Tort diplomat “Jeannete”

img_4945_resize

Ieri a fost ziua de nastere a verisoarei mele si m-am gandit sa-i fac o surpriza pregatindu-i un tort, pe care l-am si denumit dupa ea 😀 . Nu sunt eu prea priceputa dar cum nu am putut mai mult asta e ce am reusit sa fac. De mare ajutor mi-au fost sfaturile si experientele gospodinelor de pe culinar. Ceea ce a rezultat a fost un tort diplomat invelit in pasta de zahar, cu trandafiri din caramele Sugus si ornamente din pasta Royal Icing.

Ingrediente:
1 blat de pandispan
5 oua
300 gr zahar
20 gr gelatina (2 pliculete Dr. Oetker)
500 ml lapte
500 gr frisca
1 lingura amidon alimentar
1 conserva  compot fructe 850 gr (de care doriti, eu am pus ananas si piersici)

Intai si-ntai se pun la scurs fructele din conserva.

img_4914_resize

Dupa care se pune la inmuiat gelatina in jumatate de cana de lapte.

img_4909_resize

Apoi se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se amesteca cu zaharul…

img_4910_resize

…la care se adauga laptele si lingura de amidon si se pun pe foc mic,avand grija sa amestecati continuu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa (nu trebuie sa fiarba pentru ca atunci veti avea o compozitie cu gust si consistenta de ou fiert) si devine ca o smantana de groasa.

img_4913_resize

Dupa ce amestecul a ajuns la consistenta dorita se ia de pe foc si se lasa 5-6 min, iar dupa aceea se adauga gelatina inmuiata in lapte. Se amesteca bine cu telul si se lasa sa se raceasca complet compozitia la temperatura camerei, avand grija ca pe parcurs sa mai amestecam din cand in cand pentru o racire cat mai uniforma si o consistenta fina si cremoasa.

Cat timp crema de galbenus se raceste se bate smantana pentru frisca iar albusurile se bat spuma…

img_4916_resize

La frisca puteti adauga intaritor sau chiar si 1-2 linguri de zahar pudra si putina esenta de vanilie. Eu am pus si nu a fost prea dulce finalul. Cand crema de galbenus s-a racit complet, la ea se adauga frisca, amestecand usor, iar apoi albusurile batute spuma, la fel incorporandu-le cu miscari foarte lente de jos in sus pentru a nu elimina aerul acumulat in spuma, ceea ce va face compozitia mai aerata.

Se trece la montarea tortului. Il puteti face in orice forma doriti, eu l-am facut intr-o tava dreptunghiulara,dar il puteti face si rotund, numai sa aveti grija ca forma in care il turnati sa fie suficient de inalta. Am tapetat forma cu folie de plastic, lasand capetele sa depaseasca marginile, apoi am imbracat peretii cu blatul de pandispan, care din lipsa de timp a trebuit sa-l cumpar, dar se poate si coace in casa.

img_4917_resize

Iata blatul pe care l-am folosit…

img_4915_resize

Urmatorul pas a fost sa presar fructe pe suprafata blatului (pe care nu a fost necesar sa-l insiropez pentru ca era foarte fraged) apoi jumatate din crema…

img_4919_resize

iarasi un strat de fructe…

img_4920_resize

restul de crema si la final inca un strat de blat, care la mine au fost 2 straturi pentru ca tava a fost destul de inalta si a trebuit umpluta pana sus. Intre straturi am pus un amestec de jeleu si dulceata de zmeura, care era acrut si a mers de minune ca si gust dar si ca liant.

img_4921_resize

Se acopera forma cu folie de plastic si se da la frigider pana a doua zi. E bine sa-l faceti seara si sa-l dati la frigider pentru o noapte.

A doua zi se scoate din frigider, se ia folia de deasupra si se acopera cu platoul pe care doriti sa serviti tortul. Apoi se intoarce forma cu susul in jos astfel incat tortul sa ramana pe platou. Asa arata al meu…

img_4924_resize

Se orneaza dupa preferinta. Eu nu m-am stresat din cauza crapaturilor pentru ca l-am imbracat in pasta de zahar si deci ele nu s-au vazut. Tot ce a lipsit a fost o panglica pe marginea de jos care sa acopere imperfectiunile mici ce au existat 😳  Data viitoare o sa ma perfectionez.  In zilele urmatoare o sa postez si reteta pastei de zahar, tehnica realizarii trandafirilor si a pastei royal cu care am scris. Iata cum a aratat finalul…

img_4934_resize

Aici un alt unghi…

img_4938_resize

si altul 😀 …

img_4932_resize

un trandafiras…

img_4936_resize

si celalalt…

img_4935_resize

L-am pozat de nenumarate ori fiindca am fost tare mandra ca mi-a reusit din prima 😉

img_4930_resize

Aici si sectiunea 1…

img_4945_resize

sectiunea 2…

img_4944_resize

si vedere de sus…

img_4946_resize

A fost tare apreciat…din toate punctele de vedere. A fost si foarte gustos si aspectuos. Atata tot ca…l-a batut repede vantul 😛

Incercati-l si nu o sa va para rau.

