Tartă cu cartofi, ciuperci şi ceapă

img_4763_resize

Aceasta tarta este foarte gustoasa desi contine ceapa. Nu va lasati pacalite de acest lucru. Incercati-o si nu o sa va para rau. Dar…”vorba multa saracia omului”…asa ca…sa trecem la treaba!

Ingrediente:
Pentru o forma cu diametrul de 30 cm.
Crusta:
225 gr faina
180 gr unt rece
6 linguri apa rece
Umplutura:
2 cartofi mari
2 cepe mari
200-300 gr ciuperci (conserva sau proaspete)
300 gr smantana
2 oua
150 gr cascaval
cimbru
sare, piper
ulei

img_4726_resize

Se pun faina si untul taiat cubulete in robotul de bucatarie si se mixeaza pana cand amestecul are o textura nisipoasa.

img_4728_resize_resize

Acum adaugati una cate una lingurile cu apa rece,mixand dupa fiecare. Rezultatul va fi un aluat lipicios pe care cu ajutorul unei spatule il scoateti din bolul robotului si il intindeti pe o folie alimentara. Cu mainile tinute sub jet de apa rece, repetand ori de cate ori este nevoie acesta operatie pentru a preveni lipirea, veti intinde aluatul sub forma unui disc cat mai plat si cat mai aproape de dimensiunile tavii ca la final sa nu fiti nevoite sa-l intindeti prea mult cu sucitorul de lemn. Va usura foarte mult munca si veti evita ca prin prelucrare sa devina lipicios. Apoi se  acopera cu folie si se da la frigider pentru 1-2h.

img_4729_resize

Intre timp puteti pregati umplutura. Intr-o tigaie, in care am turnat 3-4 linguri de ulei, se caleste ceapa taiata marunt (eu de data asta am feliat-o subtire cu ajutorul razatorii numita si mandolina) pana ce se inmoaie putin.

img_4748_resize

Dupa care adaugam ciupercile si le calim si pe ele. Se presara sare, piper si cimbru iar dupa inca 1-2 minute se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Timp in care spalam cartofii si ii punem la fiert cu o ligurita de sare. Dupa ce au fiert se lasa sa se raceasca si se taie rondele groase de 1-1,5 cm grosime. Scoatem aluatul de la frigider si il intindem cu sucitorul de lemn, lasandu-l in folie, pana cand dimensiunile sale le depasesc pe cele ale tavii. Se unge forma de tarta cu putin ulei, dupa care se aseaza aluatul, caruia in prealabil i s-a indepartat folia, avand grija sa fie presat pe peretii formei pentru a ramane imprimat acel model valurit. Daca nu aveti o forma si faceti intr-o tava dreptunghiulara acest lucru nu mai este necesar. Taiati excesul de coca de pe marginea formei cu un cutit sau ruland sucitorul pe margine acesteia. Urmeaza asamblarea tartei: peste crusta se intinde amestecul de ceapa si ciuperci…

img_4750_resize

apoi se aseaza rondelele de cartofi

img_4751_resize

Intr-un bol se amesteca smantana cu ouale, cascavalul ras si putina sare. Dupa care se rastoarna peste cartofi si ca un ultim detaliu se mai presara un strat de cascaval ras deasupra care va da acea crusta aurie la final.

img_4754_resize

Se introduce in cuptorul preincalzit, la foc mediu pentru aproximativ 30 min. Finalul va trebui sa fie o crusta rumena la suprafata.

img_4762_resize

Se serveste calda sau rece. Cum va pofteste inimioara 🙂 ATACATI!!! 😀

Recipe by Ioana

Taguri: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

4 Comentarii la “Tartă cu cartofi, ciuperci şi ceapă”

  1. jeannete says:

    cred ca incerc si eu reteta(pe saptamana viitoare) 🙂 dar nu pun smantana si in loc de unt pun margarina
    da’ce-i cu gramajele alea? 225,180, n ai gasit ceva mai cu aproximatie? 🙂
    o sa anunt rezultatul!

  2. liliy says:

    dap pe asta am s o incerc si yo,chiar azi mi am trimis sotul sa mi cumpere ciuperci:>

  3. Lala says:

    Ma bucur ca v-am inspirat…spor la gatit! :-*

  4. lex says:

    io am mankt deja..facuta d bucatareasa in cauza..;)..e sooper…nu s simte nici cel mai mic gust d ceapa..deloc…ps:hai fetelor vrem rezultatul…:*

Lasa un comentariu