Prăjitură cu ananas rasturnata (pineapple upside-down cake)

IMG_7988_resize

Astazi am savurat o prajitura americana. De obicei ce este simplu de realizat ma incanta si execut imediat, ca si prajitura cu ananas rasturnata de azi sau cum ii spun americanii pineapple upside-down cake. Ingrediente putine, timp scurt de preparare si gust delicios, aceasta este pe scurt prezentarea acestei prajituri.

Ingrediente:
1 cutie rondele de ananas in suc propriu
1 lingura esenta de vanilie
8 linguri suc de ananas (din conserva)
1 varf cutit de sare
16 linguri zahar brun sau alb (pt caramel)
24 linguri zahar alb (pt aluat)
1 ½ lingurita praf de copt
24 linguri faina
3 linguri unt
3 oua

Intr-un bol se sparg ouale si se bat putin cu mixerul la viteza mica, dupa care se adauga esenta de vanilie, zaharul (pt aluat) si sucul de anannas din conserva (daca aveti ananas in sirop indulcit, atunci trebuie sa mai renuntati la cateva linguri de zahar, in functie de cat de dulce este siropul) si se continua cu mixatul la viteza mare pana cand totul se omogenizeaza perfect.

IMG_7965_resize

Separat intr-un alt vas se amesteca, cu ajutorul unui tel, faina, praful de copt si sarea. Apoi se rastoarna peste compozitia de oua si se mixeaza din nou pana la omogenizare.

IMG_7968_resize

Veti obtine o compozitie fluida. Intr-o craticioara cu fund dublu se topeste zaharul brun sau alb impreuna cu untul. Avantajul zaharului brun este ca nu trebuie neaparat sa se caramelizeze ci doar sa se topeasca si sa devina fluid, in schimb zaharul alb trebuie tinut pe foc pana cand capata culoarea caramelului. Amestecati constant si nu lasati zaharul sa se arda si astfel sa se amarasca.

IMG_7971_resize

Imediat ce zaharul s-a fluidizat rasturnati-l in tava in care urmeaza sa coaceti prajitura si tapetati-o bine (inclusiv peretii) cu caramelul.Tava nu trebuie sa fie prea mare daca vreti ca prajitura sa fie mai inalta.

IMG_7973_resize

Daca nu va miscati repede se va intari, dar daca totusi patiti asta introduceti tava in cuptorul incins si asteptati sa se fluidizeze din nou.

IMG_7974_resize

Imediat asezati rondelele de ananas peste caramel, umpland si spatiile dintre ele cu bucati mai mici.

IMG_7975_resize

Peste rondele se toarna aluatul si dupa se introduce in cuptorul incins, la foc mic timp de aproximativ 45 min (depinde de cuptor).

IMG_7977_resize

Este gata cand trece testul scobitorii. Dupa 5 min dupa ce ati scos tava din cuptor, desprindeti marginile prajiturii cu un cutit, acoperiti-o cu platoul pe care o veti servi si rasturnati prajitura. Astfel rondelele de ananas scaldate in caramel vor fi vizibile.

IMG_7981_resize

Se poate taia si servi numai dupa ce s-a racit complet.

IMG_7986_resize

Daca intampinati dificultati la taiat din cauza caramelului, mentineti lama cutitului cu care portionati in apa fierbinte, stergeti si apoi sectionati prajitura.

IMG_7983_resize

Incununati-va ziua cu acest desert delicios si  nu o sa va para rau.

IMG_7984_resize

Pofta buna!

Taguri: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

25 Comentarii la “Prăjitură cu ananas rasturnata (pineapple upside-down cake)”

  1. LLAAVVIINNIIAA says:

    Supeeeeeeer! Am toate ingredientele, am pofta, am vointa, mai ramane sa imi zici cam ce dimensiuni a avut tava ta.
    Multumesc!
    Numai bine!

  2. Lala says:

    Lavinia, imi place mult atitudinea ta! Tava mea are dimensiunile de 18×30 cm si este din sticla yena. Spor la prajiturit!

  3. LLAAVVIINNIIAA says:

    Multumesc tare mult! Pai sa stii ca fix la una de yena ma gandeam, asta dupa ce am numarat cate rondele de ananas ti-au intrat si tie.
    Fug sa o execut si te invit la o portie!
    Numai bine!

  4. Lala says:

    Cu placere! Sa-mi spui cum ti-a iesit. Vin cu mare drag la o feliuta de prajitura!

  5. LLAAVVIINNIIAA says:

    Facuta si aproape data gata. Mai sunt vreo 2 rondele si una ti-o trimit virtual, cu mare drag! Impresii: parca merge sa fac niste economie de zahar cu exceptia celui pentru tapetat- eu am pus doar 20 de linguri de zahar la blat si alea rase si parca tot e prea mult. Si crede-ma, daca m-ai vedea ti-ai da seama din prima ca sunt prietena cu dulciurile…Si de asemenea – cel putin in cazul meu – punand cele 24 de linguri de faina si alea rase aluatul a iesit cam vartos, deloc fluid cum ti-a iesit tie. Posibil sa fi fost ouale cam anemice si lingura cu care am masurat sucul de ananas sa fi fost si ea nepotrivita. Una peste alta a iesit buna-bunutza caci altfel nu se manca . Si nu suntem decat eu si consortul degustatori, caci mostenitorul nostru e prea de firma sa manance el prajituri facute de mine; el le prefera pe alea frumos ambalate si pline de E-uri. Da o sa iau atitudine!
    Te pup , sa-ti mearga bine !
    Ne mai auzim cu siguranta!