Taguri: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

21 Comentarii la “Tort diplomat “Jeannete””

  1. lex says:

    hah..!!!!normal k l.a batut vantul repede …e soooper…i.am mankt si din portia anei. 😆 ..ps:nu e gretos deloc s poate mank kiar si d cei kre nu prea servesc tort in general 😉

  2. jeannete says:

    mare onoare si bucurie mi a produs bucatareasa asta priceputa, cand a aparut in pragul usii mele cu asa mandrete de tort. MINUNAT!!! un tort intocmai ca mine: mare,frumos si duuulcee 😀
    eu nu cred k ma ncumet sa l fac dar de la degustat n o sa ma dau niciodata inapoi 😉

  3. Lala says:

    Jeannete onoarea a fost de partea mea. Ma bucur ca am reusit sa te surprind in mod placut.

  4. Lala says:

    Lex…nici mie nu mi s-a parut deloc gretos, cum nu mi s-a parut nici greu de realizat. Sper sa-ti iei inima-n dinti si sa-l incerci si tu intr-o zi 😀

  5. liliy says:

    wowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!!!!!!!!!!!!
    glumiti????ce tare arata tortullllll,
    vreu si yoooooo 😥 😥 😥
    ce am pierdutttt 😥 😥 😥
    si zici k n a fost greu?!asta nu pot s o cred.
    aaa si LA MULTI ANI JEANNETE 🙄 …
    cam tarzi stiu,dar n am mai reusit sa te sun in ziua cu pricina…sorry 🙁
    ….plus k trebuia sa ajung si yo cu fetele dar n am mai reusit..dar lasa k ma revansez yo alta dat 😉

  6. liliy says:

    is tare curioasa sa stiu cum ai facut pasta de zahar si cum ai intis o si trandafirasii binenteles,aia tot din pasta is facuti.
    dak ai sti si de unii facuti din lapte praf ar fi perfect 😀

  7. liliy says:

    si sa nu uit..hau sa te vad k l faci pe asta lexxxx 😆

  8. lex says:

    dap..dap..asa laugh,make jokes ..i don’t care…important e k vreau s invat nu k nu stiu :mrgreen:

  9. Alina says:

    Mi se pare o reteta super…as vrea sa o incerc si eu pentru nepotelul meu, dar nu stiu dupa ce reteta sa fac pasta de zahar si pasta Royal … am gasit mai multe variante pe net ale ultimei … ma poti ajuta?

  10. Lala says:

    Buna Alina! Daca am inteles eu bine tu ai dori sa stii ce reteta am folosit eu la pasta Royal. Reteta este foarte simpla, eu am folosit-o pe cea de pe culinar. Ingrediente: 330 gr zahar pudra cumparat (nu macinat de tine, trebuie sa contina amidon, daca nu adaugi tu 5% amidon), 2 albusuri si suc de lamaie dupa gust. Se mixeaza albusurile cu zaharul pudra (nu-l torni pe tot, ci treptat) si alternezi cu zeama de lamaie. La final trebuie sa-ti iasa o pasta ingrosata. Arata ca frisca batuta. Sper ca ti-am fost de folos. Daca mai ai intrebari iti stau la dispozitie si te mai astept cu pareri si comentarii si la alte retete.

  11. Alina says:

    Merci mult, ai fost foarte prompta! Cu siguranta ca voi incerca si alte retete de aici!

  12. Arata SUPER tortul si sincer nu prea vad imperfectiunile de care vorbesti!Nu sunt nici pe departe o bucatareasa desavarsita,dar parca m-as baga un pic sa fac tortul asta…insa am o dilema…pt pasta Royal am vazut reteta mai sus insa pt pasta de zahar?
    Crezi ca ai putea sa ma ajuti?mersi mult! :mrgreen:
    PS:trandafirasii arata super si trebuie sa recunosc ca m-ai dat iar pe spate cu ideea conceperii lor.FELICITARI!

  13. Lala says:

    Gabriela, sa stii ca niciodata nu apuc sa fotografiez pasta de zahar. Ma grabesc sa termin tortul si nu reusesc. O sa ma mobilizez si o sa o postez, ca sa nu mai fie nelamuriri. Daca ai nevoie urgent de ea scrie-mi si se rezolva.

  14. Buna!pana la urma am renuntat la ideea cu tortul facut in casa si am dat comanda de unul fiind presata de timp,dar voi astepta sa postezi crema de zahar si sper ca intr-un viitor cat mai apropiat sa reusesc sa realizez si tortul.O saptamana minunata!

  15. dana says:

    Buna! Felicitari pentru rabdarea de a impartasi cu noi bunatatile gatite de tine!
    As vrea sa fac si eu acest tort insa am nevoie si de reteta pentru crema de zahar 🙂 fara poze 😛

    Mersic!

  16. Corina says:

    Arata superb tortul, felicitari!! Te rog frumos sa postezi si reteta pentru crema de zahar.
    Multumesc!

  17. dacy says:

    buna Lala tortul tau arata super o sa-l incerc si eu dar te rog pune reteta de la pasta de zahar cat mai repede ca trebuie sa fac un tort saptamana asta si asa vrea sal acopar cu pasta de zahar 😛

  18. Lala says:

    Dacy, sigur nu reusesc sa postez prea curand pasta de zahar, dar daca imi trimiti un e-mail iti pot da reteta in scris.

  19. Dana Radu says:

    Lala si eu vreau reteta la pasta de zahar ! radu_dana123@yahoo.com Multumesc mult!

  20. ankladyl says:

    Te rog si eu pentru reteta de pasta de zahar.
    Cu drag, Irina.

  21. Lala says:

    JMECKER TORT!

Lasa un comentariu