG_8275_resize

Totul se amesteca foarte bine si uimitor… asta e tot, praful de ciocolata calda este gata, sau mai bine spus, mix de ciocolata calda.

IMG_8278_resize

Pentru a pregati aceasta imbietoare bautura vom incalzi 250 ml lapte (pentru o textura mai cremoasa puteti inlocui laptele cu smantana pentru frisca, dar nu vegetala) intr-o craticioara si inainte de a fierbe se adauga 3 linguri de mix de ciocolata calda. Se amesteca cu un tel pentru a nu face cocoloase si se mai lasa 1-2 min pe foc. Se ia apoi de pe foc si se toarna in cana voastra preferata.

IMG_8284_resize

ATENTIE, mix-ul de ciocolata se pastreaza intr-un recipient care se inchide etans, intr-un loc racoros, intunecat si uscat (nu in frigider).

IMG_8286_resize

Pofta buna!

Taguri: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

17 Comentarii la “Mix de ciocolată caldă (homemade hot chocolate mix)”

  1. jeannete says:

    si atat de simplu si foarte gustos? trebuie neaparat sa ma conving … sa ma inviti la o ceasca! 🙂 😀

  2. Lala says:

    Pentru pareri, analize si degustari te invit la sursa :))

  3. Andra says:

    cand am vazut ce e acolooooo 😀 mi s-a facut pofta instant.

  4. Ionut says:

    Tu de exemplu unde tii recipientu ala cu mix-ul? Chiar nu am idee unde sa il tin pentru ca stau la bloc…debarale nu mai am…pe pervaz la balcon as putea sa il pun :))

  5. Lala says:

    Eu tin mix-ul in debara. Incearca sa gasesti un dulap in care sa nu fie umezeala si nici caldura mare.

  6. Florin says:

    16 linguri sau lingurite de cacao?

  7. Lala says:

    Florin, dupa cum scrie si in reteta: 16 linguri (rase). Vei obtine o cantitate destul de mare de mix, suficienta cat pentru tot sezonul rece.

  8. IoanaR says:

    o remarca ar fi ca ciocolata Kandia e de evitat din cauza unor substante pe care le contine. O intrebare: nu s-ar putea inlocui cu ciocolata de casa ?

  9. Lala says:

    IoanaR care este problema cu ciocolata Kandia, nu ca as folosi-o (sper sa nu gresesc, dar cred ca a fost prima si ultima data cand am cumparat-o) insa sunt curioasa? Nu stiu daca merge inlocuita cu ciocolata de casa pentru ca nu am incercat.

  10. IoanaR says:

    Fruntaşii aditivilor vis a vis de ciocolata:

    8 E-uri: Poiana, Novatini
    7 E-uri: Primola, Novatini
    6 E-uri: Laura, Kandia, Africana, Poiana, Primola, Novatini

  11. Lucy says:

    Ai incercat cumva sa o prepari cu apa in loc de lapte? Intreb, deoarece si ciocolata calda din comert e de 100 de ori mai buna cu lapte, insa merge si preparata cu apa…Ce spui? 8)

  12. Lala says:

    Lucy, nu cred ca are vreo restrictie in a fi preparata cu apa, dar raman la parerea ca este mai delicioasa cu lapte.

  13. Daniela says:

    fara amidon se poate? el ce rol are?

  14. Lala says:

    Daniela, se poate si fara dar in cazul acesta bautura finala nu va mai avea consistenta fina si cremoasa ci va fi lichida ca si ceaiul. Daca nu te deranjeaza aspectul asta, atunci il poti scoate. Amidonul are rol de ingrosare.

  15. Paula says:

    In loc de Kandia pot folosi alta ciocolata de exemplu cicolata de menaj?
    Si scortisoara poate lipsi?adica sa nu mai adaug .

  16. Lala says:

    Paula, pe parcurs (ulterior postarii acestei retete) am invatat mai multe despre acest subiect si ciocolata de menaj de la noi este cea mai proasta ciocolata posibila. Trebuie sa folosesti o ciocolata de calitate, fie ca este amaruie sau cu lapte. In ceea ce priveste scortisoara, o poti omite fara probleme.

  17. Paula says:

    Multumesc pentru raspuns! o sa incerc sa fac si eu cu ciocolata amaruie.Eu ador ciocolata calda si cineva mia recomadat acest site pentru reteta 😀

Lasa un comentariu