Sos tahini

img_7249_resize

Cum este vara, felul de mancare cel mai frecvent preparat este salata. Si care este secretul unei salate reusite? Bineinteles ingredientele si mai ales sosul sau dressingul. Asa ca am mai adaugat unul la colectie. Sosul tahini este de origine arabeasca si este baza pentru multe din macarurile cu specific.

Ingrediente: (pentru 400 ml)
32 linguri seminte de susan
6 linguri ulei de masline
½ lingurita sare

Sosul tahini este de fapt o pasta de susan fluidizata cu ajutorul uleiului de masline. Semintele de susan se pun intr-o tigaie antiaderenta incinsa pe foc mediu.

img_6763_resize

Se amesteca continuu in ele pana se prajesc si capata o culoare aurie, nu bruna.

img_7232_resize

Trebuie sa fiti atente pentru ca foarte repede se poate arde susanul. Am facut aici o comparatie intre semintele crude si cele prajite, pentru a va putea seama de culoarea pe care trebuie sa o capete.

img_7235_resize

Daca se vor arde veti compromite sosul, va capata un gust amar. Dupa ce s-au prajit semintele de susan se pun in blender impreuna cu uleiul de masline si sarea.

img_7239_resize

Se mixeaza bine pana cand totul devine fin si cremos.

img_7244_resize

Textura si consistenta sosului tahini trebuie sa fie ca cea a aluatului de clatite.

img_7247_resize

Daca il doriti mai fluid, atunci il subtiati adaugand ulei de masline. Se pastreaza in frigider, intr-un borcan cu capac timp de o luna.

img_7254_resize

Se poate servi peste orice tip de salata. Este absolut delicios in combinatie cu orice leguma, zarzavat sau carne.

img_7251_resize

Pofta buna!

Taguri: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

12 Comentarii la “Sos tahini”

  1. Simonela says:

    Suna delicios: imi plac ingredientele fiecare in parte….abia astept sa le pun impreuna.
    Blogul tau va deveni sursa de inspiratie pentru cutiuta cu surprize culinare a familiei noastre 😉

  2. cristina says:

    aaaa…..am uitat ca am incercat pe langa cafeaua spaniola si sosul tahini…din pacate ni s-a parlit pe ici pe-colea susanul, suficient cat sa ne strice sosul. 😳
    am o sugestie: oare n-ar fi mai gustos daca de exemplu am adauga ulei de struguri in locul celui de masline(mie imi place foarte mult…de fapt n-are un gust particular, doar potenteza celelalte arome ale ingredientelor)

  3. Lala says:

    Intr-adevar trebuie sa fii tare atenta cand prajesti susanul. Imi pare rau ca nu ti-a reusit. In ceea ce priveste uleiul din samburi de strugure, sa stii ca suntem pe aceeasi lungime de unda, nu are ce sa fie rau sau gresit. In materie de gastronomie e foarte bine daca stii sa adaptezi totul dupa gustul tau.

  4. lotte says:

    multumesc de mult am cutat reteta de sos de susan! 😀 am facut si e delicios!

  5. surac says:

    Simplu si gustos ….imi place …

  6. ciprian says:

    azi am tras cu ochiul la retetele tale. super interesante . chiar o sa-mi impresionez un pic iubita 😛 . merci frumos si continua tot asa . 😉

  7. simona says:

    cit anume reprezinta 32 de linguri.te-as ruga sa-mi spui cantitate in grame.am observat ca la multe retete chiar si la prajituri cantitatile sint tot cu lingura.
    multumesc pt retete sint multe imbietoare

  8. Nicole says:

    super blogul tau! felicitari! iar sosul este excelent. o intrebare putin off-topic: de unde ai cumparat borcanelul?

  9. Lala says:

    Nicole, multumesc pentru aprecieri! Borcanelul este achizitionat dintr-un magazin cu articole de bucatarie, dintr-acela cu tot felul de chestii la preturi ieftine.

  10. Catalina says:

    Stau sa ma gandesc la ce alte retete pot folosi acest sos in afara de salata de vinete arabeasca pe care o ai aici pe site?

  11. Lala says:

    Catalina, sosul acesta se poate folosi la realizarea pastei de naut numita humus, la dressing-uri pentru salate, sos pentru sandwich-uri sau chiar marinade.

  12. Madalina says:

    Dar e obligatoriu sa prajesti susanul? Nu poti sa-l pui crud?

Lasa un comentariu