Ciorbă de pui a la grec

IMG_8014_resize

Ciorba de pui a la grec seamana (cu mici exceptii) ca si mod de preparare cu ciorba radauteana, insa la gust mi se pare mult mai fina si mai usoara. Probabil si pentru faptul ca nu contine usturoi. In orice caz acum este in topul preferintelor mele si ale sotului meu (care nu cred ca o sa se bucure prea tare cand o sa vada ca l-am mentionat).  😆

Ingrediente:
800-1000 gr  carne de pui
3 morcovi mari
1 ceapa mare
200 gr telina radacina
1 patrunjel radacina
2 tulpini de telina (optional)
½ legatura patrunjel
400 gr smantana ( 20% grasime)
1 lingura piper boabe
4 linguri orez
4 galbenusuri
200 ml lapte
½ lamaie
sare

Incepem prin a pune carnea de pui la fiert impreuna cu piperul boabe in 3 litri de apa rece. Eu am folosit un piept taiat pe jumatate si 2 copane.

IMG_7992_resize

Se lasa sa fiarba si cand a aparut spuma o luam pe toata cu ajutorul unei spumiere sau a unei linguri. Daca nu ati fost pe faza si ati ratat momentul formarii spumei puteti adauga 1 pahar de apa rece in oala si sa asteptati din nou sa fiarba, atunci spuma se va forma din nou si o veti putea colecta. Dupa ce carnea a fiert pe jumatate, se adauga intregi: telina radacina, 2 morcovi, patrunjelul radacina, ceapa si tulpinile de telina (optional). Toate trebuie sa fie curatate si spalate. Se adauga si  1 lingura de sare.

IMG_7993_resize

In timp ce carnea si zarzavaturile fierb, morcovul ramas se rade pe razatoarea mare si se caleste in 2 linguri de ulei pana cand se inmoaie.

IMG_8001_resize

Dupa ce morcovul este gata se pune separat la fiert orezul in 200 ml apa. Cand este gata fiert daca mai are exces de apa se scurge bine si se pune deoparte. Apoi ne apucam sa omogenizam, cu ajutorul unui tel, smantana, galbenusurile cu laptele si putina sare, intr-un vas incapator (ne va fi de folos mai tarziu).

IMG_7996_resize

Cand carnea si zarvavaturile s-au fiert bine se scot din supa. Carnea se scoate de pe oase si se suviteaza, iar zarzavaturile se arunca (ne-au trebuit doar pentru gust).

IMG_8004_resize

Zeama ramasa se strecoara si se pune din nou pe foc, insa pe flacara mica sa nu fiarba. Cand e din nou fierbinte se ia cate 1 polonic de zeama si se adauga peste amestecul de smanatana amestecand energic cu telul. Repetam operatiunea de 5-6 ori. Facem lucrul asta pentru a aduce smantana la aceasi temperatura cu ciorba si pentru a nu se branzi (va fi foarte inestetica ciocita). Dupa ce am temperat smantana se adauga toata in oala cu ciorba si amestecam continuu.

Se adauga apoi carnea suvitata, orezul fiert, morcovul calit si sucul de la ½ de lamaie. Se amesteca bine si se mai tine pe foc inca 10 min pentru a capata consistenta. Se gusta daca este suficient de sarata si acra, daca mai trebuie mai adaugati.

Se stinge focul si patrunjelul verde tocat marunt se adauga la ciorba si se acopera imediat oala cu capac. Se mentine 10-15 min dupa care poate fi servita.

IMG_8016_resize

Se serveste cu ardei iuti si pentru doritori, adaos de smantana.

IMG_8011_resize

Este o ciorba excelenta si pentru atunci cand aveti musafiri. E ceva deosebit.

IMG_8009_resize

Pofta buna!

Taguri: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

10 Comentarii la “Ciorbă de pui a la grec”

  1. LLAAVVIINNIIAA says:

    Bun gasit! Ciorbitza asta este preferata mea!!! Vreau sa te rog sa imi permiti – si sunt aproape convinsa ca n-ai sa te superi, in fond toti invatam unii de la altii – sa iti dau doua sfaturi si anume, sa arunci prima apa de la carnea care a dat in clocot pt ca se spune ca acea prima apa contine toxinele din carne si doi, sa nu pui capacul la oala dupa ce ai pus verdeata – asta ti-o spun din observatiile mele de gospodina 😀 , pt ca astfel verdeata nu se va mai inchide la culoare. O sa vezi ce aspect placut o sa aiba, mai ales pe un fond alb cum e al acestei ciorbite.
    Numai bine!

  2. Lala says:

    Lavinia, sa stii ca nu ma supar cand cineva imi da un sfat. Chestia cu schimbatul apei o fac doar la carnea de vita sau de porc pentru ca mi se pare ca sunt mai toxice decat cea de pui, dar o sa aplic metoda si la pui. Iar in cazul acoperitului oalei, iti dau dreptate, zarzavatul nu-si mai pastreaza culoarea atat de vie, o sa retin aspectul si nu o sa mai acoper la sfarsit oala cu capacul. Multumesc de sfaturi!

  3. dana says:

    Am facut aceasta ciorba si a fost minunata, am facut-o iar dupa 2 zile, este preferata mea si nu doar. Multumim!!! 😀

  4. Lala says:

    Dana si la mine este un succes aceasta ciorbita. Cu placere!

  5. lolo says:

    Foarte tare imi plac retetele tale, si mai ales cum le prezinti (in detaliu)

  6. Adina says:

    Ciorba asta o fac mereu, este preferata sotului 🙂 dar mai ales a mea pt ca este consistenta si gustoasa.
    Multumim pt reteta! Iti urmaresc blogul in continuare cu mare drag!
    Succes in continuare!

  7. Lala says:

    Adina, multumesc pentru vorbele frumoase si ma bucur ca-i una dintre preferatele voastre!

  8. Adina says:

    Lala, o reteta pt ciorba de vacuta nu ai? 🙂 O tot astept!

    O zi frumoasa,
    Adina

  9. Lala says:

    Adina, sunt in urma tare cu postatul retetelor si asteapta atatea la rand. Am o “tocanita” alba de vitel care este dementiala, plus o supa cu iaurt si mini perisoare din carne de vita, daca te intereseaza. Sper sa le postez cat mai curand! Numai bine!

  10. Adina says:

    Sunt convinsa ca sunt niste retete delicioase asa ca le astept cu mare placere. 😀

Lasa un comentariu