  6. Lala says:

    Ma bucur ca ti-a placut! In ceea ce priveste zaharul din aluat, tot ce pot sa-ti spun este ca ananasul in suc propriu nu contine nici un pic de zahar, ba chiar este acru, deci zaharul din reteta nu era deloc in exces in cazul in care il foloseai. Si apropo de oua, eu folosesc la prajituri intotdeauna oua mari. O sa specific la fiecare reteta de acum. Mi s-a mai intamplat la alte retete sa primesc comentarii de genul ca aluatul nu a iesit suficient de fluid, concluzia era ca nu folosisera oua mari. Deci conteaza foarte mult daca sunt mari sau mici.
    Multumesc mult pentru portia virtuala!
    Cat despre mostenitorul tau daca are o varsta mai frageda poate daca il lasi sa te ajute la prepararea dulciurilor o sa fie mult mai motivat sa manace propria creatie. Este o parere.
    Te pup! Numai bine!

  7. LLAAVVIINNIIAA says:

    Ii place strengarului sa ma ajute si de ce sa mint, doua chestii din cate facem impreuna mananca totusi : muffins si gogosi.
    Tot e bine nu?
    Sa ne auzim cu bine!

  8. denisa says:

    draga Laura,este 1.30 in noapte.ar trebui sa ma culc ,da nu ma pot indura sa las blogul tau.acum l.am descoperit si mi se pare ca ese fantastic.retele sunt nemaipomenite,prezentarea asijderea.esti fenomenala!te felicit

  9. Lala says:

    Denisa, multumesc mult pentru aprecieri si ma bucur ca ti-a placut ce ai vizualizat aici pe blog. Te mai astept!

  10. dama si teo says:

    foarte tareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 😀 🙂 😮 😯 8)

  11. interesante retete.... says:

    foarte tare,tine o tot asa

  12. Cristina says:

    Am incercat si eu reteta, dar am uitat sa pun unt in zaharul topit 🙁 Acum e in cuptor, astept sa vad ce-am lucrat 😛 Imi place foarte mult blogul tau, ai multe retete interesante. Astept mai multe postari 😀

  13. Corneliu says:

    Ideal e sa fie copt intro tava rotunda… cam asa e originalul american 🙂

  14. onny says:

    foarte buna si usor de facut…..tocmai ce am terminat-o,insa nu am gustat-o…..e inca la racit.ce nu mi-a iesit bine a fost zaharul topit…insuficient de acoperit toata tava…..dar sper sa fie buna la gust macar 😮 ….multumim de reteta

  15. Lala says:

    Cu placere, Onny! Cum a fost la gust?

  16. onny says:

    a doua zi am facut alta 😀 …..si asta zice tot despre gust…foarte buna…felicitari!!bun site….

  17. Madalina says:

    Am incercat aceasta reteta si pot sa va spun ca prajitura mi-a iesit foarte bine,a fost delicioasa,reteta o stiam dar cautand alte retete am regasit-o pe blog-ul tau si am reincercat-o. Te felicit pentru blog,tine-o tot asa,te pup!

  18. ionela says:

    ff buna prajitura , am facut-o astazi, atat sotul cat si baietelul au fost foarte multumiti , si imi place ca nu iti ia foarte mult timp sa o pregatesti… super multumim

  19. Lala says:

    Cu mare drag, Ionela!

  20. Miruna says:

    am facut reteta cu zahar brun, si a iesit un gust de cacao._. m’am facut de ras! am si dus la o petrecere nu stiau aia cum sa se bage pe sub masa.. eu am intrat in pamant! e oribil zaharul brun ars dmne…

  21. Lala says:

    Miruna, imi pare rau ca nu ti-a iesit! Poate ca ai folosit zahar brut in loc de zahar brun sau cel mai probabil, dupa cum si tu ai spus, ai ars zaharul si nu l-ai facut zahar caramel. Ar fi trebuit sa gusti prajitura inainte sa o prezinti altcuiva, deoarece nu suntem perfecti si putem gresi oricand. Sper ca incidentul asta nu te-a descurajat prea tare!

  22. Luciana says:

    Reteta ta este extraordinara delicioasa si foarte usor de facut …….i-am dat gata pe toti cu ea…..
    Felicitari pentru site….. 😀

  23. Lala says:

    Multumesc, Luciana!

  24. Claudia says:

    se poate folosi si ananas crud in loc de cel din conserva? 😀

  25. horia colcer says:

    Sper sa-mi iasa cafac prajitura pentru prima data:)))

Lasa un comentariu