Cartofi “prăjiţi” sănătoşi

img_4831_resize

Nu stiu voi, dar eu sunt o impatimita a cartofilor prajiti, insa pe cat de buni sunt pe atat de nesanatosi. Asa ca varianta asta de cartofi o puteti manca fara griji din punct de vedere al cantitatii de ulei prajit, foarte daunator, nu ii vom praji in ulei. Si nu va faceti griji…gustul e identic.

Ingrediente: (pt 2 portii)
3 cartofi mari
condimente pentru pui
2 linguri de ulei
susan

img_4813_resize

Se curata si se taie cartofii putin mai grosi decat cei pe care ii prajiti in ulei. Peste ei se toarna cele 2 linguri de ulei si condimentele de pui. Condimentele mele contin si sare asa ca nu a mai fost necesar sa adaug. Daca nu preferati condimentele din comert ii puteti condimenta voi cu amestecul vostru propriu.

Dupa ce ati amestecat bine toate ingredientele se tapeteaza o tava cu hartie de copt si pe ea se imprastie cartofii, avand grija ca nici unul din ei sa nu se suprapuna, adica fiecare sa ia contact cu tava. In plus eu sunt fan susan   😉    asa ca pe final am presarat o ploaie de seminte de susan.

img_4816_resize

Dupa toate astea cartofii se introduc in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru aprox. 20 min. Nu se intorc.

img_4829_resize

La final cartofii trebuie sa fie aurii. Le puteti presara putin parmezan, cascaval sau mozzarela deasupra si…voila…cartofi sanatosi, rapizi si ieftini. Sunt perfecti ca si garnitura la o friptura sau pur si simplu insotiti de o salata. Savurati!

Taguri:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

18 Comentarii la “Cartofi “prăjiţi” sănătoşi”

  1. jeannete says:

    of, in sfarsit scap de stresul uleiului in exces! sper sa fie buuuni!!! 😉

  2. Lala says:

    Sunt foarte buni si sanatosi…ceea ce cam rar gasesti. Dupa ce ai incercat sa-mi spui daca am avut dreptate.

  3. Muffin says:

    Si pe astea le-am incercat in careva zi :D, dar fara susan. Chiar au gust de cartofi prajiti!! Si n-ai treaba multa cu ele.. Nu iesi din bucatarie cu parul si hainele mirosind a ulei :D. Deci exista mai multe avantaje ;)), pe langa faptul ca sunt mai sanatosi decat cei prajiti in ulei.

    Eu am folosit folie de aluminiu ca nu aveam acasa hartie de copt si imi era lene sa merg la maga :P.
    N-a explodat nimic! 😀 :)) Totusi, exista vreo diferenta? Ma gandesc ca hartia de copt e mai recomandata…

  4. Lala says:

    Muffin, ma incanta faptul ca esti multumita si ca ti-am usurat munca. Nu este nici o problema daca ai folosit folie de aluminiu numai ca se lipeste mai repede decat hartia de copt.

  5. Cambosie Laura says:

    Folia de aluminiu nu este sanatoasa!!!!

  6. Laura says:

    Daca nu le pun nici pic de ulei, si ii bag la cuptor, asa taiati si sarati, nu ies buni? Ma gandesc ca si alea 2 linguri de ulei, sa nu ii prajeasca un pic, acolo la cuptor… As vrea sa ii fac fiului meu de 1 an si 7 luni, pt ca de fiecare data cand facem cartofi prajiti, pofteste grozav la ei, si as vrea sa ii fac si lui, intr-o varianta mai sanatoasa…

  7. Lala says:

    Laura, nu cred ca ar avea ceva iesit din comun daca nu le pui uleiul. Doar ca vor fi mai degraba copti decat prajiti. Sa-ti traiasca puiul!

  8. Laura says:

    Ehe, pana la urma, le-am pus un strop de ulei de masline, asa din ochi, si acum sunt la cuptor! Si mai fac si un mujdei de usturooooi, ah ce bunatate :)) Nu stiu daca se poarta combinatia, dar mie imi plac la nebunie cartofii prajiti cu mujdei de usturoi! Multumesc Laura!

  9. Lala says:

    La chestia asta suntem in acelasi asentiment.: iubesc mujdeiul de usturoi cu cartofi prajiti. Mai ales ca eu, mujdeiul, il fac ca si un sos din usturoi zdrobit, cu sare pe care apoi il frec ca si maioneza cu ulei, apoi dupa ce am obtinut pasta aceea densa adaug iaurt sau smantana. Ufff….imi ploua in gura! Pofta buna!

  10. nadia says:

    Eu mai fac varianta urmatoare: Ii tai felii si ii scald si ii dau prin smintina dupa care ii stropesc cu busuioc uscat,sare.putin piper si cativa stropi de ulei; ii aranjez pe farfurie exact cum ai exemplificat tusi-i dau la microunde pe 15-20 minute.st la fel de buni.

  11. gbariella says:

    Azi incerc si eu.Off sper sa aveti dreptate ca eu sunt o masina de mancat cartofi prajiti si acuma am probleme cu celulita.Chiar incerc sa traiesc mai sanatos dar mai degraba as renunta la orice decat la cartofi pai.Nu rezist 5 zile fara sa mananc odata,si poate asta e sansa mea cu reteta la cuptor;)
    La fumat a fost muuult mai usor sa renunt decat la cartofeii mei scumpi si buni.Si cum ziceti cu mujdei si carne ca na…ori mancam ori nu mancam;P

  12. Lala says:

    Cum ti s-au parut cartofii, Gbariella?

  13. Bgd says:

    Daca pun unt in loc de ulei are ceva? 😀

  14. Lala says:

    Bgd, nu stiu sa-ti spun pentru ca nu am incercat, dar rau la gust nu are cum sa fie, ci doar calorii si grasimi in plus.

  15. ana says:

    oo da.. o sa incerc..par multl mai sanatosi gatiti asa..fimea vrea cartofi acum..a doua zi de revelion :D:D:D

  16. Daniel says:

    Ulei+cartof+temperatura inalta = acrilamida = cancer.Deci e exact acelasi lucru chiar dc e greu de recunoscut.Cartoful se poate consuma in siguranta doar fiert, restul e amagire.

  17. Madalina says:

    Cartofii prajiti sanatosi, dupa cum spunea si Daniel pot fi obtinuti daca li se adauga apoi ulei( adica dupa tratamentul termic. Se pot face cu ulei de palmier, acela are punctul de topire mai inalt, se arde mai greu producand compusi toxici.La ce se adauga ulei inainte de a fi gatit, orice aliment adica, e toxic din cauza punctului jos de ardere a uleiurilor.
    Iar cu folia de aluminiu, incercati sa uitati de existenta ei, aluminiul din ea migreaza in alimente.

  18. Lala says:

    Madalina, nu a pomenit nimeni de folia de aluminiu in reteta.

Lasa un comentariu